Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.03.2019

Паспорт-книжка чи паспорт-картка – що обираємо?


Обов’язкова заміна документів наразі законодавством не передбачена


Останнім часом у соціальних мережах активно шириться інформація, що стосується заміни діючих паспортів на ID-картки. Гасла в Інтернеті, на зразок «чому всі досі мовчать?» або «правда замовчується – попередьте своїх друзів та знайомих!» можуть викликати не тільки хвилювання, а й необґрунтовану паніку.

Тож, щоб розвіяти сумніви, достовірною інформацією ділиться начальник Лубенського міськрайонного відділу Управління Державної міграційної служби України в Полтавській області Сергій Чеберяка.


Паспорт-книжка чи паспорт-картка – що обираємо?

- Запровадження паспорта у формі картки в Україні розпочалося у січні 2016 року і триває до цього часу, - повідомив начальник відділу. – Головною метою запровадження документу є суспільна безпека, захист від підроблення та крадіжки даних про особу. Така форма внутрішнього паспорта громадянина України видається лише у разі обміну – як за власним бажанням, так і в зв’язку з непридатним зовнішнім виглядом, замість втраченого чи викраденого, а також особам, які досягли 14-річного віку та оформляють паспорт вперше. Для останніх процедура є безкоштовною, а за заміну та відновлення необхідно сплатити адміністративний збір у розмірі 279 грн.

Якщо раніше для оформлення ID-картки потрібна була одна з вищевказаних причин, то з 1 листопада 2018 року громадяни України мають можливість здійснити обмін паспорта-книжечки на паспорт-картку у будь-який час за власним бажанням. Слід зазначити й той факт, що нині процедура не є обов’язковою.
 
- Обов’язкова заміна документів наразі законодавством не передбачена, - стверджує Сергій Чеберяк. – Відповідно до закону, всі паспорти, які були видані раніше, продовжують свою чинність до завершення строку їх дії. Підставою для цього є несвоєчасно вклеєне фото по досягненню особою 25-и чи 45-и років. Для такої процедури дається місяць, і якщо особа з певних причин не вклалась в термін, то вже паспорт-книжечка заміниться на ID-картку. Також Україна підписала Угоду з Грузією та Туреччиною, яка дозволяє громадянам вказаних країн подорожувати без віз і за ID-паспортами.

Паспорт громадянина України у формі ID-картки є самодостатнім посвідченням особи і жодним чином не обмежує можливості українців щодо користування будь-якими послугами. До того ж не потребує ані зчитування даних з імплантованого чіпу, ані подання якихось інших додаткових довідок чи сертифікатів. Зчитування даних може бути допустиме у двох випадках: якщо це потрібно у міграційній та прикордонній службі або використання можливостей ID-картки у роботі електронних сервісів, для скорочення часу надання послуг установами. Кожна особа може зчитати дані з чіпу за власним бажанням. Для цього потрібен або спеціальний пристрій (якими оснащені міграційні служби), або додаток на смартфоні, який можна завантажити через Google Play.

Разом з тим, з метою уникнення ускладнень у зв’язку із відсутністю у органів/установ спеціального пристрою для зчитування даних, територіальними органами та підрозділами міграційної служби разом із ID-карткою безкоштовно за заявою особи може видаватися довідка про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру. Така довідка містить інформацію про персональні дані особи, видані на її ім’я.

Також відповідно до роз’яснень ЦВК, виборець, включений до списку виборців, має можливість реалізувати право голосу на виборах Президента України шляхом отримання виборчого бюлетеня за умови пред’явлення паспорта громадянина – як у формі книжки, так і у вигляді ID-картки.

Для довідки: заміна паспорта на ID-картку в звичному режимі коштує 279 грн., протягом 10 робочих днів – 366 грн.; виготовлення закордонного паспорту коштує 557 грн., протягом 7 робочих днів (терміновість випадку) – 810 грн.

Схожі матеріали:
👁 704
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: Заміна документів, ID-картка, паспорт-картка, Паспорт-книжка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ