Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


11.04.2017

Поети Полтавщини об’єднані у збірці «Молюсь за тебе, Україно…»


30 березня у Полтавському художньому музеї «Галерея мистецтв» представили збірку поезій 61 автора з усієї Полтавщини


Поети Полтавщини об’єднані у збірці «Молюсь за тебе, Україно…» 30 березня у Полтавському художньому музеї «Галерея мистецтв» представили збірку поезій 61 автора з усієї Полтавщини, присвячену Героям Майдану та АТО – бійцям і волонтерам, пораненим та загиблим

Ідея такого видання належить директорці полтавського видавництва «Дивосвіт» Ганні Грибан. За задумом книга мала побачити світ ще у 2014 році, після подій на Майдані та початку війни на Сході України.

Але знадобилося майже три роки для того, щоб зібрати твори (згодом автори, дізнавшись про ідею, самі почали активно долучатись), упорядкувати збірку і знайти кошти для друку.

У збірці є вірші як професійних літераторів, так і поетів-аматорів, чи то пак зовсім не поетів, але людей, яких відвідало натхнення.

– Усе розпочалося з творів Інни Снарської. Вона прийшла до мене і сказала, що чула, ніби я готую збірку. Але, розумієте, на той час я цю ідею нікому не озвучувала – тільки мала думки про це. І так один за одним, ми почали збирати вірші. Комусь ми телефонували, хтось звертався до нас сам. Не всі відомі поети відгукнулися, бо не всім писалося саме на цю тему. Видатна поетеса Людмила Овдієнко, якої, на жаль, уже немає з нами, спочатку відмовилася, бо не мала натхнення працювати саме над такою тематикою, проте буквально за два дні принесла дуже чудового вірша – свій останній вірш, який вона за життя нам дала, – розповіла видавець Ганна Грибан.

Останніми додалися твори поета Сергія Коломійця з Кобеляк, який сам звернувся до видавництва, і упорядкування довелося повторити майже з початку. Також у збірці твори молодих поетів – членів незалежного мистецького об’єднання «Магнум опус» (один з «магнусівців» – Роман Коржик, родом з Лубен).

– Ми нікому не відмовляли. Хіба що, коли вірші не можна було назвати віршами. Ми вважаємо, що кожна людина має право висловити свої патріотичні почуття, своє ставлення до того, що відбувається в Україні, – пояснила Ганна Петрівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині провели семінар директорів шкіл району

Серед митців, чиї твори увійшли до збірки – наші журналісти, друзі видання, колеги й земляки: Олена Задорожна, Олена Буряк, Марія Бойко, Ганна Кревська (Марина Кононенко), Олександр Печора, Раїса Плотникова, Наталія Чепіга – мати загиблого атовця-добровольця Миколи Чепіги.

Під час презентації автори читали свої вірші, ділились враженнями, які надихнули до написання, виконували авторські пісні. Бурхливі оплески звучали на честь 21-річної гребінчанки, колись відмінниці Гребінківської гімназії, нині — майбутнього лікаря (студентки ІІ курсу медичного факультету №1 ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія») Аллочки Бузало. Вона зачитала свій щемний вірш «Каска» і виконала гімн Полтавського Батальйону Небайдужих.



 

– Знаєте, нашому молодому поколінню хотілося б писати вірші про любов, про весну, але кожен поет знає, що якщо щось болить тут, у душі, у серці його не приховаєш і воно обов’язково виллється у поетичні рядки. А нам, повірте, болить, – сказала Алла Бузало. Сподіваємось, шановні читачі, що вірш поетки у вас так само зачіпає струни душі, як і в гостей презентації.

«Каска»

Здрастуй, мамо!

Нас двадцять троє.

Уявляєш, скільки маю братів?!

Все як треба: на плечах погони,

Є рушниця і якісь чобітки.

І для повної оборони

Не вистачає нам касок на всіх.

Здрастуй, мамо! Сьогодні нас двадцять.

А минув лише тиждень боїв.

Ми натрапили на обстріл «Градів» —

Не врятували товаришів.

Мам, я плакав, ну які з нас вояки?

Хто в дев’ятнадцять стрітись зі смертю хотів.

 

Здрастуй, мамо!

Нас вже дванадцять.

А як гарно сьогодні вночі:

Зорі низько, й здавалося – казка.

Лише вітер своє шелестить.

І горить серед поля лампадка –

В пам’ять нашим братам

мерехтить.

 

Здрастуй, мамо! Нас тільки троє:

Я, рушниця і каска моя…

Я б хотів повернутись додому.

Певно, доля моя не така…

 


 

Літературну подію у своїй промові неоднозначно прокоментувала Ганна Радько, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української та зарубіжної літератури ПНПУ ім. В.Г. Короленка. Вона зазначила, звертаючись до літераторів, що захисникам із книги потрібна половина творів, досить створювати твори з сумними конотаціями і виголошувати воїнам заклики «Повертайся! Повертайся живим!», а потрібно бажати захисникам перемоги, хоча і бути свідомими того, що втрати будуть, не всі повернуться з фронту (презентація відбувалась саме у день прощання із загиблим екіпажем гвинтокрила, що розбився неподалік Крамоторська – прим. Авт.)

Книга видана дуже малим накладом – 100 примірників, коштом видавництва. Ганна Грибан подавала книгу на різні програми підтримки як суспільно значуще видання, але поки що видала своїми силами. Можливо, видання презентують у Верховній Раді – принаймні у цьому підтримку надасть один із запрошених гостей презентації, народний депутат України Костянтин Іщейкін.
 


 

– На жаль, сьогодні продовжується війна і не все виглядає так, як ми з вами мріяли. Ставитися до війни і певних сучасних подій у державі без духовної філософії надзвичайно важко. Фактично не можливо передати власні відчуття, коли присутній на похоронах загиблих на війні і навіть не можна казати, що кожен з нас відчуває на собі всю глибину тих, хто втрачає своїх дітей чи батьків. Сьогодні слова і молитва сплітаються в одно ціле. Мені здається, що презентація у Верховній Раді буде дуже потужним поштовхом на всю Україну і, можливо, книга швидше дійде до передової, – зазначив парламентар.

Події та коментарі



Схожі матеріали:
👁 1235
Категорія: Прес-реліз
Теги: презентація книги, поетична збірка, АТО, волонтери, Полтавщина, революція гідності, Галерея мистецтв




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ