Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


11.01.2017

Свято української пісні в с. Тарасівка


В Тарасівці відбулося пісенне свято - відзначення 15-річчя фольклорно-пісенного ансамблю "Джерело"


Свято української пісні в с. ТарасівкаВ кінці 2016 року в Тарасівській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулося пісенне свято - відзначення 15-річчя фольклорно-пісенного ансамблю "Джерело", учасники якого пропагують і популяризують українську народну пісню впродовж багатьох років.

Це - О. Д. Попович , Г. П. Кулішівська, Н. І. Дмитренко, Л. В. Рубан , О. К. Шмиголь, С.І. Дмитрук, Г.М. Ісаєва, Л.О. Лисенко, Г.І. Ліпулат (нині покійна), Л.О. Олексієнко, Л.К. Опанасенко, Л.І. Гуняга, В.Ф.Швидченко.

На жаль, за станом здоров'я і за віком не всі вони, звичайні сільські жіночки з вічно молодою душею, веселі та життєрадісні, змогли завітати на свято.

Відомий український письменник та кінорежисер Олександр Довженко говорив: "Українська пісня - це бездонна душа українського народу, це його слава... Який митець не був натхненний її багатющими мелодіями, безмежною широтою і красою її образів, чарівною силою, що викликає в душі людській найскладніші, найточніші, найглибші асоціації, почуття, що підносять її до вершин людської гідності".

Натхненно і щиро розповідали учні 8-11 класів біографії учасниць ансамблю. За цими життєписами можна вивчати історію рідної країни, адже всі жінки мають за плечима десятки років трудового стажу: Г.П. Кулішівська, ОД. Попович, В.Ф. Швидченко, O.K. Шмиголь, Л.О Лисенко, працювали доярками на фермі, Н І. Дмитренко, Л.К. Опанасенко, Г.М. Ісаєва-продавчинями.Л.В. Рубан, Г.І., Ліпулат, Л.О. Олексієнко -бухгалтерами і касирами, С.І. Дмитрук - вихователем дитсадка. О. К Шмиголь за свою працю відзначена високими державними нагородами.

Ці люди достойно пройшли свій життєвий шлях: народили і виховали дітей, дочекалися внуків та правнуків.

Вірним супутником їхнього життя була українська народна пісня.

Виступи учнів супроводжувалися демонстрацією презентації. Всі матеріали для сценарію свята зібрали під керівництвом А.О. Улянченко та Н.В. Олексієнко члени пошукового загону, які брали участь в експедиції "Моя Батьківщина - Україна".

Ось що розповіли юним пошуківцям учасниці фольклорного ансамблю "Джерело".

 

 

Дмитренко Н.І.: "З діда-прадіда вся наша родина була співучою. Поки житиму, доти й співатиму. Пісня допомагає долати всі незгоди, додає сили. За будь-яку справу беруся з піснею. Картоплю сапаю -співаю, моркву чищу -співаю . Без пісні не можу ніяк."

Шмиголь О.К. згадує: " Іду на ферму рано, все село ще спить, а я, щоб не страшно було, співаю, повертаюсь з ферми - село вже спить, а я знов співаю, і так все моє життя - пісня поруч зі мною".

Ініціаторами створення ансамблю став колишній голова села Тарасівки М.П. Попович, біля витоків "Джерела" стояли тодішні працівники сільського будинку культури: подружжя Ірини та Юрія Іванченків.

Репертуар фольклорного ансамблю ’Джерело" складається з календарно-обрядових, родинно-побутових, ліричних і жартівливих народних пісень. Велика увага приділяється автентичному виконанню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проведено засідання методичної ради

Ведучі свята розповіли цікаві факти з історії "Джерела", а їх було дуже багато: це і виступ на Сорочинському ярмарку в 2008 році, новорічні щедрівки в рідній Тарасівці, виступи під час проведення Дня села та святкування інших урочистих подій, а також на районній сцені. Звісно, це і безкінечні репетиції, які взимку, коли не опалювався Тарасівський будинок культури, доводилося проводити в теплій хатині Г.І. Ліпулат.

Учасниці ансамблю зустрічалися з Людмилою Олександрівною Єфремовою, провідним науковим співробітником інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.П. Рильського, та Оленою Миколаївною Яринчиною, аспірантом НАУ, які записували пісні ансамблю на диктофон. Науковці збирали матеріали для книги про фольклорні ансамблі.
 

 

Ансамбль "Джерело" неодноразово було нагороджено грамотами і дипломами за високі творчі досягнення, вагомий внесок у розвиток національного мистецтва України, аматорського мистецтва Полтавщини, активну роботу по збагаченню духовної скарбниці народу.

Під час свята директор Тарасівського сільського будинку культури В.І. Романов вручив учасницям ансамблю грамоти відділу культури та архівної справи Гребінківської райдержадміністрації, аматорів сцени привітав директор школи М. А. Лисенко.

Впродовж свята лунали українські народні пісні у виконанні учасників ансамблю "Джерело" та учнів Тарасівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ольги Савчукової, Діани Коломієць та Марії Лугової.

Родзинкою свята стали виступи, які нагадували відому музичну програму "VоІкmuс", коли пісню "Терниця терновая" виконали учасниці ансамблю "Джерело", а потім у сучасному аранжуванні переспівали Діана Коломієць та Ольга Савчукова.

Молодь продовжує традиції старших, адже підготувала це свято з допомогою А.О. Улянченко, педагога-організатора, і Т.І. Пісні, учителя англійської мови, наша випускниця, внучка учасниці ансамблю "Джерело" Лідії Василівни Рубан -Тетяна Бабченко. Свято відбулося завдяки допомозі Тарасівської сільської ради.

Ми віримо, що нове покоління буде гідним своїх предків і збереже для прийдешніх поколінь безцінний скарб - народну пісню.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1059
Категорія: Прес-реліз
Теги: україна, пісня, Джерело, Гребінківщина, Тарасівка, пісенне свято




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ