Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.10.2011

До нас йде новий вірус грипу



До нас йде новий вірус грипу

Грип продовжує залишатися найбільш масовим інфекційним захворюванням. Він є єдиною інфекцією, що періодично викликає пандемії, які охоплюють до 30% населення земної кулі. За даним ВООЗ, щороку на грип хворіють від 5 до 15% населення, причому близько 50%-діти.

Мільйони людей змушені на час хвороби перервати справи, терпіти економічні збитки, зносити фізичні негаразди. З панікою, що має місце нині у суспільстві, особливо останнім часом, щодо побоювання захворіти на грип, зіткнулася майже кожна родина.

Медики припускають, що прийдешня епідемія буде інтенсивною і затяжною.

4 жовтня у залі засідань Гребінківської районної ради відбулася селекторна нарада - засідання надзвичайної протиепідемічної комісії при облдержадміністрації. Засідання комісії, яке було присвячене питанням запобігання захворюваності на грип та ГРВІ в області, проводив Олександр Миколайович Коваль, заступник голови ОДА.

В роботі комісії взяли участь начальник головного управління охорони здоров'я ОДА В.П. Лисак, головний санітарний лікар області А.М. Журавльов, начальник головного управління освітита науки В. І. Мірошниченко, начальник головного управління праці та соціального захисту населення Л.В. Корнієнко та інші1 члени обласної комісії.

Головний санітарний лікар області А.М.Журавльов у своему виступі наголосив, що санітарні служби області ведуть постійний моніторинг ситуації ззахворюваністю на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, проводять необхідний обсяг лабораторних досліджень. Санітарні служби розробляють цілий ряд заходів, щодо запобігання розповсюдження інфекції.

Лікарі готуються до напливу хворих

Перші ж похолодання викликали масове паломництво в лікарнях Гребінки. Минулий епідемічний сезон грипу 2010-2011 р.р. у Гребінківському районі, як і в Україні, характеризувався помірною інтенсивністю. За цей період було зареєстровано дві епідемічні хвилі, викликані різними збудниками. За період з вересня 2010 року по квітень 2011 року в районі на ГРІ захворіло 2910 чол., що становило 12,3 % від усього населення.

Прийдешній же сезон може стати справжнім випробуванням для городян, адже окрім двох торішніх штамів грипу, нас атакуватиме ще один, досі невідомий вірус.

Цього року наш район уперше зустрінеться з вірусом Н3 N2.  Оскільки імунітету до нього у населення ще немає, припускається, що епідемія може бути дуже інтенсивною, і тому лікарі радять готуватися до неї вже зараз.

Пора робити щеплення

На думку медиків, найвірнішим способом захиститися від грипу як і раніше залишається вакцинація. Запобігання грипу за допомогою щеплень - ефективне і дозволяє зберегти здоров'я та життя багатьом людям. Масова імунізація зіграла не останню роль в хороших показниках минулого року,  адже 70-90% прищеплених гребінчан на грип не хворіють.

Від народних методів лікування, за словами медиків, відмовлятися не потрібно - користі меду, цибулі і часнику доки ніхто не відміняв, але і сподіватися на те, що вони захистять від підступного вірусу, теж не коштує. Краще всього готуватися до вірусної атаки комплексно, а з щепленнями не затягувати, оскільки перша епідемія грипу імовірно може нагрянути вже в листопаді.

Відомо, що багато інфекційних захворювань проходить із важким перебігом та розвитком ускладнень. Існує така думка: якщо зробити щеплення, то не захворієш. Людина захворіти може. Щеплення роблять для того, щоб у випадку зараження, захворювання протікало легше та щоб не було ускладнень. Необгрунтований страх перед проведенням щеплень собі та своїм дітям нерідко виникають через побоювання небажаних наслідків. Хоча доведено, що після вакцинації виникає мінімальний ризик ускладнень у порівнянні з тими, які виникають після перенесеного відповідного інфекційного захворювання.

Тому вакцинація залишається найефективнішим засобом у профілактиці грипу та уникнення його тяжких ускладнень. У боротьбі з грипом на сучасному етещі вакцинопрофілактика набуває вирішального значення, а прийом противірусних лікарських засобів із профілактичною метою не замінює її.

Вакцинації потребує кожна людина, яка турбується про своє здоров'я і здоров»я оточуючих. Ефективність її сягає 90%. Своєчасна вакцинація знижує захворюваність на грип у кілька разів, пом'якшує перебіг хвороби, скорочує її тривалість, і запобігає ускладненням, зменшує ризик виникнення і загострення хронічних захворювань.

Оптимальний період проведення вакцинації- вересень-жовтень, коли епідемія ще не почалася. Під час епідемії вона також є ефективною, однак протягом 7-15 днів після вакцинації необхідно проводити неспецифічну медикаментозну профілактику, так як у цей період організм стає найбільш вразливим.

Імунітет після щеплення розвивається через 14 днів, він короткотривалий (6-12 місяців) та є специфічним лише проти тих вірусів, які входять до складу вакцин. Склад вакцин змінюється щороку, містить штами вірусів грипу тих типів, що прогнозуються ВООЗу поточному епідемічному сезоні.

Враховуючи епідемічну ситуацію з грипу протягом сезону 2010-2011 років та прогноз ВООЗ з грипу на епідемічний сезон 2011 -2012 р. р., в Україні прогнозується переважна циркуляція вірусів грипу А (НЗМ2), а саме штаму А/Перт/16/ 2009. Не виключена також можливість циркуляції вірусів грипу А(Н1N1) 2009 та В, але їх роль в епідемічному процесі буде другорядною.

Слід звернути увагу, що всі ці три штами увійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу для країн Північної півкулі на сезон 2011-2012 р.р. як такі, що рекомендовані ВООЗ для виробників грипозних вакцин. Станом на 07.09.2011 р. дозволені до застосування у епідемічному сезоні 2011/2012 наступні вакцини для профілактики грипу: Флюарікс (Німеччина), Інфлувак (Нідерланди), Грипповак( Росія), Ваксігрип (Франція), Гриппол (Росія), Інтанза*15/Інтанза*9 (Франція).

Щеплення проти грипу з метою індивідуального захисту, за рекомендацією лікаря, може проводитися будь якій особі, починаючи з шестимісячного віку, за відсутності протипоказань. Але існують категорії осіб, яким за станом здоров»я, професії та інших умов вакцинація показана у першу чергу, це:

• Усі особи старші 65 літнього віку, незалежно від наявності, або відсутності хронічних захворювань. У цієї категорії осіб захворюваність реєструється у 5-10 разів вище;
• Вагітні жінки, що належать до груп підвищеного ризику;
• Діти до 3 років;
• Діти та підлітки ( від 6 міс до 18 років), що одержують тривалу терапію ацетилсаліциловою кислотою;
• Особи, що страждають на хронічні захворювання легень, серцево-судинні системи;
•Особи, що страждають порушенням обміну речовин ( ожиріння, цукровий діабет), хворі на стафілококову Інфекцію;
• Медичні працівники та особи, які працюютьу місцях масового перебування людей, робітники сфери обслуговування;
•Особи з імунною недостатністю, у тому числі ВІЛ-інфіковані.

Не слід вибирати вакцину самостійно. Обов'язково порадьтеся з лікарем. Усі бажаючі можуть зробити щеплення в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання, після обов'язкового медичного огляду, для виключення гострого захворювання. Купити вакцину проти грипу можна в Гребінківській центральній районній аптеці №58.

Правда коштують ліки цього року  недешево - близько 80 грн., але, на думку лікарів, ця сума непорівнянна з тим, що доводиться витрачати у боротьбі з хворобою, не кажучи вже про ускладнення.

Отже, робити щеплення необхідно, тому що вакцина дозволяє створити імунітет та дає можливість бути готовим до боротьби з ним. Задля цього слід уважно ставитися до свогоздоров»я, т анелегковажитися профілактикою.

Уберегтися від вірусів допоможуть і прості правила гігієни :

• якщо помітили початок епідемії, уникайте громадських місць;
• частіше мийте руки;
• дотримуйтеся режиму нормального сну і живлення;
• займайтеся спортом;
• у приміщеннях надівайте захисну маску;

А якщо все-таки захворіли - залишайтеся удома і не заражайте інших.

Схожі матеріали:
👁 1283
Категорія: Новини Гребінки
Теги: вакцинація. здоров'я, Вірус, грип




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ