Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.03.2012

Благодійні внески в лікарнях Гребінки: за чи проти?



Благодійні внески в лікарнях Гребінки: за чи проти?

Навіть якщо хворий не сплатив благодійного внеску, у допомозі йому не відмовлять, пояснює головний лікар. А внески потрібні через те, що медзакладам катастрофічно бракує державного фінансування.

Якщо раніше, коли медики вимагали сплатити так звані «благодійні внески», з цим можна було посперечатись, то тепер правила стали жорсткішими. Фінансисти кажуть – причина у тому, що без «благодійних внесків» робити аналізи, флюорографію тощо буде просто ні за що – фінансування немає..

Якщо Вам не надають послугу без сплати благодійного внеску, вирішуйте це питання із адміністрацією лікарні

Це не стосується тих випадків, коли пацієнту потрібна термінова допомога, і його, наприклад, привезла до лікарні «швидка». Однак коли життю людини загрози немає, а потрібно пройти, скажімо, медогляд у поліклініці, вас настійливо попросять сплатити «благодійний внесок».

У кожній медустанові «розцінки» на благодійну допомогу різні. Це пов’язано із тим, що керівник лікарні може сам вирішувати, скільки має «коштувати» благодійність від пацієнтів. Однак у Гребінківських лікарнях розмір внеску дійсно невеликий, приблизно 4-5 гривень.

У цій структурі зауважують, що фактично це завуальовані платні послуги, розмір яких установи охорони здоров’я встановлюють на свій розсуд. Водночас в АМКУ роз’яснили, що закон не забороняє добровільних спонсорських внесків у будь-яких розмірах, але вимагати їх, наприклад, за УЗІ, рентген, кардіограму або на ліки для операції лікарі не мають права.

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що вони надіслали роз’яснювальні листи на місця, яким головлікарів зобов’язують дотримуватися законів при зборі внесків. Дозволено вивішувати в лікарні оголошення про те, що кожен може, за бажання, здати певну суму на потреби лікарні (натомість видадуть квитанцію із вказівкою прізвища і пожертвуваної суми). Якщо ж лікар вимагає грошей, хворий може поскаржитися (краще письмово) головлікареві або в регіональне управління МОЗ.

Як ставляться до благодійних внесків люди, ми поцікавилися у жителів міста Гребінка (Полтавська область).


Чимало лікарів, спілкуючись з Grebenka.com, зазначали, що якби не благодійні внески, то рівень медицини впав би ще нижче.

Люди по-різному ставляться до цього.

«Я розумію сьогоднішню складну ситуацію в місцевій медицині. На благодійні внески людей здебільшого закуповують медикаменти та інші необхідні лікарні речі. Я думаю, що кожна людина усвідомлює це. А тих грошей, що виділяє влада, постійно на все не вистачає. З іншого ж боку, не заплатиш, ніхто навіть і говорити з тобою не схоче»
, - розмірковує 37-річна гребінчанка Оксана.

А ось 60-річний Василь зовсім інакше бачить цю проблему: «Як це так! А за що платити? Я категорично проти внесків, адже це прості платні послуги докторів, котрі самі собі це придумали. Не платив і не платитиму».

Та ось третя співрозмовниця - 25-річна Людмила, котра нещодавно стала мамою, вважає за доцільне сплачувати благодійні внески, адже тоді і ставлення лікарів краще, і послуги значно якісніші. «Кілька місяців тому я перебувала у Гребінківській лікарні, - розповідала вона. - Звісно, медикаменти та все інше купувала сама. У благодійних внесках я не вбачаю нічого поганого, адже заради власного та здоров’я дитини не варто жаліти грошей».

Благодійні внески та благодійна допомога — це вільний вибір пацієнтом форм, часу і місця, а також змісту допомоги. Тобто внесення коштів до благодійних фондів — справа добровільна. Закон не забороняє лікувально-профілактичним закладам приймати добровільні внески. Питома вага коштів, що отримують заклади охорони здоров’я із благодійних фондів, незначна, порівняно з фінансуванням із бюджетів різних рівнів, і становить 3% до загального бюджету.

Благодійна допомога надається як у натуральній формі — продукти харчування тощо, так і в грошових надходженнях, які використовуються на придбання медикаментів, обладнання тощо.

В той же час Антимонопольний комітет України веде боротьбу з «добродійними» внесками, які лікарі наполегливо просять хворих та їхніх рідних здавати до фонду поліклініки або лікарні.

1-2 скарги ні до чого не приведуть, тому що навряд чи можна довести факт вимоги до пацієнта надати "благодійність". Але якщо таких скарг будуть десятки, плюс суми "на благодійність" будуть однаковими, а це можна перевірити по прибуткових ордерах (УЗД зазвичай коштує 30-40 грн. , рентген - 10-15), прокуратура може порушити кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем у цій лікарні.

«Благодійні внески» не варто плутати із платними послугами. За останні лікарі мають право офіційно брати кошти, надавати квитанції, бо це дозволено Кабміном.

Перелік цей зовсім невеликий:
• протезування зубів;
• оздоровчий масаж;
• медогляд організацій у лікарнях;
• меддопомога на дому;
• аборт;
• видача довідок про носіння зброї;
• довідка з психдиспансеру для водіїв.
Якщо ж з вас беруть гроші за якусь іншу послугу, то це і є благодійний внесок, від нього,  теоретично, ви можете спробувати відхреститись.

Якщо людина не сплачує благодійний внескок – це не є підставою для того, аби відмовити у наданні послуги. Лікарі ж додають, якщо не хочете сплачувати благодійні внески, вирішуйте це питання не з лікарем, а з адміністрацією закладу.

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2792
Категорія: Новини Гребінки
Теги: здоров'я, црл, гроші, лікарня, Гребінка, благодійні внески, головний лікар




Всього коментарів: 2

0
2 Иван   (05.03.2012)
А хто сказав,що не треба платити коли потрібна термінова допомога:так дійсно,не треба:давай бензин і ми приїдем...особливо це відноситься до сільської місцевості....

А хіба хтось був би проти таких внесків,якби було видно прозоро куди вони йдуть?

А то плати не плати,а все-одно коли лежиш в лікарні,тільки і встигай діставати гроші з гаманця...
Зрозуміло,що це не лише в Гребінці таке...Але невже ніхто цього не баче,що фактично нічого не дається безкоштовно,якщо ти лежиш в лікарні,всеодно треба весь час платити.А деж діваються тоді ці благодійнй внески,куди вони йдуть?
Хай пояснять покажуть кошоторис,і тоді питань не буде.


0
1 Александр   (05.03.2012)
О, пипец! Я не думал что мне надо платить чтобы относился медперсонал ко мне как к человеку! Это же узаконеная корупцыя!
Что будет дальше? Вот сейчас заболел, и а этот момент нужно выстоять очередину к врачу, но перед этим выбегать пол больницы получая подписи, печати и квитанции чтобы врач принял как человека...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ