Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.10.2011

В Рудці Гребінківськго району святкували День села



В Рудці Гребінківськго району святкували День села

Цього року рудківці мали неабиякий привід для святкування, адже їхньому селу цього року виповнилося не мало, не багато - 235 років! Бо перша згадка про Рудку відноситься до початку вісімнадцятого століття.

Рудкою називався яр на шляху від Яблунева до Пирятина. В 1776 році в Рудці було побудовано Покровську церкву, у ній 3 липня 1844 року вінчався Євген Павлович Гребінка з Марією Ростенберг. На кошти Є.П. Гребінки 7 липня 1947 року в Рудці відкрито одну з перших у Лубенському повіті земську школу.

На сьогоднішній день село Рудка - сучасний сільський населений пункт Гребінківського району, повністю газифікований, всі вулиці вкриті твердим покриттям та найбільше багатство села - це його працьовиті, талановиті, хороші люди.

На цьому святі, в урочистій залі сільського будинку культури багато зібралося жителів Рудки, з далеких і близький країв приїхали цього дня до рідних домівок ті, хто живе не тут, але душею й серцем завжди лине до рідного порогу.

Зараз на території Рудківської сільської ради проживає більше 630 жителів. На цій території є 5 селянсько - фермерських господарства та 3 приватні підприємці задіяні у сільськогосподарському виробництві. Успішно працює й загально - освітня школа, котра теж цього року відзначила свій ювілей - 20 -річчя.

Є дитячий дошкільний заклад "Сонечко", сільський будинок культури, сільська бібліотека, фельдшерсько - акушерський пункт, поштове відділення. Словом, є у селі все, щоб добре жилося, весело й успішно трудилося усім добрим людям.

Традиційно, свято розпочалося з того, що всіх присутніх пригостили духмяним запашним короваєм. Почесне право розрізати коровай було надане попередньому голові села Михайлу Васильовичу Шостаку та нинішньому голові села Василю Антоновичу Даценку.

Зі святом - Днем села привітав рудківців перший заступник голови райдержадміністраціі Василь Олексійович Пісня. До односельців з вітаннями і щирими побажаннями звернувся і голова села В. А. Даценко. Сердечно поздоровив хороших сусідів з їхнім ювілейним Днем села і голова Овсюківської сільської ради О. І. Романченко.

Пісенні і музичні вітання звучали цього вечора на адресу жителів Рудки і від учасників художньої самодіяльності Куйбишівського сільського будинку культури (директор Л. Б. Литвиненко).

Привітати своїх односельців зі святом приїхала і солістка ансамблю Збройних Сил Міністерства оборони України чарівна співачка Ярослава Гаркавенко - Кривошеєва. Вона подарувала глядачам кілька пісень із свого репертуару, порадувала своїм виступом людей, з якими знайома ще зі свого дитинства.

Рудківці гучними оплесками і теплими посмішками зустрічали талановиту співачку, котра тепер прославляє Рудку на всю Україну.

Свято є свято, лунає музика, звучать мелодійні, часом сумні, але більше все ж веселі і життєрадісні пісні. Та День села - це особливе свято. Адже зазвичай на такому святі вшановують поважних у селі людей - передовиків - хліборобів, працівників соціальної сфери, поважних довгожителів, ветеранів.

Свято у Рудці не стало винятком. Одними з перших на сцену запросили шанованих у селі людей, старійшин рудківського роду - Мовчан Агафію Григорівну та Надточій Григорія і Мусійовича. Відзначили подарунками і привітаннями також і родини, які прожили у парі, у злагоді і людові 50 років - це родини Миколи Сергійовича та Галини Костівни Буць, Олексія Олексійовича та Любові Єфремівни Підорич, Олексія Васильовича та Ольги Василівни Вербецьких, Олексія Степановича та Лідії Григорівни Цимбалів.
Поздоровляли й тих, хто має сімейного стажу 25 літ, а також тих, хто лише цього року одружився.

Не обійшли увагою на святі і наймолодших жителів села, і нехай їм ще не виповнилося і року від роду, та все ж односельці покладають на них чималі надії. Вітання приймали подружжя Ігнатенків, Мосійчуків, Каторових та Лантух. Веселу пісеньку для них заспівала юна рудківська артистка Августіна Мадяр.

Чимало в Рудці і родин, котрі виховують по троє і більше дітей, їх теж на святі не обминули увагою і привітали.

З великою вдячністю і шаною згадали ветеранів, їхній подвиг не згине у віках, а пам'ять буде жити вічно у серцях вдячних нащадків. Пісню про афганську війну подарували жителю Рудки Ганжі Миколі Яковичу, котрий нагороджений орденом Бойового червоного прапора.

Рудківська сільська рада була заснована в 1991 році, і першим головою села був Михайло Васильович Шостак. За сумлінну, багаторічну працю на посаді голови села його було відзначено Почесною грамотою.

Хоча історія села веде свій відлік із далекого вісімнадцятого століття, але розквіт села припав на останні двадцять - тридцять років. І найактивніше він відбувався як раз тоді, коли головою місцевого колгоспу був Микола Григорович Лещенко. Це тоді неабияк змінилася архітектура села - було збудовано чимало добротних будинків, до села прийшов газ, були заасфальтовані всі вулиці. З ініціативи Миколи Григоровича була збудована в селі нова школа. Тож подяка і шана - М. Г. Лещенку від односельців.

Почесною грамотою нагородили і директора місцевої школи Олексія Івановича Ічанського. Адже школа в Рудці - гордість села, його окраса і духовна скарбниця.

Привітали на святі і майстрів своєї справи, невтомних трудівників - медичного працівника К. О. Ганжу, начальника Рудківського поштового відділення зв'язку В. І. Каткову, завідуючу Рудківською сільською бібліотекою Н. М. Буц.

Навіть видатних у селі квітникарок не забули і привітали, щоб село рідне і надалі лише процвітало.

Рудківці, організатори свята і гості щиро дякували спонсорам і усім, хто допоміг організувати це прекрасне свято. Лунали пісні, звучала чарівна музика, а по вулицях, відхати до хати, ходили юрби гостей, бож у селі храм, а значить - як ніколи раді добрим гостям.

І як тут не погодитися з віршованими рядками:


Рудка рідна, невеличке село на Вкраїні,
Де вмістилась в хатині рідня.
На землі, це маленька краплина,
Та єдина для мене вона...

Схожі матеріали:
👁 2255
Категорія: Новини Гребінки
Теги: день села, свято, школа, Євген Павлович Гребінка, Ярослава Кривошеєва, Рудка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ