Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.08.2011

Купуєте квартиру – дивіться на документи



Купуєте квартиру – дивіться на документи

  Гребінківські ріелтори відзначають незначне сезонне збільшення кількості угод купівлі/продажу нерухомості. Але перед тим, як прийняти рішення про купівлю житла і дати завдаток за квартиру, потрібно переконатися, що у власника все гаразд із документами

 Охочих купити квартиру у Гребінці зараз дещо побільшало. Принаймні, так кажуть гребінківські ріелтори. При цьому вони не квапляться говорити про певний ріст самого ринку. Ні до чого поспіх і тим, хто думає про купівлю нерухомості.

 Аби уникнути неприємностей і не залишитися без грошей, експерти радять уважно розглядати документи на нерухомість.

 - Квартиру, яка нам підходила, ми знайшли дуже швидко, - розповідає гребінчанка Олена Юрчук (ім'я змінено). – Дали завдаток і почали чекати, поки власник оформить документи. Але той не спішив, а потім заявив, що знайшов покупця, який готовий заплатити більше. Наша помилка – ми не уклали договір завдатку, повірили на слово. В результаті з горем пополам забрали свої кошти. А якби був відповідний договір, ми могли б прописати в ньому, що якщо угода зривається з вини продавця – він має повернути завдаток у подвійному розмірі. Але про це ми вже дізналися після всього.

 Загалом, як пише видання «Деньги», найчастіше продаж квартири зривається з вини господарів.

 Інша причина - безпосередньо сама квартира і документи на неї. Особливо пильним треба бути, якщо майно дісталося господареві у спадок або він продає його за дорученням чи за копіями документів.

 - У моїй практиці був випадок, коли син продав квартиру, яка дісталася йому після смерті батька, але через кілька місяців з'явився ще один спадкоємець, і в результаті операцію довелося відмінити, - розповідає столичний ріелтор з десятирічним стажем Аліна Гордійчук.

 Як правило, квартири, отримані у спадщину, вважаються більш ризикованими. Якщо після покупки з'явиться ще один спадкоємець, який доведе своє право на частку в квартирі, угода може бути анульована в судовому порядку. Втім, грамотні юристи знають, як боротися з подібною напастю. Але за окремі гроші.

 Юристи радять звертати увагу, чи зареєстровані у квартирі діти. Якщо в ній прописані неповнолітні, здійснити операцію без згоди опікунської ради не можна: нотаріус навіть не має права зареєструвати такий договір купівлі-продажу.

 Ще потенційні покупці повинні пам'ятати: один із подружжя не має права продавати квартиру без нотаріально завіреної згоди другої половини або без її присутності. Не обійтися без дозволу і в тому випадку, якщо подружжя в розлученні, але квартира купувалася в шлюбі.

 Залишитися без квартири внаслідок анулювання угоди договору можна і в тому випадку, якщо там прописана людина, яка перебуває у місцях позбавлення волі або в будинку престарілих. Щоб це з'ясувати, не обов'язково чекати, поки господар візьме довідку про прописаних у квартирі людей (форма №3), можна самостійно навідатися в ЖЕК.

 Ще один момент: угода може бути анульована через суд, якщо продавець раптом виявився психічно нездоровим, наркоманом чи алкоголіком. Тому перед укладенням договору завдатку бажано побачитися з продавцем і поспілкуватися. При найменших підозрах в адекватності продавця краще відразу відмовитися від укладення угоди. А якщо дуже вже хочеться купити квартиру, а господар підозрілий, доведеться зажадати довідку про його психічний стан. Взагалі до здійснення покупки варто доручити своєму представникові перевірити репутацію продавця, опитавши, як мінімум, сусідів.

 - Самостійно перевірити юридичну «чистоту» квартири і справжність усіх документів практично неможливо, тому оцінку ризиків усе-таки повинні проводити професіонали, - радить адвокат юридичної фірми.

 Кращий спосіб убезпечити себе - укласти договір про співпрацю з агентством нерухомості. У ньому потрібно детально прописати терміни, права та обов'язки сторін, а також штрафні санкції, які будуть застосовуватися до порушників. В Гребінці таке агенство знаходиться по вул. 50 р. Жовтня, 39 (тлф. 099-79-44-279, Ольга).

Звичайно, з ріелтором можна домовитися і усно. Однак у цьому випадку ніхто не зможе гарантувати, що посередник буде дійсно захищати інтереси покупця, а не погодиться «за помірну плату» з боку продавця закрити очі на певні юридичні вади або упущення.

 Без чого точно не обійтися при купівлі квартири, так це без укладання попереднього договору і передачі продавцю завдатку. У договорі прописується, що сторони зобов'язуються до зазначеного терміну укласти угоду купівлі-продажу нерухомості.

Підтверджуючи свої наміри, покупець дає завдаток (зазвичай це 3-5% вартості житла). Якщо угода зривається з його вини, завдаток залишається у продавця, якщо ж продавець відмовляється від угоди, то він повертає завдаток уже в подвійному розмірі.

Схожі матеріали:
👁 1787
Категорія: Новини Гребінки
Теги: квартира, ріелтор, агенство нерухомості, продаж, Покупець, нотаріус, продавець, житло, Купівля




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ