Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.05.2012

Біль і пам'ять Пироговій Леваді



Біль і пам'ять Пироговій Леваді

День 18 травня увійшов у життя Пирятинської та Гребінківської громад, як День скорботи по розстріляних у Пироговій Леваді.

У братських могилах лежать чоловіки, жінки і діти, українці і росіяни, євреї і цигани, люди різних віросповідань, комуністи і безпартійні.

Пирогова Левада – це жива незагоєна рана в душах людей, чиї рідні знайшли тут вічний спочинок. Сюди приїжджають поодинці і цілими родинами.

18 травня біля обеліска у Пироговій Леваді відбувся мітинг - реквієм, з нагоди 70-х роковин трагедії та вшанування пам’яті розстріляних, відкрили чотири меморіальні стели, встановлені на могилах жертв розстрілу та презентували книгу «Пирогова Левада».  

6 квітня та 18 травня 1942 року на цьому місці були розстріляні більше трьох тисяч мирних громадян, різних національностей, різного віку.

Кожного року о цій порі з різних куточків області, держави приїздять сюди рідні і близькі та навіть і очевидці тих жахливих подій, щоб вклонитися цим могилам, щоб пом'янути невинно убієнних і замучених. Кожного року лягають до підніжжя кургану полум'яні квіти в знак вічної скорботи і невмирущої пам'яті.

Мітинг жалоби у Пироговій Леваді відкрив голова Пирятинської РДА М.М. Купріян. Зокрема він сказав, що цього року з ініціативи керівництва Гребінківського та Пирятинського районів була видана книга пам'яті "Пирогова Левада".

"Об'єднані минулим, ми не тільки повинні схилити голови в зажурі, - говорив М.М. Купріян, - а ще й берегти пам'ять про тих, хто ціною власного життя поборов фашизм".

Голова Гребінківської РДА А.В. Вихор наголосив на тому, що треба шанувати пам'ять загиблих, розстріляних, закатованих у роки Великої Вітчизняної війни. Взявши участь у виданні книги про Пирогову Леваду, уся гребінківська громада зробила внесок у благородну справу вшанування пам 'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині у День вшанування пам’яті жертв Пирогової левади провели віче-реквієм (ВІДЕО)


У заходах брали участь депутати обласної ради В. В. Гаркуша, М.М. Кривошей, Г.П. Вернигора. На мітингу виступив депутат обласної ради М.М. Кривошей. Зокрема Михайло Михайлович сказав: "Для моєї родини, для мого села Бербениці, що у Лохвицькому районі, Велика Вітчизняна війна - то не просто сторінка з історії.

То біль і пам'ять. Чотириста один солдат пішов на фронт, у 134 оселі принесла війна похоронки. Дорогою ціною далася Велика Перемога. Але подвиг нашого народу безсмертний, і пам'ять повинна жити у віках".

На цьому місці були розстріляні мирні жителі різних національностей, в тому числі й багато євреїв.

Перед присутніми виступив голова Всеукраїнської асоціації євреїв - колишніх в'язнів гетто та фашистських концтаборів Б.М. Заварко і вручив чотиритомник, де описані життєві історії людей, котрі пережили лихоліття війни.

Від імені редколегії книги "Пирогова Левада", котра нещодавно вийшла у світ, перед присутніми виступив син розстріляного у Пироговій Леваді Іван Маркович Капштик:

- Основа книги - реальні спогади, документальні описи, правдиві розповіді. Саме тому герої книги стають ближчими нам, зрозумілішими. Ця книга внесе свою лепту у величний літопис мужності героїзму нашого народу.

Поділилися своїми спогадами і життєвими розповідями нащадки тих, хто був розстріляний і закатований у Пироговій Леваді: А.К. Капштик, В.С. Миленко, В.В. Сирота, В.І. Запорожець та інші.

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять загиблих. Поминальну панахиду відправив настоятель храму Різдва Богородиці, протоієрей отець Михайло.

... Височіє обеліск, наче живий біль, що рветься у вись. Тихо шумить зажурена трава. У підніжжя обеліска стоять фотографії тих, хто тут знайшов свій спочинок, і від того стає особливо моторошно. Біль і пам'ять Пирогової Левади житиме через покоління, у серцях земляків, на сторінках щойно виданої книги пам'яті, у тихому шелесті беріз, що схилилися в зажурі над братськими могилами.

За матеріалами газ. «Гребінчин край»



Схожі матеріали:
👁 1388
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Пирогова Левада, меморіальна стела




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ