Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.05.2011

Пирогова Левада - незагойна рана матінки-землі і наших душ



Пирогова Левада - незагойна рана матінки-землі і наших душ

День 18 травня увійшов у життя Пирятинської та Гребінківської громад, як день Скорботи по розстріляних у Пироговій Леваді в роки Великої Вітчизняної війни, де у братських могилах лежать чоловіки, жінки і діти, українці і росіяни, євреї і цигани, люди різних віросповідань, комуністи і безпартійні. 

З тієї трагічної весни уже минуло 69 років. Ця земля на віки зберігає останній подих і серцебиття розстріляних і замордованих. Ще з початку німецької окупації розпочалися тут жорстокі репресії, катування, розправи. Все менше і менше залишається серед нині живущих свідків тих подій, але пам'ять про ті події передається від покоління до покоління.

Цього дня вшанувати пам’ять розстріляних зібралися представники влади, рідні загиблих, молодь та небайдужі до трагедії люди. Відкрив мітинг-реквієм, на якому головував голова Пирятинської районної ради Олексій Нечипоренко.

У виступі Голова Пирятинської районної державної адміністрації Микола КУПРІЯН окреслив віхи тієї трагедії та імена героїв, які ціною власноо життя рятували людей. "У буянні садів, у пахощах квітів приходить до нас травень, - сказав зокрема М.М.Купріян, - але з цими днями у нашого народу пов'язані дуже болючі спогади. Близько 2 тисяч мирних жителів покояться у цих братських могилах. Українці і росіяни, євреї і цигани були розстріляні і замордовані далекого сорок другого року. Час віддаляє нас від тих подій, але пам'ять повинна їх берегти, не зважаючи ні на що".

Присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Від імені Гребінківської делегації виступали перший заступник голови райдержадміністрації В.О. Пісня та голова районної ради В.М.Зінченко. Цього року до Пирогової Левади приїхали і школярі Гребінківських шкіл. Кожного року до цього священного місця збираються нащадки полеглих тут, жителі навколишніх населених пунктів. Старші приводять до цих могил своїх дітей та онуків, щоб пам'ять про ці події не згасала у віках.

Перед учасниками мітингу виступив і міський голова пирятина О.П.Рябокінь. Слово для виступу було надане також і І.М.Капштику, батько якого та рідні дядьки покояться у цих могилах. "Чим завинили перед гітлерівцями наші батьки, дядьки, брати та сестри, - почав свій виступ Іван Маркович, - що їх спіткала така люта смерть?! А винні вони були лише тому, що І народилися у країні, яку хотів знищити фашистський режим, стерти з обличчя землі. Велику ціну заплатив наш народ за Перемогу, тож прийдешні покоління повинні цінувати мир на рідній землі і пам'ятати поіменно всіх, хто постраждав і хто не дожив до 9 Травня".

Від імені тих, хто втратив рідних в Пироговій Леваді виступили  Валентина Димова, від молодого покоління - учениця загальноосвітньої школи № 6 Дарина Опанасенко.

Панахиду по безневинно убієнних наших земляках відправив Благочинний Української православної церкви у Пирятинському та Гребінківському районах, настоятель Різдвобогородицького собору, протоієрей отець Михайло. На завершення мітингу всі присутні помолилися разом за тих, хто спочиває у цих могилах і ще за те, щоб ніколи не повторилася така трагедія.

Нехай невинно убієннимбуде легкою земля, що їх схоронила, а світло запалених свічок пам’яті буде нашою даниною тим, хто навічно пішов від нас навесні 1942 року.











Схожі матеріали:
👁 1493
Категорія: Полтавщина
Теги: День Скорботи, Пирогова Левада




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ