Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.01.2017

Змінились правила реєстрації за місцем проживання


З 1 січня особа, яка знялася з реєстрації, має тридцять календарних днів на те, щоб зареєструватися в іншому місці


Змінились правила реєстрації за місцем проживання Відтепер функції з реєстрації місця проживання виконуватимуть органи місцевого самоврядування, а відомості про це мають заноситися до Єдиного державного демографічного реєстру – бази, доступ до якої мають органи міграційної служби та виконкоми місцевих рад.

Раніше питаннями реєстрації місця проживання громадян опікувалась Державна міграційна служба. Відповідно до Постанови Кабміну №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру», нині органами реєстрації виступатимуть виконавчі органи сільських, селищних або міських рад.

Якщо такі органи відсутні, тоді функції з реєстрації громадян виконуватиме сільський голова.   

Зареєструватися за 30 днів

З 1 січня 2017 року особа, яка знялася з реєстрації, має тридцять календарних днів (раніше – десять) на те, щоб зареєструватися в іншому місці. За прострочення термінів реєстрації складається протокол за вчинення адміністративного правопорушення.

Перше порушення терміну реєстрації загрожує попередженням. Якщо ж правопорушення повториться при наступній зміні місця проживання протягом року – накладається штраф у розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-51 грн.).

Для реєстрації місця проживання необхідно подати:
• заяву за встановленою формою;
• документ, до якого вносяться відомості про місце проживання – паспорт, посвідка на тимчасове чи постійне проживання тощо;
• квитанцію про сплату адміністративного збору;
• документ, що підтверджує право на проживання у житлі – ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду тощо.
Якщо документи на припис подаватиме представник особи, додатково подається документ, що засвідчує особу представника та його повноваження.

У випадку, якщо процедура реєстрації нового місця проживання проходить одночасно зі зняттям з попереднього – адміністративний збір стягується лише за одну адміністративну послугу та зараховується до місцевого бюджету за новим місцем проживання.

Особа, яка винаймає житло за договором найму (піднайму, оренди), може особисто звернутися до органів реєстрації та зареєструвати своє місце фактичного проживання. У цьому випадку законодавство не вимагає особистої присутності власника житла при реєстрації місця проживання.

Що стосується зняття з реєстрації таких осіб, то підставою буде закінчення строку дії договору. У такому разі зняття з реєстрації можна провести як за заявою наймача, так і власника.

Також постановою врегульовано порядок занесення інформації про місце проживання на електронний чіп, вмонтований у пластиковий ID-паспорт.

Схожі матеріали:
👁 1295
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: ID-паспорт, державний реєстр, місце проживання, Реєстрація




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ