Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.01.2018

Про подальше погіршення епідситуації по сказу


Вірус сказу уражає головний мозок, при цьому викликає важкі незворотні порушення в ньому, а в подальшому - смерть


Про подальше погіршення епідситуації по сказуЗ останні роки в Україні, а також в області значно погіршилась епізоотична ситуація із сказу, в зв'язку з різким ускладненням ситуації серед диких, домашніх та бродячих тварин.

Протягом останніх років в Україні реєструються поодинокі випадки захворювань на сказ серед людей, виникнення яких було пов’язане з несвоєчасним зверненням потерпілих від укусів тваринами по медичну допомогу та несвоєчасне призначення антирабічних щеплень. Активні вогнища сказу серед тварин реєструються майже у всіх регіонах нашої області.

За повідомленням Головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області зареєстровано неблагополучних пунктів зі сказу на 17 адмінтериторіях області, хворих на сказ тварин - 53,у т.ч. собак - 7,котів - 24, с/г тварин - 3 (коза, бичок), лисиць-15, єнот - 5, лось -1.

Тобто епізоотична ситуація стабілізувалася на високих показниках і є реальна загроза появи сказу у людей.

Кількість людей, які звертаються за медичною допомогою через укуси тварин стабільно висока. Так в минулому році за медичною допомогою в районі звернулося 16 осіб, в 2017-18 осіб, антирабічні щеплення були призначені 6 особам. Покуси були нанесені в основному домашніми та безпритульними тваринами (собаками -13, з них 3- невідомі; кішками -
5, з них 1-невідома).

Через відсутність антирабічних препаратів неповний курс антирабічного лікування в області (за Э місяців) отримали 124 постраждалих від тварин; ще 74-м відмовлено у проведенні антирабічного лікування (не було вакцин).

Зважаючи на реєстрацію випадків сказу серед тварин, нападів тварин (у т.ч. скажених) на людей, недостатню забезпеченість лікувальних закладів антирабічними препаратами, прогноз по сказу -несприятливий.

Сказ - це гостра інфекційна хвороба, яка спричиняється вірусами, але не передається від людини до людини.

П юдині вірус сказу передається із слиною при укусі -їй ослиненні хворими на сказ тваринами (лиси, вовки, собаки, коти, борсуки, бобри, велика та дрібна рогата худоба, гризуни та ін.), при безпосередньому юпаданні слини на пошкоджені шкіряні покрови,механічне занесення слини під1час дряпання лапою, при розробці трупів тварин, контакті з ослиненим посудом, шкірою тварини та інші).

Вірус сказу уражає головний мозок, при цьому викликає важкі незворотні порушення в ньому, а в подальшому - смерть.

Інкубаційний період триває від 10 діб до 1 року, частіше він складає 30-90 діб.

Ознаки сказу у людини: невелике підвищення

температури, занепокоєння, дратівливість, безсоння, в укушеному місці відчувається пульсуючий біль, іноді сильний свербіж, активно проявляється водобоязнь і світлобоязнь. Якщо не звернутися за вакциною протягом 14 днів -лікування неефективне. Для попередження сказу особам, які постраждали від нападу чи мали контакт з тваринами або їх виділеннями, що мали ознаки захворювання на сказ (зміна поведінки, агресивність, збудженість, втрата обережності до людей і т.п.)

НЕОБХІДНО: негайно після контакту з твариною рани, подряпини, місця ослинення промити з простим милом під проточною водою, краї рани обробити настойкою йоду.

Терміново звернутися в медичні заклади за місцем проживання для отримання спеціалізованої медичної допомоги, в т.ч. вирішення питання щодо проведення імунопрофілактики сказу.

Мисливцям під час полювання потрібно пам'ятати про велику імовірність зараження сказом від диких тварин і в зв’язку з цим необхідністю обережного поводження.

Схожі матеріали:
👁 985
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: сказ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ