Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.01.2019

“Вогники культури” у селах Гребінківського району


Які основні проблеми галузі культури у сільській місцевості?


“Вогники культури” у селах Гребінківського районуНоворічні та Різдвяні свята завжди дарують людині казковий настрій, очікування дива, сподівання на краще життя. Відчуття свята створюють не лише новорічне застілля з традиційними смаколиками та телевізор.

Хочеться погуляти біля ялинки, почути привітання Діда Мороза та Снігуроньки, зіграти у веселі ігри, конкурси, потанцювати та поспівати, виграти неочікуваний призу новорічну лотерею. Такі розваги організовують працівники культури.

Про святкові заходи, що відбуваються у сільських закладах культури, розповіла завідувач сектору культури райдержадміністрації Ростислава Капелька.
 
- Ростиславе Ростиславівно, які заходи були проведені у сільських закладах культури до Нового 2019 року?

- До підготовки святкових заходів працівники закладів культури підійшли творчо та натхненно, і не тільки до змісту. Враховуючи традиції кожної сільської місцевості, було підібрано відповідні форми проведення і, навіть, назви заходів: “Новорічна “TOLOKA”. Народне гуляння. Частування гарячою випічкою (Григорівка), “Тарасівка Новорічна або Новий рік по-Тарасівськи”.Костюмована святкова вечірка в стилі 90-х. Конкурс на кращий сніговий шедевр.

Частування гярячим вишневим чаєм з бубликами (Тарасівка); “Новорічна круговерть”. Театралізоване костюмоване дійство. Конкурс на краще новорічне вбрання (Почаївка); Тості на порозі - Дід Мороз в дорозі!”. Святкова вітальна програма з розвагами та конкурсами (Рудка); “Новий рік вже в двері стука!.

Новорічна розважальна програма з іграми, танцями та конкурсами.

Частування гарячим трав’яним чаєм та солодощами (Стукалівка); “Новорічна хата на все багата!” Народне новорічне гуляння. Частування картопелькою з м’ясом. Новорічна лотерея. Виступ гурту “СRЕАТІ\/Е”.Фотозона (Майорщина); “Новорічні байки козака Овсюка".

Театралізоване дійство. Ігри, конкурси, розваги. Частування Овсюківськими смаколиками та гарячим узваром. Фотозона (Овсюки); “Новорічна ніч казкова”. Святкова розважальна програма. Ігри, конкурси, змагання. Частування солодощами. Новорічна лотерея. Фотозона (Тополеве); “Новорічна країна". Святкова розважальна програма (Сербинівка); “NEW YEAR NEWS”- святкова розважальна програма - репортаж за участю Діда Мороза та Снігуроньки, з частуванням гарячим чаєм з мелісою, м’ятою та медом. Новорічна лотерея. Солодкі подарунки.

Фотозона (Олексіївка); “Свято наближається!”. Костюмована новорічна вечірка. Ігри, розваги, конкурси. Частування кулажинськими варениками, гарячим липовим чаєм та солодощами (Кулажинці); Святкове новорічне дійство з привітаннями та подарунками (Покровщина). Сільські ради та спонсори виділили кошти на проведення святкових заходів, за що їм велика вдячність.


“Вогники культури” у селах Гребінківського району

Різдвяними колядками вітали жителів району учасники
гурту "Вишиванка" Короваївського сільського будинку культури
(Керівник - Лариса Гавриленко).
 
- Дійсно, всі провели святкові новорічні гуляння, а кого б Ви могли виділити?

-  Креативними виявилися всі організатори святкових заходів. У кожного були свої “родзинки”. Цікавим та змістовним було привітання Діда Мороза та Снігуроньки в Стукалівському клубі (завідувач Олена Курочка). В Новорічній казці побували жителі села Тополевого (директор Валентина Лученко, художній керівник Лілія Савченко).

Вдалося свято і в Рудці (директор Іоланта Прядко). Зовсім по-новому святкували Новий рік у Майорщинському сільському будинку культури (директор Максим Хрещик, художній керівник Тетяна Товкан). Презентував своє мистецтво новостворений гурт “Креатив”, виступ якого сподобався, як малечі так і дорослим. Свято готували разом з учнями школи, викладачами, активною молоддю села, сільською радою.

Коштами допомогли спонсори. Запальна і активна учасниця художньої самодіяльності Вікторія Мисливець на новорічні свята натушила смачнющої картопельки з м’ясом і пригощала усіх учасників дійства. Новорічне свято вдалося на славу!
 
- Які основні проблеми галузі культури у сільській місцевості?

- Найважливіша проблема “вогників культури" на селі - це те, що більшість БК не опалюються. Мешканці сіл, сільські депутати, голови сіл хочуть відродити заклади культури, бо сьогодні всі розуміють, що це потрібно, люди тягнуться до культури. Адже споконвіку українці люблять співати і танцювати.

Не можна позбавити їх цієї можливості. У багатьох сільських будинках культури проводяться ремонти, облаштовуються зали, фойє, кімнати для гуртків. Але проблема з опаленням вирішується складно, бо система опалення взагалі відсутня і потрібно її відновити. Мають тепло зараз чотири сільських заклади культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почаївська школа: Новорічні свята в Почаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів (ФОТО)
 
- Несуть культуру на село і бібліотеки.

- Так. Бібліотеки - важливе вогнище культури. Відрадно, що наші бібліотекарі працюють у тісній співпраці з працівниками будинків культури, проводять спільні заходи, беруть участь у районних святах, ведуть народознавчу роботу, створюють кімнати-музеї. Сільські ради виділяють кошти на передплату для бібліотеки періодичних видань. А ось кулажинська бібліотека до Нового року отримала в подарунок цікаві книги патріотичного змісту, закуплені за спонсорські кошти.

- Чи приходять на роботу у сферу культури на селі молоді кадри, адже зарплата, як ми знаємо, в культурі невелика?

- Ось недавно “нашого полку прибуло”. У Рудці новий директор будинку культури - Іоланта Прядко, у Стукалівці - Олена Курочка. Вони активно взялися за роботу, працюють разом з бібліотекарями, у тісній співпраці з сільськими радами. Сподіваюсь, що їх робота буде успішною.

У галузі сільської культури взагалі-то проблем вистачає. І працюють тут справжні ентузіасти своєї справи, люди активні, що мають творчі та організаторські здібності, велике бажання працювати. Тож бажаю усім у новому 2019 році успіхів, наснаги, здоров’я і всіляких гараздів.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1053
Категорія: Актуально
Теги: культура, Гребінківщина, Новий рік, села




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ