Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


30.06.2015

Мак не можна вирощувати навіть бабусям на пиріжки


Із середини 90-х до середини 2000-х десятки молодих людей вешталися містом у пошуках сировини, компонентів для приготування, «точок»...


Мак не можна вирощувати навіть бабусям на пиріжкиІз середини 90-х до середини 2000-х десятки молодих людей вешталися містом у пошуках сировини, компонентів для приготування, «точок» (помешкань, де можна виготовити і вколоти наркотики), грошей для придбання «ширки». Для населення Лохвиці, як і багатьох інших міст, це стало проблемою, адже молодь виносила з батьківських осель і продавала цінні речі, наркомани і п’яниці крали все, що погано лежить, а люди в неадекватному стані становили небезпеку

Коли міліція повела рішучу боротьбу з наркоманією, лідери розповсюдження макової хвороби опинилися за ґратами. Частина їх клієнтів перейшла в інший світ, здебільшого через занесені при ін’єкціях інфекції. Згодом масовий інтерес до наркотиків став спадати.

А наступне покоління має, здебільшого, вже здорові інтереси й захоплення. Тому нині використані шприци та «бульбулятори» не валяються у кожному закутку, як було 10 років тому. У цьому немала заслуга нашого співрозмовника. Володимир Грищенко 8 років очолював службу боротьби з незаконним обігом наркотиків у Лохвицькому районному відділі міліції. Зараз працює дільничним інспектором, оскільки службу БНОН реорганізовують і створюють міжрайонну.

– Володимире Сергійовичу, як змінювалася чисельність наркоманів на Лохвиччині за час Вашої служби у відділі боротьби з незаконним обігом наркотиків? Здається, 9 років тому ще траплялися хати, з вікон яких тхнуло розчинником і навколо тинялися сумнівні особи…

– Дійсно, раніше таке траплялося, наркоманів було багато. Але нині хто кинув, хто помер, хто поїхав на заробітки. Колишні наркомани взялися за голову, адже раніше їм вдавалося вести паразитичний спосіб життя, промишляючи крадіжками тощо, тепер – ні. Та й подорослішали вони, завели сім’ї, працюють над їх забезпеченням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині в ДТП одна людина загинула, четверо отримали тілесні ушкодження

– Вирощування сировини, виготовлення, зберігання наркотиків і їх розповсюдження – злочин, а їх вживання?

– Так, стаття 309 Кримінального Кодексу України передбачає покарання за виготовлення, вживання, зберігання, перевезення наркотиків. А от розповсюдження – інша стаття, яка передбачає значно суворіше покарання.

– Чи вирощують зараз мак?

– За останні 2–3 роки роботи не пригадую випадків вилучення посівів маку, бо всі знають, що вирощувати його не можна навіть бабусі, яка хоче спекти пиріжків. Для цього мак можна придбати в будьякому продуктовому магазині.

– Чи всі сорти і види маку вирощувати не можна?

– Заборонено вирощувати ті, які містять опій. Якщо вилучений у чиємусь дворі мак не містить опію (наприклад, схожий на опіумний, декоративний сорт), це виявить експертиза і по даному факту буде оформлений відмовний матеріал.

Схожі матеріали:
👁 1447
Категорія: Прес-реліз
Теги: пиріжки, Мак




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ