Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.03.2015

Сьогодні – Сорок святих: закликаймо весну!


Сьогодні – Сорок святих, або день Великомучеників Севастійських, день Сорока мучеників, день Усіх Святих, у народі – «Сороки»


Сьогодні – Сорок святих: закликаймо весну!Сьогодні – Сорок святих, або день Великомучеників Севастійських, день Сорока мучеників, день Усіх Святих, у народі – «Сороки». Колись господині цього дня пекли сорок булок із медом у формі пташок.

У різних регіонах України їх іменували по-різному, але здебільшого це були назви птахів — «сороки», «жайворонки», «буслики», «птички», «пташки». Вірили, що саме на Сорок святих із вирію повертаються пернаті — сорок різних порід.

У різних регіонах печивом розпоряджалися по-різному: в одних випадках його виносили в сад й підвішували до дерев, у інших – дарували сусідам, «аби краще велися гуси й висиджувались яйця», а ще йшли селом, тримаючи високо над головою «пташок», вилазили на ворота або клуню й декламували, збиралися за селом на горбах, співали веснянок і при цьому перегукувалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Владика Федір: Сорок святих – це символічне для українців свято

Також роздавали булочки-птахи дітям, щоб у господарстві свійська птиця здорова була. Малюки з "пташками" бігали селом, тримаючи в руках нанизані на палички «жайворонки» й «сороки», танцювали й закликали весну, птахів з вирію.
Благослови, мати,
Весну закликати,
Весну закликати,
Зиму проводжати.


Схожі матеріали:
👁 1165
Категорія: Прес-реліз
Теги: церковне свято, сорок святих, свято




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ