Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.09.2012

Радянські вклади знову «заморозили», але роздають обіцянки



Радянські вклади знову «заморозили», але роздають обіцянки

Повернення коштів вкладникам радянського Ощадбанку входить у другу фазу. Уряд Юлії Тимошенко у 2008-му почав частково відшкодовувати ці гроші, обмеживши виплату вкладів тисячею гривень на людину.

Цю ідею в Україні знову воскресили чомусь саме напередодні виборів.

У чому різниця між «Юлиною тисячею» та «Вітіною штукою», як уже охрестили у народі суму цьогорічних відшкодувань?

Із 1 вересня - нова реєстрація вкладників

Перший транш грошей уже «пішов у народ» - обіцяну виплату отримали близько 80 тисяч українців. Уже за кілька днів, із 1 вересня, стартує новий етап реєстрації тих вкладників, хто не дав про себе знати у 2008 році та не встиг подати документи навесні цього року.

Паралельно в державі оновлять списки зареєстрованих громадян. Тобто люди повинні нагадати про себе, інакше розраховувати на виплату не варто. Як інформують в Ощадбанку, із 2 квітня цього року свої дані їм повідомили майже 3,5 млн українців.

Цікаво, що в кінцевому результаті вкладник отримає національну картку, на яку (увага!) «в разі прийняття відповідних рішень Кабінету Міністрів України в майбутньому буде зараховано компенсацію», ідеться у повідомленні прес-служби Ощадбанку.

Як мінімум дві невизначеності в одному реченні - Кабмін може цих рішень і не прийняти, та й чи не виявиться оте «майбутнє» неокреслено далеким. Скоріш усього, до кінця жовтня серце виборця мав би гріти отой шматочок пластику, на який колись, можливо, «капнуть» гроші. А для того, щоб ніхто не сумнівався у серйозності намірів влади, невеликій кількості вкладників по тисячі роздали цього літа.

У разі програшу на виборах провладні сили цілком можуть виправдовуватися, що їм не дали здійснити задуму. Якщо ж переможуть, а грошей у державній скарбниці не виявиться, тоді прикриватимуться отим «у разі прийняття відповідних рішень», мовляв, а ми вам нічого конкретного і не обіцяли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альтернатива долару

«Вітіна тисяча» дешевша за «Юлину»

До речі, про гроші. Ні для кого не таємниця, що радянські гроші на ощадкнижках знецінилися в сотні разів. У 1996 році, на момент ухвалення закону про індексацію вкладів громадян СРСР, коли 1 рубль/карбованець коштував 1 гривню 5 копійок, загальна сума боргу оцінювалась у 131 мільярд гривень. А от споживчі товари за роки незалежності подорожчали в середньому аж у 12 разів, і ціни продовжують рости. На сьогодні лише 8% від заборгованої радянським Ощадбанком суми (або ж 10,65 млрд грн) повернули українцям.

Якщо прив'язати «Юліну тисячу» до курсу долара, то у 2008-му він становив 5,05 грн за один долар США, а сьогодні - 8,04 грн. Таким чином у перерахунку сьогоднішня «Вітіна тисяча» схудла більш ніж на третину. Та й щодо купівельної спроможності ця сума нині має менш привабливий вигляд, ніж чотири роки тому.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що українці нині можуть собі дозволити придбати значно більше, аніж, наприклад, торік. Але повсюдно дорожчають ліки, невпинно ростуть ціни на м'ясо-молочну продукцію, товари народного вжитку та послуги.

Литовцям віддали всі борги, а білоруси не отримали поки нічого

Російська Федерація свої борги перед людьми визначає із розрахунку один радянський рубль дорівнює трьом нинішнім, російським.

Але таке відшкодування отримають лише люди похилого віку, які народилися до 1945 року. Молодші вкладники одержать виплату у співвідношенні 1:2. Хоча для справедливого повернення коефіцієнт мав би бути 1:30 чи навіть 1:80 російських рублів.

У Литві із вкладниками вже розрахувалися повністю. Зробили це за рахунок надходжень від приватизації.

У Казахстані випустили облігації з розрахунку 100 доларів США за кожні 15 тисяч радянських карбованців. Пенсіонерам обіцяють віддати гроші протягом п'яти-десяти років, працюючим - через 15-20 років.

В Азербайджані планують відшкодовувати кошти вкладникам Ощадбанку протягом восьми-десяти років за курсом 0,5-1 долар США за кожен карбованець.

Вірменія збирається погасити радянські борги до 2015 року, насамперед пенсіонерам. За першу тисячу радянських рублів виплатять 200 доларів США, за другу - 140 доларів США і далі, знижуючи суму виплат за кожну наступну тисячу аж до 40 доларів США.

А от Білорусь нині цим питанням узагалі не займається. За словами керівників Мінфіну і Нацбанку, країна поки що не має необхідних коштів для повноцінного вирішення проблеми.

НА ЗАМІТКУ

Для реєстрації на отримання компенсації та актуалізації даних щодо «заморожених» радянських вкладів в Ощадбанку треба подзвонити на номери 0 (800) 212-000 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних телефонів) або (044) 364-21-21 (за тарифами «Укртелекому»). Лінія працює з 9.00 до 18.00 без вихідних. Зареєструватися можна і на інтернет-сайті банку www.oschadnybank.com

Газ. «Фокус»


Схожі матеріали:
👁 1431
Категорія: Суспільство
Теги: «Вітіна тисяча», облігації, кошти, гроші, карбованець, Ощадбанк, Радянські вклади, вкладники, гривна, кабінет міністрів




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ