Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.08.2011

Купуєте квартиру – дивіться на документи



Купуєте квартиру – дивіться на документи

  Гребінківські ріелтори відзначають незначне сезонне збільшення кількості угод купівлі/продажу нерухомості. Але перед тим, як прийняти рішення про купівлю житла і дати завдаток за квартиру, потрібно переконатися, що у власника все гаразд із документами

 Охочих купити квартиру у Гребінці зараз дещо побільшало. Принаймні, так кажуть гребінківські ріелтори. При цьому вони не квапляться говорити про певний ріст самого ринку. Ні до чого поспіх і тим, хто думає про купівлю нерухомості.

 Аби уникнути неприємностей і не залишитися без грошей, експерти радять уважно розглядати документи на нерухомість.

 - Квартиру, яка нам підходила, ми знайшли дуже швидко, - розповідає гребінчанка Олена Юрчук (ім'я змінено). – Дали завдаток і почали чекати, поки власник оформить документи. Але той не спішив, а потім заявив, що знайшов покупця, який готовий заплатити більше. Наша помилка – ми не уклали договір завдатку, повірили на слово. В результаті з горем пополам забрали свої кошти. А якби був відповідний договір, ми могли б прописати в ньому, що якщо угода зривається з вини продавця – він має повернути завдаток у подвійному розмірі. Але про це ми вже дізналися після всього.

 Загалом, як пише видання «Деньги», найчастіше продаж квартири зривається з вини господарів.

 Інша причина - безпосередньо сама квартира і документи на неї. Особливо пильним треба бути, якщо майно дісталося господареві у спадок або він продає його за дорученням чи за копіями документів.

 - У моїй практиці був випадок, коли син продав квартиру, яка дісталася йому після смерті батька, але через кілька місяців з'явився ще один спадкоємець, і в результаті операцію довелося відмінити, - розповідає столичний ріелтор з десятирічним стажем Аліна Гордійчук.

 Як правило, квартири, отримані у спадщину, вважаються більш ризикованими. Якщо після покупки з'явиться ще один спадкоємець, який доведе своє право на частку в квартирі, угода може бути анульована в судовому порядку. Втім, грамотні юристи знають, як боротися з подібною напастю. Але за окремі гроші.

 Юристи радять звертати увагу, чи зареєстровані у квартирі діти. Якщо в ній прописані неповнолітні, здійснити операцію без згоди опікунської ради не можна: нотаріус навіть не має права зареєструвати такий договір купівлі-продажу.

 Ще потенційні покупці повинні пам'ятати: один із подружжя не має права продавати квартиру без нотаріально завіреної згоди другої половини або без її присутності. Не обійтися без дозволу і в тому випадку, якщо подружжя в розлученні, але квартира купувалася в шлюбі.

 Залишитися без квартири внаслідок анулювання угоди договору можна і в тому випадку, якщо там прописана людина, яка перебуває у місцях позбавлення волі або в будинку престарілих. Щоб це з'ясувати, не обов'язково чекати, поки господар візьме довідку про прописаних у квартирі людей (форма №3), можна самостійно навідатися в ЖЕК.

 Ще один момент: угода може бути анульована через суд, якщо продавець раптом виявився психічно нездоровим, наркоманом чи алкоголіком. Тому перед укладенням договору завдатку бажано побачитися з продавцем і поспілкуватися. При найменших підозрах в адекватності продавця краще відразу відмовитися від укладення угоди. А якщо дуже вже хочеться купити квартиру, а господар підозрілий, доведеться зажадати довідку про його психічний стан. Взагалі до здійснення покупки варто доручити своєму представникові перевірити репутацію продавця, опитавши, як мінімум, сусідів.

 - Самостійно перевірити юридичну «чистоту» квартири і справжність усіх документів практично неможливо, тому оцінку ризиків усе-таки повинні проводити професіонали, - радить адвокат юридичної фірми.

 Кращий спосіб убезпечити себе - укласти договір про співпрацю з агентством нерухомості. У ньому потрібно детально прописати терміни, права та обов'язки сторін, а також штрафні санкції, які будуть застосовуватися до порушників. В Гребінці таке агенство знаходиться по вул. 50 р. Жовтня, 39 (тлф. 099-79-44-279, Ольга).

Звичайно, з ріелтором можна домовитися і усно. Однак у цьому випадку ніхто не зможе гарантувати, що посередник буде дійсно захищати інтереси покупця, а не погодиться «за помірну плату» з боку продавця закрити очі на певні юридичні вади або упущення.

 Без чого точно не обійтися при купівлі квартири, так це без укладання попереднього договору і передачі продавцю завдатку. У договорі прописується, що сторони зобов'язуються до зазначеного терміну укласти угоду купівлі-продажу нерухомості.

Підтверджуючи свої наміри, покупець дає завдаток (зазвичай це 3-5% вартості житла). Якщо угода зривається з його вини, завдаток залишається у продавця, якщо ж продавець відмовляється від угоди, то він повертає завдаток уже в подвійному розмірі.

Схожі матеріали:
👁 1807
Категорія: Новини Гребінки
Теги: квартира, ріелтор, агенство нерухомості, продаж, Покупець, нотаріус, продавець, житло, Купівля




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині п'ятеро зловмисників незаконно вирубували д... На Полтавщині п'ятеро зловмисників незаконно вирубували д...
У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку
На Пирятинщині завершується посівна кампанія На Пирятинщині завершується посівна кампанія
На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе... На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе...
65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із... 65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із...
У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ