Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.04.2016

Як у Гребінці святили вербу


Сьогодні весь православний світ святкує Вербну неділю


Як у Гребінці святили вербуНеділя за тиждень перед Великоднем називається Вербною. Люди йдуть до церкви з гілочками верби з «котиками», де їх освячують свяченою водою.

За християнським вченням у цей день Ісус Христос в’їхав до Єрусалиму на ослику, і люди встеляли перед ним дорогу пальмовими листками. А оскільки в Україні пальми не ростуть, то їх замінили вербовими гілками.

За старими українськими звичаями, «котики», які ростуть на вербі, особливо окроплені свяченою водою, мають цілющу властивість, тому колись діти після відправи у церкві з’їдали котики «аби не хворіти», а деякі батьки легенько били дітей гілками «аби були щасливі».

24 квітня люди прийшли до храму Святого Георгія Побідоносця, щоб освятити вербу.

З 9:00 тут розпочалися богослужіння з нагоди Вербної неділі. Благочинний протоієрей Василь Ціко, настоятель Свято-Георгіївського храму м. Гребінка, провів обряд освячення вербної гілочки на подвір'ї храму.

Під Свято-Георгіївським храмом “котиків” ніхто не їв, але дехто легенько бив свого сусіда свяченою вербою. Ще люди наввипередки підставляли обличчя для того, щоб священик умив їх свяченою водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині у центрі Короваїв, з'явиться Алея випускників

Вербна неділя (чи Вхід господній в Єрусалим) - це одне з дванадцяти головних православних свят. Напередодні перед святом люди в храмах освітлюють гілочки верби (за церковними канонами це робиться під час суботньої вечірньої служби). Але нам привычнее окропляти вербові гілки у святкову Недільну службу на Літургії в ім'я Іоанна Златоуста.
 

 

Освячену вербу зберігають у будинку увесь рік. Щоб до людини не прибилася хвороба, його б'ють освяченими вербовими лозинами і засуджують: "Не я б'ю - верба б' є. За тиждень - Великдень" або "Будь здоровий, як верба".

Дівчат, які ще не знайшли жениха або тільки що стали дружинами, злегка підхльостують вербою, щоб їм в майбутньому народжувати багато здорових дітей.






 
Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1542
Категорія: Суспільство
Теги: Храм, Вербна неділя, свято, Гребінка, Василь Ціко




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав... У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав...
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ