Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.07.2012

Як зберегти здоров’я в спекотний період літа



Як зберегти здоров’я в спекотний період літа

Лікарі з Полтавської обласної санепідстанції надали свої рекомендації

На Полтавщині утримується спекотна погода, не характерна для клімату України. Такі погодні умови подібні роботі термостату, де в мікробіологічних лабораторіях при температурі 36-38°С вирощуються мікроорганізми.

Тобто, в нашому побуті створились найсприятливіші умови для розмноження та поширення патогенних бактерій. В продукті харчування, якого торкнулись немиті руки, вже через короткий проміжок часу при таких погодних умовах може накопичуватись збудник інфекційного захворювання.

В області на досить високому рівні утримується захворюваність на харчові токсикоінфекції, ентерити, гастроентерити, переважним чином пов’язані з харчовим фактором передачі встановлених збудників.

Крім цього, висока температура повітря може привести до погіршення здоров’я як дорослих, так і дітей, до загострення хронічних хвороб.

Щоб послабити несприятливий вплив спекотної погоди на здоров’я державна санітарно-епідеміологічна служба області рекомендує дотримуватись загально відомих профілактичних заходів.

Перш за все необхідно берегти організм від перегріву. Без особливої потреби намагайтеся не виходити на вулицю під час щонайбільшої сонячної активності — в період з 12-ї до 16-ї години дня. Якщо вийти все-таки потрібно, одягніть просторий світлий одяг із натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшечку негазованої мінеральної води. На вулиці намагайтеся триматися в тіні. Також слід уникати тісного одягу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Женские шорты. Как выбрать, с чем носить и какеи женксеи шорты в моде?

Бажано утриматись від участі у масових заходах (спортивні змагання, походи, екскурсії, купання, тощо) в найбільш спекотний період. Намагайтесь повністю вилучити силові фізичні навантаження та звести до мінімуму свою активність.

Особливу увагу приділіть харчуванню. Споживати слід легку їжу — овочі, фрукти, відварені рибу та курятину. Бажано повністю вилучити зі свого раціону жирні, смажені й солодкі страви. Рекомендується вживати більшу, порівняно з іншими періодами року, кількість питної води та напоїв, не менше 1,5-3 л рідини на день. Рекомендовані напої: вода із соком лимона, теплий зелений чай без цукру, компоти й морси. Уникайте вживання алкоголю, в тому числі й пива, а також різних солодких газованих напоїв, які не тільки не втамовують спраги, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі.

Харчуватися за спекотної погоди варто менше, але частіше, не залишаючи свіжоприготовлену їжу на потім. Особливо будьте обачними з продуктами, які швидко псуються, не купуйте і не споживайте швидкопсувних продуктів з ознаками псування, без документів про якість та безпеку, не купуйте продукти харчування сумнівної якості та безпечності в місцях стихійної торгівлі. Овочі, фрукти перед споживанням необхідно ретельно мити та обдавати окропом.

Надзвичайно важливо в цей період дотримуватись правил особистої гігієни, навчити дітей простої гігієнічної процедури — мити руки протягом дня, особливо перед вживанням їжі та після відвідування туалету. Слід пам’ятати, що через брудні руки передаються численні широко поширені інфекції, включаючи дизентерію, гепатит, сальмонельоз.

Обласна санепідстанція бажає всім полтавцям міцного здоров’я та застерігає, що недотримання вище перелічених рекомендацій, особливо тих, що стосуються харчування, ігнорування правилами особистої гігієни можуть негативно вплинути на стан вашого здоров’я, привести до харчових отруєнь та інфекційних захворювань.

Заступник головного лікаря Полтавської обласної СЕС Микола Асаул


Схожі матеріали:
👁 1575
Категорія: Полтавщина
Теги: здоров’я, спека, Полтавська область, літо




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ