Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.01.2017

Реформування медицини. Лікарня в Гребінці буде


Чи залишиться лікарня у Гребінці? Чи буде діяти пологове відділення? Такі питання дуже хвилюють гребінківців


Лікарня в ГребінціЦього року таки відбудеться в районі добровільне об'єднання територіальних громад.

Які зміни в життєдіяльності міста очікувати? Також не вщухають розмови про реформування медицини та створення госпітальних округів. І згідно тих планів такі районні центри, як Оржиця, Гребінка, Чорнухи, Пирятин, Хорол, Семенівка будуть належати до Лубенського госпітального округу.

Чи залишиться лікарня у Гребінці? Чи буде діяти пологове відділення? Такі питання дуже хвилюють гребінківців. Щоб отримати докладну відповідь, ми звернулися до головного лікаря Гребінківської ЦРЛ Віктора Івановича Кривошеї.

- Вікторе Івановичу, швидко змінюються міністри охорони здоров'я і щоразу знову починаються розмови про реформування медицини. Зараз виконує обов'язки міністра Уляна Супрун. Які зміни в медичній галузі несуть постанови, затверджені новим керівництвом?

- Кабінет Міністрів України ухвалив низку постанов, які закладають засади реформування системи охорони здоров'я в Україні та вирішують оперативні питання управління медичною сферою. Хоча мені здається, що зараз у державі не кращий час для реформ. Соціально-економічний стан країни потребує інших змін. Але дійсно, затверджено 2 концепції-реформи фінансування системи охорони здоров'я та розвитку системи громадського здоров'я, - ухвалено постанову щодо утворення госпітальних округів.

- При створенні нового госпітального округу Гребінківська районна лікарня припинить своє існування? Хворим з Гребінки потрібно буде звертатися по медичну допомогу до лікувальних закладів Лубен?

- По-перше, 2017 рік буде підготовчим до впровадження в Україні госпітальних округів. Урядом тільки розпочато процес створення госпітальних округів - механізму співпраці між органами місцевої влади з метою кращого управління медичною інфраструктурою.

Ухвалена відповідна постанова встановлює технічні критерії для визначення географічних меж госпітальних округів та порядок їх створення: наявність принаймні однієї лікарні інтенсивного лікування, охоплення території з населенням мінімум 200 тис. осіб у разі наявності лікарні 2-го рівня або 120 тис. осіб у разі наявності лікарні тільки 1-го рівня, можливість доїзду до лікарні інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за 60 хвилин.

Госпітальний округ планується з такими межами і набором закладів, щоб в перспективі на його основі можна було створити ефективну і сучасну медичну мережу. Обласні державні адміністрації повинні протягом місяця надати МОЗ пропозиції щодо складу та меж округів. їх перелік окремою постановою Кабмін повинен затвердити до 1 лютого 2017 р.

Дійсно, Гребінківський район, за попередніми планами буде відноситися до Лубенського госпітального округу. Але про закриття нашої лікарні не йдеться. Та скорочення ліжкового фонду і медичних працівників нас чекає. Це - необхідність, яка залежить від фінансування. Цього року медична субвенція лише на 70% покриває наші потреби.

Вже у 2016 році нам довелося скоротити 86 ліжок: 16 - інфекційного від ділення та 70-у вузловій лікарні.

Та завдяки підтримці районної ради, райдержадміністрації, депутатського корпусу протягом року виділялися кошти на медицину. Завдяки районній Програмі підтримки молодих спеціалістів - медиків було придбано будинок лікарю акушеру-гінекологу Смєлій Ю.В.

- Нашій лікарні і зараз не вистачає молодих спеціалістів? Які вакансії у ЦРЛ?

- Так, не секрет, що до районних лікарень не поспішають повертатися випускники медичних вузів. Хоча багато гребінківців здобуває медичну освіту. Основна проблема - низька заробітна плата та відсутність житла.

Але у нас вже є напрацювання з цього приводу. Минулого року у ЦРЛ з'явився новий лікар фтизіатр-пульмонолог Аліна Михайлівна Мазур. Молодий спеціаліст також потребує житла, сподіваємося, що вдасться виділити кошти за Програмою, щоб лікар з родиною залишилася у нашому місті.

Та у ЦРЛ досі залишаються вакансії 3лікаря-терапевта, лікаря-інфекціоніста, лікаря-педіатра, неонатолога, онколога.

- Вікторе Івановичу, яка доля очікує пологове відділення? Чи залишається вірогідність закриття пологового?

- Я оптимістично дивлюся на майбутнє, думаю, що у 2017 році пологове відділення в Гребінці ще функціонуватиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пирятинська ЦРЛ – у складі Лубенського госпітального округу

Хоча зменшується кількість новонароджених на Гребінківщині, падає демографічний показник в державі. Але все-таки потрібно працювати і сподіватися на краще. Ми вже плануємо відкрити в ЦРЛ відділення реанімації. Великою проблемою для жителів району став ріст серцево-судинних захворювань.

Важкі наслідки інфаркту міокарда та інсульту можна применшити на 70%, якщо вчасно й вміло надати першу допомогу потерпілому. Для цього потрібно мати у відділенні сучасне обладнання, відкрити палату на 3-4 ліжка. Зараз у лікарні діє палата інтенсивної терапії.

У минулому році ми зробили сучасний ремонт у приймальному відділенні. Облаштували й палат тимчасового перебування хворих, медпрацівникам, і хворим затишно і тепло приміщенні. Медсестри при оформленні пацієнта у стаціонар, роблять у відділенні кардіограму, вимірюють тиск.

- Вікторе Івановичу, лікарі розуміють які наслідки реформування слід очікувати районним лікарням. ФАПам?

- Особливого значення при реформували медицини експерти надають ухваленню концепції розвитку системи громадського здоров'я і Україні. Вона закладає засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров'я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров'я людини.

Досягнення результатів у сфері громадського здоров'я безпосередньо залежить від поінформованості та обізнаності населення. Саме тому МОЗ планує розробити програму комплексних заходів з профілактики; сформувати базу даних про стан здоров'я населення і середовища життєдіяльності людини; а також проводити інформаційно-просвітницькі кампанії з попередження захворювань та популяризації переваг здорового способу життя.

З думкою, що хворобу краще попередити, ніж лікувати, ніхто не сперечатиметься. Старші лікарі знайомі радянською державною моделлю охорони здоров'я Семашко.І сільські ФАПи, і районні лікарні надавали і надаватимуть основні види медичної допомоги та займатимуться профілактикою.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 2241
Категорія: Здоров'я
Теги: црл, здоров'я, Grebenka.com, новини Гребінки, лікарня, Гребінка




Всього коментарів: 2

0
2 Viktor   (23.01.2017)
Купили будинок акушеру-гінекологу Смєлій Ю.В.?
Нічого собі...

А він попрацює пару років, оформить його на себе і смиється в Лубни чи Київ.
Таке в Гребінці постійно. А тоді кажуть нема фіанасування медицини в районі....


0
1 Медик   (21.01.2017)
Ховаючись за фейкові реформи мабуть керівництво лікарні забуло в статті розказати, як уже з початку року медиків примусово “попросили” піти у додаткову неоплачувану відпустку на кілька днів.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ