Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.08.2018

Технологія, що контролює дощ


Поняття, яке називають посівом хмар, існує вже протягом декількох десятиліть


Технологія, що контролює дощВони не називають себе богами погоди, але ця компанія справді може викликати дощ.

Заснована в Північній Дакоті, Америці, ця компанія використовує літаки, що вивчають хмари і вилучають з них більше дощу.

Поняття, яке називають посівом хмар, існує вже протягом декількох десятиліть. Але в зв'язку зі зміною клімату та швидко зростаючим населенням, які перешкоджають глобальному водопостачанню, виникла нова нагальність у воді.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи, до 2025 року дві третини населення світу може зіткнутися з нестачею води.

Компанія з модифікації погоди описує посів хмар як "посилення" процесу природніх осадків. Технологія робить шторми більш ефективними, отримуючи додаткову вологу з хмар.

Дослідники пояснюють, що якщо в небі немає хмар, в яких міститься вологість, то в цьому випадку вони безсилі. Єдине, що вони насправді можуть робити, це користатися тими хмарами, що вже сформувалися та просто допомогти матінці-природі.

Для цього пілоти націлюються на хмари з великою кількістю вологи та вводять невелику кількість інертного хімікату, який є сумішшю із йодистого срібла. Вода в хмарах конденсується навколо нових частинок і стає важкою. Тоді вона падає на землю у вигляді дощу.

Посіву хмар не приділялось великої уваги аж до 2017 року, коли Національний науковий фонд фінансував дослідження, щоб визначити його ефективність. А компанія Weather Modification (Модифікація погоди), заснована ще в 1961 році, надала літаки для цього дослідження.

Компанія вважає, що посів хмар може допомогти у вирішенні проблеми з засухами.

Під час посухи вода знаходиться в дефіциті, але експерименти з посівом хмар дозволяють штучно створювати опади. Опади відбуваються коли переохолоджені крапельки води - ті, які залишаються рідкими, але знаходяться при температурі нижче звичайної точки замерзання нульової температури - утворюють кристали льоду. Будучи надто важкими, щоб залишатися підвішеними в повітрі, вони потім падають, часто тануть на своєму шляху, таким чином утворюючи дощ.

Комерційні підприємства також зацікавлені. Так, наприклад, одна з найбільших компаній з електрозабезпечення в Америці вже інвестувала більше 3 мільйонів доларів США в програму посіву хмар. Як результат, тепер це підприємство може забезпечити електрикою на 60000 будинків більше, повідомляють там. До того ж, інвестори отримали 300% прибутку на свої інвестиції.

Проте, дослідники з Weather Modification наголошують на тому, що їх технологія принесла користь не тільки окремо взятому підприємству, а й місцевому населенню. І споживачі, і сільське господарство можуть користуватися перевагами додаткової води.

Але існують побоювання щодо довгострокових впливів посіву хмар. Наприклад, незрозуміло, як стимулювання дощу в одному місці впливає на сусідні регіони. Також поки що неясно, кому (якому регіону чи країні) «належить» вода, яка виходить з хмар.

 Звичайно, використання таких технологій та штучного інтелекту для впливу на погоду, піднімає чимало питань серед критиків та захисників навколишнього середовища. Штучний інтелект має безліч безперечних переваг, але його використання також може становити певні ризики для людства в майбутньому. Багато дослідників і активістів у цій галузі - Ферейдун Таслімі, Лів Борі і навіть Ілон Маск - всі вважають, що люди повинні бути дуже обережними, роблячи штучний інтелект невід'ємною частиною нашого життя. Так, Лів Борі, яка також є астрофізиком і професійним гравцем в покер, виступає спонсором ряду благодійних та дослідницьких організацій, що вивчають можливі наслідки використання ШІ.

Існують також екологічні питання, пов'язані, наприклад, з довгостроковими впливами йодистого срібла.

Не зважаючи на те, що деякі критики стурбовані появою компаній, що впливають на зміну погоди, Weather Modification заявляє, що вони не намагаються «гратися в Творця». Дослідники компанії наголошують на тому, що їх цілі є чітко специфічними та екологічно безпечними, що стосується їх роботи в сфері посилення та покращення ефективності природних опадів.

 

Схожі матеріали:
👁 2743
Категорія: Прес-реліз
Теги: хмари, Дощ, технологія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ