Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


11.11.2021

Важливе про пневмонію у період пандемії COVID-19


Вірус у дихальних шляхах може створити умови для проникнення небезпечних мікробів, що провокують запалення.


Спалах коронавірусної інфекції COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-Cov-2, розпочалася наприкінці грудня 2019 року в місті Ухань центрального Китаю. 31 грудня 2019 року влада Китаю проінформувала про спалах невідомої пневмонії Всесвітню Організацію Охорони Здоров'я. 11 лютого 2020 року захворювання отримало назву нової коронавірусної пневмонії (COVID-19).

Пневмонії вірусно-бактеріального походження відомі медикам досить давно. Мікроорганізми, що викликають такі захворювання, називають пневмотропними, і COVID-19 входить до їх числа.

Пневмонія – це гостре інфекційне запалення легень, яке локалізується перш за все у повітряних міхурцях, що мають назву альвеоли. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання. А у хворого на пневмонію у альвеолах накопичується слиз та рідина, які викликають біль при диханні та обмежують надходження кисню. Збудниками пневмонії найчастіше бувають бактерії або віруси, що, як правило, передаються при безпосередньому контакті з інфікованими людьми.
 
Важливе про пневмонію у період пандемії COVID-193
 

Які особливості  пневмонії при COVID-19?

Вірусна пневмонія вражає капіляри і сполучну тканину, розташовану в міжальвеолярній перетинці. Потрапляючи в клітину вірус впроваджує в неї свої рецептори і починає виробляти необхідний йому білок. При цьому нормальна робота клітини порушується і виникає імунна реакція. Саме у цей час з’являються специфічні симптоми. В боротьбі з інфекцією імунітету допомагає підвищення температури.

Здоровій імунній системі зазвичай вдається перемогти вірус, а ось у людей з ослабленим імунітетом хвороба протікає у більш важчий формі. Ситуація ускладнюється за наявності хронічних захворювань, що впливають на здатність організму захистити самого себе. Поки імунна система намагається побороти інфекцію, вірусу стає занадто багато.

Вірус у дихальних шляхах може створити умови для проникнення небезпечних мікробів, що провокують запалення. А якщо відбувається пряме ураження, то виявляються основні особливості коронавірусної пневмонії, яка відрізняється від звичайного запалення легень. В даному випадку судини і альвеоли вражаються, але плазма крові  не проникає через стінки судин. Через це пневмонія розвивається дуже швидко і вражає дихальні шляхи практично одночасно.

Ще одна особливість пневмонії в період COVID-19: хвороба може не давати симптомів  на початковій стадії. Саме в цьому медики бачать основну небезпеку, адже людина довгий час може не відчувати нездужання, самопочуття не змінюється, а зміни в легенях продовжують відбуватись.

Відрізняються і  терміни лікування. При звичайній пневмонії пацієнт перебуває в стаціонарі 8-10 днів. Гострий період ковід-пневмонії залишився таким самим, а етап повного видужання затягується до 1-1,5 місяця.

Щоб вчасно розпізнати початок захворювання, варто звертати увагу на будь-які зміни в самопочутті: сухий кашель, утруднене дихання, болючість в горлі, закладеність носа, втрата нюху, м'язові болі, задишка навіть при незначиних навантаженнях.

Раніше пневмонії вражали нижню або верхню долю легенів і ми їх діагностували на ренгені ОГК. А зараз вони найчастіше вражають прикореневі області легень, які ховаються в тіні серця. Подібне розташування осередків можливо побачити тільки зробивши КТ легень – ця процедура значно прискорює діагностичний пошук. А у лікаря є можливісь відразу побачити повну картину захворювання.

У разі підтвердження діагнозу пневмонії дуже важливо якнайшвидше почати терапію – від цього залежить, наскільки успішно пройде розсмоктування вогнища пневмонії. Наслідки пневмонії впливають на якість життя пацієнта, та на те, як часто він буде схильний до бронхіальних захворювань.

З метою специфічної профілактики позалікарняних пневмоній використовується  пневмококова та грипозна вакцини.

Згідно з рекомендаціями Комітету радників по імунізації, пневмококову вакцину слід вводити за наявності чинників ризику: особам у віці > 65 років; осбам у віці від 2 до 64 років із хронічними захворюваннями (серцево-судинної системи, дихальної, ЦД та ін);  особам у віці від 2 років з імунодефіцитними станами.

Грипозна вакцина. Високоефективна в запобіганні розвитку грипу і його ускладнень (у т.ч. пневмоній) у здорових осіб молодше 65 років. В осіб старшого віку вакцинація помірно ефективна, але при цьому може знизити частоту інфекцій верхніх дихальних шляхів, пневмонії, госпіталізації і смерті.

Заходи неспецифічної профілактики

  • Вести здоровий спосіб життя – бути фізично активним та не переїдати.

  • Уникати стресу – він порушує баланс між різними компонентами імунної відповіді організму.

  • Стежити за раціоном харчування – вживати достатню кількість білка, вітамінів і Омега-3.

  • Більше гуляти на свіжому повітрі в парках, скверах.

  • Регулярно мити руки.

  • Зміцнювати місцевий імунітет (дотримуватися температурного режиму в приміщенні – 18-20 градусів, підтримувати необхідну вологість – від 40 до 60%).

  • Частіше провітрювати приміщення.
 
Любов Севастян, завідувач АЗПСМ №1 КНМП «ЦПМСД №2» м. Кременчука


Схожі матеріали:
👁 297
Категорія: Актуально
Теги: коронавірус, пневмонія, пандемія, COVID-19




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ