Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.07.2019

МОЗ України розпочинає кампанію з вакцинації від дифтерії та правця


Серед немовлят рівень вакцинації щороку зростає


Уляна Супрун, Володимир Курпіта та Сергій Жадан зробили щеплення від дифтерії та правця і закликали українців підтримати кампанію «Вакциновані – значить захищені». Пацієнтам слід вакцинуватися до вересня, оскільки з початком навчального року кількість випадків захворювання на інфекційні хвороби зростає, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

В Україні вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 70% дітей, дорослих – ще менше. 2018 року кожен другий дорослий не зробив необхідного щеплення. За таких умов експерти прогнозують можливий ризик виникнення спалаху. Єдиний спосіб захиститися – зробити щеплення.


Уляна Супрун
 
 
Низький рівень вакцинації – одна з причин спалаху кору, який ми маємо зараз в Україні. Від літа 2017 року через ускладнення від кору померли 39 людей. А дифтерія – страшніша за кір. Бо смертність набагато вища: з тисячі хворих, за статистикою, помирає від 50 до 100 людей. Захищені ті, хто вакциновані. Закликаю кожного – підіть до сімейного лікаря, перевірте, коли ви востаннє вакцинувалися і за потреби зробіть щеплення. Вакцини є. Вони якісні, безпечні та безплатні, – розповіла Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України.

Серед немовлят рівень вакцинації щороку зростає, а ось дорослі дуже часто не роблять ревакцинацію вчасно. Найнижчі показники по Україні в Івано-Франківській області – лише 31% щеплених дорослих.
 
Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці. Вона складається з дитячого циклу на 6 доз і ревакцинації кожні 10 років у дорослому віці. Якщо у дорослого немає записів про відповідні щеплення, для захисту від дифтерії та правця необхідна триразова вакцинація АДП-М, з інтервалом не менше 30 днів між першим і другим щепленнями та шість місяців між другим і третім щепленнями, – зазначив гендиректор Центру громадського здоров’я України Володимир Курпіта.

Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції. Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість у місці ін’єкції або невелике підвищення температури – це звичайне явище. І воно доводить, що вакцина працює і організм формує імунітет. За даними Федерального агентства міністерства охорони здоров’я США, вакцинація на 99% запобігає захворюванню.

Для нас важливі кордони – ми їх захищаємо. Для нас важлива мова – ми її захищаємо. Вакцинація – це без перебільшення питання національної безпеки. Я вакцинуюся, моя дочка теж вакцинована. І всіх закликаю – захистіть своє життя і здоров’я, бо вакциновані значить захищені, – закликав підтримати кампанію письменник і громадський діяч Сергій Жадан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині будуть робити операції на відкритому серці

Нині в усіх областях України є безоплатні та якісні вакцини для щеплень і дітям, і дорослим. Їх закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у провідних виробників світу. Якість вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вакцинація входить у перелік гарантованих послуг первинної медичної допомоги. МОЗ України закликає сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів простежити, щоб пацієнти, які підписали з ними декларацію, мали необхідні щеплення.

В областях зараз є понад 2 мільйони доз вакцини для профілактики дифтерії та правця. Це більше ніж 100% від потреби.

Схожі матеріали:
👁 908
Категорія: Актуально
Теги: вакцинація, дифтерія, правець, Уляна Супрун




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ