Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.07.2011

Про профілактику наркоманії та стан захворюваності на В1Л-інфекцію/СНІД в Гребінківському районі



Про профілактику наркоманії та стан захворюваності на В1Л-інфекцію/СНІД в Гребінківському районі

В районі створені умови для надання медичноі дрпомоги ВІЛ інфікованим та хаорим на СНІД. Відповідним наказом призначені відповідальні за організацію та надання терміновоі, невідкладної та планової медичної допомоги ВІЛ -інфікованим.

Забір крові для дослідження на антитіла до ВІЛ проводиться в маніпуляційному кабінеті поліклінніки. Медсестра КІЗу проводить центригування та відповідне оформлення зразків сироватки, яка направляється в лабораторію СНІД Пирятинської ЦРЛ для дослідження.

В Гребінківському районі були вжиті заходи з додаткового забезпечення ЛПЗ тест-системами для обстеження на ВІЛ контингентів групи ризику. Забезпечене 100% тестування донорів та вагінтних. За 12 міс. 2010 року обстежено на ВІЛ-1472 осіб, виявлено 1,1% позитивних /16чол./.

За статистичними даними на 01.01.2011 р. загальна кількість ВІЛ-інфікованих в Гребінківському районі налічує 49 осіб, з яких 2 дітей, народжених ВІЛ-інфікованою матір'ю, на 01.01.2011 р. стоїть на обліку 9 осіб, хворих на СНІД. В 2010 р. вперше виявлено ВІЛ - інфікованих 14 чол.; хворих на СНІД -10 чол. Померло в 2010 р. хворих на СНІД 10чол., вт.ч. від СНІДу - 6 чол., від інших захворювань - 4чол.

Серед ВІЛ-інфікованих 6 хворих на туберкульоз.

Більшість ВІЛ-інфікованих - чоловіки - 28 / 57.1%/, жінок -19/38.8%/, більшість у віці 20-29 років. Переважна більшість з них споживачі ін'єкційних наркотиків - 79,6 % .Статевий шлях інфікування у 16,3%, внутрішньо утробний - 4,1%.

За січень міс. 2011 р. вперше виявлених ВІЛ - інфікованих і хворих на СНІД не зареєстровано.

Дітей, хворих на СНІД, в районі немае. Двоє дітей, народжені ВІЛ-інфікованою матір'ю, неорганізовані, умови проживання в сім'ї задовільні.

На базі районної поліклініки відкрито кабінет анонімного добровільного консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію, працює телефон довіри.

З метою недопущення розповсюдження внутрішньолікарняного інфікування ВІЛ та професійних хвороб проводився контроль за дотриманням санітарно-протиепіодемічного режиму в лікувально-профілактичних закладах.

За 12 міс. 2010 року проведено 32 обстеження ЛПЗ , взято 1099 змивів. З позитивним результатом 7 (2,9), в усіх випадках виділялась кишкова паличка (поліклінічне відділення). На стерильність відібрано 202 проби, а позитивним результатом - 1. На старшу медсестру поліклінічного відділення накладено штраф на суму 102 грн.

Контроль якості предстерилізаиійної очистки - всього поставлено 274 проби, позитивних не було, в т.ч. на залишки крові -37, позитивних не було, на залишки миючих засобів-137, позитивних не було. Випадків внутрішньо лікарняного інфікування ВІЛ не зареестровано

В лікувальних закладах району є в наяві 3 парових і 34 повітряних стерилізатори. Була затверджена програма оновлення парку стерилізаціного обладиння та покращенняя якості контролю стерилізаційного процесу в Гребінківському районі на 2008-2010р.. в якій плановано замінити стерилізаційне обладнання, яке пропрацювало більше 10 р., новим сучасним стерилізаційним обладнанням.

В ІІ кварталі 2008р. придбаний новий паровий стерилізатор, для контроло якості стериалізації та стерилізаційного  процесу ЦРЛ закуплено високочутливі індикатори 4 класу.

Проведено заміну медичного інструментарію багаторазового використання. Забезпеченість ЛПЗ хірургічним, стоматологічним, гінекологічним інструментарієм багаторазового використання та одноразового використання достатня.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.10.199вр.№ 1642 "Про затвердження порядку та умов обов'язкового страхування медичних працівників та інших осіб на випадок інфікування ВІЛ", в ЦРЛ застраховані лікарі, середній та молодший медперсонал.

Працівники райсанепідемстанції здійснюють постійний контроль за додержанням санітарних правил на підприємствах побутового обслуговування, в 2010р. проведено 6 перовірок перукарень.

Багато уваги в Гребінківському районі приділяється просвітницькій роботі.

В Гребінківському районі впроваджено такий освітній захід, як анкетування, до якого щорічно залучались учні шкіл. В школах проводились конкурси у формі питань та відповідей провідними фахівцями ЦРЛ: інфекціоністом, терапевтами, акушер-гінекологом та наркологом.

З питань профілактики поширення ВІЛ /СНІДу за 12 міс. 2010р. прочитано лекцій - 60, проведено бесід-142,  прозвучало радіопередач - 6, випущено санбюлетнів - 14, виступів по толебачанню - 6, вечорів запитань та відповідей- 6.

Газета "Гребінчин край",
головний державний санітарний лікар району


Схожі матеріали:
👁 1739
Категорія: Новини Гребінки
Теги: наркоманія, інфекція, віл, снід




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ