Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.10.2019

Укрупнення районів: як обговорювали нову модель Полтавщини


Представники Гребінківської ОТГ взяли участь у робочій зустрічі з народною депутаткою України Анастасією Ляшенко


Чиновники вирішили розділити Полтавську область на 4 райониВ Україні шляхом укрупнення хочуть створити близько 100 районів. Тобто їх скоротять приблизно в 5 разів. Торкнеться це і Полтавської області. Такий підхід передбачає розширити території великих районів і кількість громадян, на що них мешкають, а також планується сформувати нові управлінські команди.

7 жовтня в місті Хоролі відбулася робоча нарада народної депутатки України Анастасії Ляшенко та представників органів місцевого самоврядування Лубенського, Хорольського, Оржицького, Чорнухинського, Семенівського, Пирятинського, Великобагачанського, Гребінківського районів. Нараду ініціювала Анастасія Ляшенко, щоб почути пропозиції від представників громад стосовно створення в Полтавській області замість 25 чотирьох районів, зокрема потенційного Лубенського району. Про це Grebenka.com повідомили у Гребінківській міській раді.

Нагадаємо, з 2019 року стартував наступний етап змін адміністративно-територіального устрою – створення субрегіонального (районного) рівня.

Запропонований Міністерством регіонального розвитку формат такого рівня для Полтавщини передбачає створення на території області 4 районів, що фактично повністю відповідають Госпітальним округам: Східний госпітальний округ – Полтавський район, Південний – Кременчуцький, Західний – Лубенський, Північний – Миргородський.

Зустріч відбулася в місті Хоролі, модератором заходу стала Галина Безносик, директорка Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України.


Укрупнення районів: як обговорювали нову модель Полтавщини
 

Анастасія Ляшенко, звертаючись до учасників наради зазначила, що кілька днів тому мала зустріч з Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, де він озвучив, що хоче почути думку місцевих громад щодо подальшого втілення децентралізаційної реформи – створення субрегіонального (районного) рівня.

Тому я одразу після зустрічі з ним запропонувала провести таку робочу нараду, яка, дуже сподіваюся, завершить конструктивно і я поїду до Києва з проектом наших з вами пропозицій, – говорить народна депутатка.

Вона зауважила що подальша децентралізація – неминуча й процес укрупнення районів відбудеться. Також додала, що з великою вірогідністю навесні відбудуться місцеві вибори в новому форматі і вже об’єднані територіальні громади будуть повністю сформовані.

Олександр Полупан, консультант з правових питань проєкту ПУЛЬС Полтавського РВ АМУ, розповів присутнім про новий районний поділ.


Укрупнення районів: як обговорювали нову модель Полтавщини
 

Загалом зустріч відбулася у форматі жвавої бесіди. Адже, незважаючи на те, що подальше укрупнення районів у всіх на слуху, й досі невідомо, які саме функції та повноваження матимуть майбутні райони? Слушні пропозиції та аргументи, а також конкретні запитання прозвучали від голови Пирятинської ОТГ Олексій Рябоконь, голови Оржицької селищної ради Олена Сидоренко, голови Хорольської міської ради Сергія Волошина, голови Засульської ОТГ Сергій Бондаренко, секретаря Гребніківської ОТГ Людмила Цапенко та інших учасників зібрання. Зокрема представників громад цікавило, якщо залишається такий орган, як районна рада, то яким чином вона буде фінансуватися, якщо в реформуванні не передбачено грошей з бюджету на її утримання, отже фінансування буде з місцевих бюджетів?

Яким майном будуть опікуватися районні ради, якщо при створенні ОТГ забирають на свій баланс більшість закладів. Зрештою, що конкретно вирішуватиме такий орган, як районна рада та чи не стануть нові райони центрами конфліктів між об’єднаними територіальними громадами та виконавчими органами влади?

Хоча головною темою й був подальший районний поділ, не оминули увагою й питання подальшого розвитку реформи вторинного рівня медицини, адже нині чи не в кожній громаді є проблеми з належною оплатою праці вузьких спеціалістів. Підняли й вічну проблему ремонту доріг державного та місцевого значення, збереження райавтодорів – питання, яке вкотре підняв Великобагачанський селищний голова Юрій Саковський.


Укрупнення районів: як обговорювали нову модель Полтавщини
 

Слушним було звернення представників ОМС та виконавчого директора Полтавського РВ АМУ щодо збереження в наступному році місцевого акцизу з пального. Додамо, з цього приводу 4 жовтня у Верховній Раді України група народних депутатів на чолі з Зіновієм Андрійовичем зареєструвала розроблени Асоціація міст України проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів у 2020 році)» (№2231). Цей законопроєкт передбачає, що частина акцизного податку з виробленого в Україні пального та частина акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального буде зараховуватися до місцевих бюджетів у 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці готові до приходу зими: сіль закупили, техніку приготували

На завершення зустрічі Анастасія Ляшенко запропонувала представникам громад провести круглий стіл у Києві на рівні кількох міністерств: міністерства розвитку громад і територій України, міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я. На цю пропозицію радо відгукнулися учасники наради. Домовилися, що за сприяння Полтавського РВ АМУ, буде сформована делегація до складу якої увійдуть представники органів місцевого самоврядування від імовірного майбутнього укрупненого Лубенського району. Представники громад висловили сподівання, що така зустріч відбудеться вже незабаром.

Схожі матеріали:
👁 1914
Категорія: Полтавщина
Теги: Гребінка, ОТГ, Гребінківський район, Полтавщина, депутат




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ