Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.06.2012

«Пастки» у банкоматі



Що слід знати, щоб шахраї не змогли зняти гроші з вашої платіжної картки

Вже достатньо давно в Україні існують банкомати та пластикові платіжні картки. Для когось вони зручні, для когось не дуже, але часто вибору немає - ними потрібно користуватися.

Разом з появою банкоматів і карток з'явилися й ті, хто намагається скористатися цим нововведенням, щоб пограбувати чийсь картковий рахунок.

Поки що розповсюджених в Україні способів залізти до електронної кишені не так вже і багато: від банального підглядання персонального коду з подальшим викраденням картки - до вироблення спеціальних пристроїв, які зчитують дані з картки.

Зчитувальний прилад - це накладка на приймач карт, ставиться вона зверху щілини, куди вставляється карта. Іноді ті, хто серйозно цим займаються, намагаються надати приладу вигляд частини банкомату: фарбують у потрібний колір.

На клавіатуру клеять спеціальну накладку, вона повторює контур клавіш. Таким чином коли ви вставляєте карту, вона спочатку проходить через прилад, з неї зчитується інформація, потім карта проходить безпосередньо в банкомат, а при наборі ПІН-коду на плівці залишаються сліди.

Ви зняли гроші і пішли у справах, далі підходить людина знімає це обладнання, підключає зчитувач до комп'ютера. Далі відтворюється копія вашої карти, ПІН-код вони знають завдяки плівці. Злочинці йдуть до банкомату, і якщо є велика кількість грошей, знімають їх.

Багато банків зараз ввели ліміт на зняття грошей, у всіх він різний: в одному це десять тисяч, в іншому -три тисячі. Таким чином, якщо на картці декілька тисяч, шахраї не зможуть зняти всі гроші за один раз.

Часто шахраї отримують реквізити платіжних карток, створюючи сайти, які пропонують взяти участь у різноманітних акціях з подальшою виплатою виграшу (бонусів) на картковий рахунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Твоя безпека

Також шахраї створюють сайти-клони офіційних сайтів різноманітних компаній. Єдина мета таких дій - отримання реквізитів вашої картки для подальшого використання коштів на вашому картковому рахунку.

Рекомендації Нацбанку для держателів платіжних карток


Щоби запобігти подібним шахрайствам, департамент платіжних систем Національного банку України розробив спеціальні рекомендації держателям платіжних карток щодо їх використання. Ці рекомендації розіслані по всіх банках України та розміщені у доступних місцях для ознайомлення. Також Нацбанк постійно проводить роботу із банками та населенням, інформуючи про можливі ризики, пов'язані із використанням платіжних карток.
• Зокрема, коли працюєте з банкоматом, потрібно використовувати лише ті, які знаходяться в безпечних місцях (в банках, великих торгівельних комплексах, готелях, аеропортах тощо).

• Не потрібно використовувати пристрої, які потребують уведення ПІН-коду для доступу в приміщення, де встановлений банкомат.

• Перед використанням банкомата огляньте його щодо наявності додаткових приладів, які не відповідають його конструкції та установлені в місці набору ПІН-коду і на отворі, призначеному для приймання карток. Наприклад, нерівна клавіатура для набору коду. У разі виявлення зазначеного, не використовуйте цей банкомат. Також про виявлення подібних приладів потрібно повідомити банк.

• Не потрібно застосовувати фізичну силу для того, щоб вставити платіжну картку у приймач. Якщо картка легко не приймається, не використовуйте цей банкомат.

• Потрібно набирати ПІН-код таким чином, щоб особи, які перебувають поруч, не змогли його побачити. Краще взагалі закривати клавіатуру рукою.

• Якщо банкомат працює некоректно (наприклад, довгий час перебуває в режимі очікування або перезавантажується), потрібно відмовитись від послуг, відмінити поточну операцію, натиснувши «Відміна» (Саnсel) і дочекатися повернення картки.

• Після видачі готівки її потрібно перерахувати та переконатись у тому, що платіжна картка була повернута банкоматом. Дочекатися чека (у разі запиту) і тільки потім відходити від банкомата.

• Роздруковані чеки потрібно зберігати для звірки зазначених у них сум з випискою про рух коштів на картковому рахунку.

• Не слід проводити ніяких дій за підказками третіх осіб та користуватися їхньою допомогою під час здійснення операцій через банкомат.

• Якщо під час роботи платіжна картка не повернулася з банкомату, то необхідно зателефонувати до банку (телефон зазначений на банкоматі) й описати ситуацію. Також необхідно звернутися до банку, який видав картку.

• Не розраховуйтесь платіжною карткою за товари та послуги, якщо продавець чи касир викликає недовіру.

• Розрахунки з платіжною карткою мають виконуватися тільки у вашій присутності.

• Під час використання платіжної картки для оплати касир може вимагати надати паспорт, підписати квитанцію або ввести ПІН. Перед набором коду потрібно переконатися, що ніхто не зможе його побачити. Перед тим, як підписати квитанцію, потрібно перевірити суму, зазначену у ній.

• Якщо не вдалося успішно здійснити операцію купівлі, слід зберігати один примірник виданої терміналом квитанції для перевірки відсутності даної операції у виписці про рух коштів на картковому рахунку.

• Ніколи не розголошуйте ПІН-КОД стороннім особам (у тому числі родичам, працівникам банку, касирам та особам, які просять у вас код під час здійснення платіжних операцій). ПІН потрібно запам'ятати або записати і тримати його окремо від картки.

• Ніколи не потрібно давати свою картку стороннім особам. Не слід розголошувати та повідомляти персональні дані або інформацію про платіжну картку стороннім особам.

• Додатково можна встановити добовий ліміт на кількість операцій або максимальну суму. Також можна встановити послугу про оповіщення здійснених операцій (наприклад, оповіщення через СМС).

НЕСТАНДАРТНІ СИТУАЦІЇ

Втрата картки

У випадку втрати або крадіжки картки для збереження своїх коштів ви маєте негайно зателефонувати до інформаційного центру банку і заблокувати її. Усне повідомлення про втрату або крадіжку картки власник має підтвердити письмово не пізніше трьох банківських днів з моменту надходження усного повідомлення.

Письмове підтвердження має надійти на адресу банку рекомендованим листом або бути поданим особисто власником до установи банку. У разі ненадходження письмового підтвердження протягом трьох банківських днів з моменту усного повідомлення банк має право видалити картку зі стоп-списку.

Блокування картки через введення некоректного ПІН-коду

У разі неправильного триразового введення ПІН-коду (в тому разі, якщо спроби відбувались поспіль протягом будь-якого періоду) з метою зменшення ризику шахрайства картка автоматично блокується. Для її розблокування вам необхідно зателефонувати до інформаційного центру банку та надати інформацію для проведення Ідентифікації вашої особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб кредит не перетворився на боргову яму

Втрата ПІН-коду

ПІН-код відомий лише власнику картки та недоступний співробітникам банку. У разі втрати ПІН-коду необхідно звернутись до відділення банку та написати заяву на перевипуск картки у зв'язку з втратою ПІН-коду.

Пошкодження картки


При механічному чи електромагнітному пошкодженні картки випуск нової відбувається на основі подачі клієнтом письмової заяви до відділення банку. Краще тримати картку якнайдалі від джерел електромагнітного випромінювання й уникати її намокання.

Вилучення картки банкоматом

у разі вилучення банкоматом вашої картки треба звернутися до інформаційного центру банку та заблокувати її. Оператор Інформаційного центру надасть подальші інструкції щодо її повернення.

Джерело: газ "Просто районка"


Схожі матеріали:
👁 2232
Категорія: Освіта
Теги: реквізити, платіжна кртка, ПІН-код, кошти, гроші, рахунок, чек, кишеня, шахраї, банкомат




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ