Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.10.2013

Лише третина дітей мають здоровий скелет


Остеопороз – це системне захворювання скелету


Лише третина дітей мають здоровий скелет

Ще 10-20 років тому захворювання кістяка (скелету) – остеопороз – вважали недугою людей похилого віку. На неї страждали 60-70-річні чоловіки й жінки. Нині воно все частіше вражає дітей молодшого шкільного віку

Про причини й наслідки цього захворювання та як його уникнути, говоримо з Віктором Бойком, доцентом, головним лікарем Полтавського обласного санаторію для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату.

- Вікторе Володимировичу, що таке остеопороз? І як він виникає?


-  Остеопороз – це системне захворювання скелету, яке характеризується зменшенням кісткової маси, порушенням мікроархітектури кістки з наступним підвищенням крихкості кісток і збільшенням ризику їх переломів. Наша кісткова система, крім функції опори руху в організмі, виконує роль своєрідного сховища кальцію. Чим щільніше кістки наповнені цим мінералом, тим вони міцніші.

Це захворювання можна пов’язати  з багатьма факторами – недостатністю кальцію в продуктах харчування, гіподинамією (малорухливий спосіб життя), екологією, дисбалансом гормональної системи, порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту чи спадковістю.

-  Хто найбільше страждає на цю недугу?

- У різних вікових групах спостерігаються різні види остеопорозу. Найпроблемніша група – жінки після менопаузи, коли з гормональною перебудовою кальцій в організмі не затримується. Однак нині цю хворобу спостерігаємо вже й у дітей.

- З чим це пов’язано?

- Максимальне накопичення кальцію відбувається в підлітковому віці – від 12 до 20 років. Саме в цей період в організмі дитини закладається фундамент  кісткової тканини, і наступає пік накопичення кальцію в ній. Якщо батьки не приділятимуть особливої уваги формуванню скелету дітей у цьому віці, в майбутньому вони закономірно матимуть проблеми з кістками. Одним із факторів порушення мінералізації кісткової тканини є дизбактеріоз шлунково-кишкового тракту, що супроводжується  порушенням роботи всіх систем організму – травної, гормональної, імунної. В ранньому віці він виникає у зв’язку з переходом дітей на штучне вигодовування. Адже лише з материнським молоком закладається здорова мікрофлора кишківника. У більш дорослому віці – це вплив екології, стресів, застосування антибіотиків.  Через це зменшується кількість біфідо та лактобактерій, а на їх місці заселяється патогенна мікрофлора. Порушується функція синтезу гормонів, імуноглобулінів, вітамінів, а, приміром, без вітаміну Д кальцій не всмоктується із кишківника. Тобто,  навіть якщо людина старається їсти продукти з кальцієм, він може не засвоюватися організмом.

- Чи можна виявити це захворювання на ранніх стадіях? Бо виходить, що людина найчастіше приходить до хірурга уже з наслідками недуги – переломами…


- Найбільш доказовим методом діагностики цієї хвороби є рентген-денситометрія – вимірювання кісткової щільності за допомогою рентгенівських променів. На жаль, у Полтаві приладів для такого вимірювання немає. Але в де-яких медичних центрах Полтави є кілька пристороїв, які визначають цю щільність за допомогою ультразвуку. Таким методом ми сумісно з Харківським інститутом патології хребта та суглобів провели дослідження щодо порушення мінеральної щільності кісток у дітей з ортопедичною патологією. Було обстежено 115 дітей зі сколіозом, хворобою Пертеса (підліткове захворювання кульшового суглобу, спостерігається переважно в хлопчиків), дисплазією колінних суглобів, уродженим вивихом стегна, остеохондропатією хребта. Всі вони перебували на лікуванні в нашому санаторії. З них 57 % – дівчата, 43 % – хлопці. Крім того, було досліджено 50 здорових дітей з полтавських шкіл.

- Які результати цих досліджень?


- Висновки нас дуже прикро вразили. Нормальна мінеральна щільність відмічалась лише в 31 відсотка дітей. А кісткові тканини 63 відсотків із цих дітей перебуває в зоні остеопенії (проміжна стадія – виснажені крихкі кістки) та остеопорозу. У 29 відсотків дітей виявили остеопенію І ступеню, у 19 відсотків – другого, а в 14 відсотків – остеопороз. Причому в хлопчиків остеопенія діагностувалася у 19 відсотках частіше, ніж у дівчаток. І основні причини таких процесів в їхньому організмі – нераціональне харчування, малорухливий спосіб життя, ферментопатія, мала маса при народженні, спадкові фактори, дисбактеріоз, екологічні проблеми. Якщо батьки звертатимуть увагу на те, як закладається основа скелету дитини, як формується скелет, то в майбутньому цих проблем можна буде уникнути. Але те, що нині відбувається з дитячими кісточками, – то дуже лякає. Найгірше те, що в здорових дітей контрольної групи нашого дослідження результати не суттєво різняться.

- Наскільки на розвиток цього захворювання впливає нинішнє харчування?


- Крім того, що при нинішньому обробітку землі кількість кальцію в продуктах харчування постійно зменшується, останнім часом у наш організм постійно проникають чужорідні гормони. Адже нині при промисловому виробництві м’яса широко застосовують стимулятори росту, що в короткі строки збільшують м’язову масу тварин. А потрапляючи в наш організм, при недостатній термічній обробці ці гормони діють так само, як і в організмі курки чи свині, – викликають інтенсифікацію росту. Тоді м’язова система дитини росте, а кістки не встигають мінералізуватися. Виникає деформація кісткової системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сегодня День дедов

Крім того, сучасні синтетичні продукти харчування буквально «нашпиговані» консервантами та стабілізаторами. А вони в свою чергу консервують нашу внутрішню корисну мікрофлору, без якої не відбувається ні нормального синтезу імуноглобулінів, вітамінів, ні засвоєння кальцію. Можна величезні гроші витрачати на найдорожчий кальцій, а все марно. Здають кров чи сечу, а там кальцію – вище норми. Радіють! А насправді він може на засвоюватися кістковою тканиною або просто вимивається з кісток і відкладається камінням, приміром, в нирках чи жовчному міхурі.

- Як допомагає заняття спортом?

- Професійний спорт – це надмірне навантаження для організму. Йому потрібні елементарні фізичні вправи. Кісткова система, як і м’язова, потребує тренувань. Вона повинна навантажуватися, щоб тримати в собі кальцій. Сьогодні діти годинами сидять біля комп’ютерів замість того, щоб, приміром, побігати на подвір’ї. І тоді на рентгенівському знімку нам іноді доводиться бачити прозорі кістки, коли видніються лише їх контури. Шкода, що до лікарів буває звертаються, уже коли виникають патологічні переломи, і людина не може стати на ноги, коли отримують перелом шийки стегна чи компресійні переломи тіл хребців.

- Чому ця проблема стає найбільш актуальною з віком?


- З віком кальцій в організмі засвоюється набагато гірше. Адже в дитини гормони росту стимулюють кісткову тканину. А далі старіє шкіра, м’язи, кістки. Вони міняють свою форму, хребет укорочується на кілька сантиметрів, диски втрачають вологу, просідають тіла хребців. Тому багатьох на старості літ згорблює.

- Як не допустити цього захворювання?


- Більш ретельно ставитись до вибору їжі, дотримуватись збалансованого харчування, вживати достатньо якісної води та кальцію, займатись фізичними вправами. Зрозуміло, потрібно знати кісткову щільність свого організму, яку безпечно для здоров’я можна визначити на ультразвуковому денситометрі, а при змінах її від норми лікарі назначать додаткові дослідження та лікування.


Схожі матеріали:
👁 1246
Категорія: Актуально
Теги: здоров'я, Остеопороз, діти




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ