Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.05.2011

Всі на боротьбу зі сміттєвим свавіллям!



Всі на боротьбу зі сміттєвим свавіллям!

23.03.2011 року прийнято розпорядження Голови Гребінківської районної державної адміністрації N° 61 «Про проведення весняної акції з благоустрою населених пунктів району у 2011 році, а засобами масової інформації доведено звернення голови до громадян району, трудових колективів, підприємців, депутатського корпусу, релігійних громад взяти активну участь в місячнику чистоти і благоустрою.

За місяць, що минув, ліквідована велика кількість несанкціонованих сміттєзвалищу межах населених пунктів та на прибудинкових територіях, узбіччі доріг.

Приведено в належний санітарний стан території дитячих, лікувально - профілактичних закладів, частина підприємств торгівлі, громадського харчування, промислових підприємств залізниці, агропромислового комплексу.

Приводяться в порядок кладовища, братські могили, меморіальні комплекси. Очищаються від сміття береги водойм. Посаджені дерева та кущі.

Не дивлячись на те, що немало зроблено, але не менше ще змушені всі громадою зробити.


Взяти хоч би наше місто. ККП приходиться вивозити посилено всі сміттєзвалища, а громадяни вслід накидають все, що тільки можна витягти з свого обійстя: картонні і пінопластові відходи, пластикову тару, використані поліетиленові пакети, памперси, відходи від приготування їжі, телевізори, холодильники, унітази, відра і таке інше. Пластикова тара і використані поліетиленові пакети, скляні пляшки - на сьогоднішній день найбільш сміттєутворюючі залишки діяльності людини.

Куди не кинь оком, скрізь сміття, сміття, сміття! Улюблені місця жителів наших населених пунктів району, куди скидають весь «хлам» - це узбіччя доріг, сквери, парки, лісополоси, прибережні смуги водоймищ, навіть кладовища, людські городи, яри, рівчаки, канави обабіч вулиць.

Велику небезпеку несуть сміттєзвалища біля водоймищ. При піднятті рівня води територія сміттєзвалища може бути затоплена.

Якщо в селах немає регулярної подвірної вивозки твердих побутових відходів, то в місті вона організована, проте із 3072 дворів склали угоди тільки 1093 і проплатили за надані послуги 884. Приватними підприємствами складено тільки 11 угод.

Найактивніше склали угоди на вивіз твердих побутових відходів жителі вулиць Леніна, Мотуза, Свободи, 1 Травня, Ватутіна, Шмідта, пров. Шкільний, Гагаріна, Орджонікідзе. Але зовсім мало склали угод жителі вулиць Лєрмонтова (із 19 дворів уклав угоду тільки один), Ломоносова (із 29-9), Куйбишева (із 46 - 6), Крупської (із 40 - 7). Куди ж несуть сміття жителі з цих дворів?!

Проминуло більше місяця з дня наполегливої роботи населення району та всіх служб по наведенню порядку в населених пунктах, проте не звільнено повністю від несанкціонованих сміттєзвалищ території населених пунктів Григорівської, Стукалівської, Олександрівської, Слободо-Петрівської, Ульяновської, Тополівської, Короваївської сільських рад. Численні несанкціоновані звалища «прикрашають»  і наше місто. Жителі Гребінки дістають і сільських територій, забруднюють узбіччя доріг, а прибирати доводиться сільським радам.

Через те, що на сільських територіях органи місцевого самоврядування, де немає комунальних підприємств, майже безсилі перед стихійними сміттєзвалищами, їх починають підпалювати. Палять опале листя і сміття в місті.

Дим від горіння сухої трави і листя містить усі отруйні речовини, що їх вбирає у себе трава і листя протягом літа: сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів.

Густий чорний дим відтління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини - поліароматичні вуглеводні (ПАВ). Гума, згораючи в багатті, крім ПАВ, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання. Обрізки ленолеума, шкірозамінників, церата, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згоранні не менше 75 потенційно небезпечних речовин.

Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин. Уламки меблів, старих дерев'яних конструкцій просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець.

Підчас згорання 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточокдиму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо. У листі, що тліє без доступу кисню, виділяється бензопірен, що може викликати онкологічні захворюванняулюдини. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одна з найбільш отруйних для людини речовин.

Але ми цього не боїмося. Нам все по «барабану», куди і що нести, де і коли спалити!


За порушення санітарних норм утримання населених пунктів санслужбою накладено в період проведення місячника чистоти—25 штрафів на суму близько 4000 гривень, з них 8 - на голів сіл, на керівників ККП -1, на підприємства торгівлі -12, громадського харчування - 4, агропромислового комплексу.

Голови сіл повинні упорядкувати полігони ТПВ, налагодити подвірний вивіз сміття від населення згідно гафіка, а громадяни повинні зрозуміти, що вони теж у відповіді за те, якою буде вода, земля, повітря.




Лідером по сміттєзвалищам на сьогодняшній день являється вул. Крупська


Схожі матеріали:
👁 1570
Категорія: Здоров'я
Теги: Санітарні норми, сміття, сміттєзвалища




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ