Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.04.2017

Настоятель Свято-Георгіївського храму м. Гребінка: Як правильно підготуватися до Пасхи?


До Великодня залишилося менше двох тижнів. Часу не багато, але ще можна встигнути підготуватися до свята. Головне знати, як саме


Настоятель Свято-Георгіївського храму м. Гребінка протоієрей Василь ЦікоДо Великодня залишилося менше двох тижнів. Часу не багато, але ще можна встигнути підготуватися до свята. Головне знати, як саме.

Як правильно розставити акценти, на що звернути увагу, в першу чергу, — із цими запитаннями Grebenka.com звернулася до настоятеля Свято-Георгіївського храму м. Гребінка протоієрея Василя Ціко.

Як правильно підготуватися до Пасхи?

Як можна поєднати хатню роботу напередодні Великодня та відвідування богослужінь?

Чи обов'язково пекти домашні паски до свята?

В які дні Страсної Седмиці особливо потрібно бути на богослужінні в храмі?

Коли освячують великодній кошик, і чи обов'язково це робити?

Що покласти до святкового кошика? Чи є такі продукти, які освячувати не можна?

Як правильно причащатися у великодню ніч, і коли краще сповідуватися перед цим?

– Отче, в Україні до Великодня традиційно готуються заздалегідь і дуже ретельно. Тому виникає питання: як можна поєднати хатню домашню роботу з відвідуванням богослужінь, адже часто господиня не встигає сходити в церкву через домашній клопіт. Що ж є головним у підготовці до Великодня?

- Перше те, що треба готувати душу, звичайно, підготувати свій духовний стан тому, що справді всі ми чаємо Воскресіння, ібо  Ісус Христос прийшов на землю – щоб звільнити людину від гріховного бруду. Христос воскрес із мертвих, щоб Воскресити нас, ібо ми в Адамі впали в гріх, а Христос, як другий Адам Воскресив нас від цього гріха. Тому в першу чергу ми піклуємося за спасіння нашої душі.

Наша традиція спонукає нас до того, щоб чиста була душа і охайно було в хаті. Тому ми піклуємося, щоб підготувати нашу оселю, щоб вона була святковою. Також  домашніх чад своїх привести в церкву, щоб вони сповідувались, причастились, а потім щоб і в хаті був належний стан. Щоб вся святковість відображалась і в душах, і в серцях, і в розумі, і в оселях.

Так як хата являється домашньою келією де ми молимося. Хата - це продовження нашої молитви. Кожен із нас, так як Господь полюбив народ, так і велить нам любити його.

Якщо людна постояла на території церкви, посвятила кулічі та пішла додому, я не думаю що там багато радості і там буде спасіння. Але якщо до вас прийшли гості і ви спілкуючись з ними щось пов'яжемо з писанням, принаймні тропарчик можна вивчити, він же дуже легкий "Пасхальний", то це вже для людей буде свято тому, що буде розуміння, в чому пов'язане те свято, чому Хрестос прийшов, чому воскрес і чому це потрібно.

Головним у Великдень є Христос. Треба готуватися саме до зустрічі з Христом, а всі наші традиції – це прикраси. Якщо в нас є така можливість, то ми можемо прикрасити нашу будівлю, себе, приготувати святковий стіл – і це має бути єднання.

– А чи можна не пекти на Великдень паску а купити її? Адже багато людей вважають, що якщо паска зроблена не власноруч, то це майже зіпсоване свято. Молитвами святих отців, ми прикликаємо святих отців

- Пасха - це Перемога, Визволення. Справа в тому, що жінка,коли починає випікати пасхи, вона повинна вкласти всю свою душу, Для цього потрібно починати із молитви, ними ми благословляємо, а вже потім починаємо цю роботу. Ну звичайно, якщо немає такої можливості  то скористатися можна й тим, але коли пасочку ми приносимо в церкву то в усякому разі ми її освятимо і після цього вона обрите вже інше.

Але тут треба розуміти ще один важливий момент. Зараз є багато рецептів для випікання пасок і можливо статися так, що коли ви пекли їх то щось не дотримались, вийшло не так гарно. І наприклад дитині не сподобається ваша випічка і вона ненароком скаже мамі чи комусь погано про неї (не солодка чи ще щось) то можна так мимоволі погрішити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тижні Великого посту

Але знову ж таки, можна спекти пасочки, але полінуватися постояти на вечірньому чи нічному богослужінню, то тут теж треба вважати, що людина втрачає багато. Саме важливе і головне це спілкування з Богом, на цьому треба ставити акцент.

Сама головна молитва - Служіння. Тому, що навіть домашня молитва вона вся викладена в образі прохача. Ми просимо у Бога. А церковне служіння, воно так і називається - Служба, ми все прославляємо Господа, все віддаємо і нічого для себе, хвалимо Бога.

Тому треба поєднувати працю і молитву. І все це воєдино тоді приносить радість і переможну силу і треба зрозуміти, що в ці переможні дні Диявол противиться і хоче всяко зламати навіть коли люди йдуть з церкви інколи бувають різні курйозні моменти, тобто Диявол чатує. Повинно бути пильним. І навіть в день Воскресний, щоб не спокуситись, не напитись не "переборщити" з цим святом. Щоб був піднесений настрій, але щоб не посилити свою пильність бо свято святом торжество із торжеств і все можна перекреслити неправильною поведінкою І з хрестянина можна перетворитися в незрозуміло що...

Для того, щоб відчути радість Світлого Христового Воскресіння, треба пройти Страсний тиждень. Тому що в православних християн радість Пасхи – Воскресіння Христового – поєднана з Хресним шляхом Спасителя. Коли ми вшановуємо Хрест – згадуємо про Воскресіння, коли ми говоримо про Пасху – говоримо про те, що Господь смертю смерть подолав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шостий тиждень Великого посту

Тому, щоб налаштуватися і відчути справжню радість Пасхи Христової, треба на Страсному тижні декілька разів відвідати богослужіння, серед яких є ключові.

«Треба знайти у своєму щільному графіку час, щоб не тільки піклуватися про земне, а вклонитися Христу»

– Наприклад?

– Наприклад, це четвер – той день, коли встановлено головне Таїнство Церкви – Таїнство явлення самої Церкви. У цей день треба обов’язково бути на Божественній літургії і, по можливості, причаститися Святих Христових Таїн. У цьому є великий духовний сенс.

Того ж дня ввечері п’ятничне богослужіння, за яким читаються Страсні Євангелія, тобто 12 уривків з Євангелія, які нам оповідають про Страсті Господні. Це теж богослужіння, яке має особливий колорит та особливу традицію. Зі служби ми йдемо додому із запаленими свічками і бачимо, що все місто йде із запаленими вогниками, які символізують нашу віру у Воскресіння Христове, а в цей час наступає Страсна п’ятниця.

Треба знайти у своєму щільному графіку час, щоб не тільки піклуватися про земне, а вклонитися Христу. Пригадайте Євангельську історію про Марфу і Марію. Вони обидві працювали: одна піклувалася про земне, інша – про Небесне. Господь не сказав, що одне не треба робити, а інше потрібно. Господь сказав, що Марія, яка слухала Христа, обрала найкраще. А я гадаю, що українські господині можуть у собі поєднати і Марфу, і Марію. Тоді це буде цілісне святкування Світлого Христового Воскресіння.

– Останнім часом серед православних поширилася традиція, коли віруючі люди на противагу тим, яких називають «захожанами», взагалі нічого не освячують у Пасхальну ніч, не несуть кошики з пасками та крашанками, а приходять тільки помолитися за богослужінням і причаститися. Чи не є це крайнощами, від яких варто певним чином утримуватися?

– Є церковна традиція освячувати Великодній кошик напередодні, в суботу. Я знаю, що в багатьох храмах паски освячують протягом суботи для тих людей, які прийдуть на богослужіння, перш за все, щоб причаститися Святих Христових Таїн. Освячення – це благословення Церкви на вживання скоромної їжі. Мене завжди дивує, коли людина приходить освячувати кошик десь там о другій годині дня у неділю, яка не була ані на Страсній, ані на всенощній службі. Але Церква вітає і приймає всіх.

Тобто, я б не ділив віруючих людей на парафіян і «захожан». Це створює ситуацію, коли одні зверхньо, по-фарисейські, ставляться до інших, а іншим через це ні в кого навчитися. Тобто, якщо людина на свято приходить до храму, вона має відчути радість свята, і цю радість створює і Господь, а також ті, хто служать у храмі.

Думаю, якщо людина приходить у храм, не усвідомлюючи, для чого вона туди йде, то є шанс, що коли вона почує, про що моляться і співають, відчує дію Божественної благодаті, то зацікавиться, чому ця традиція тримається тисячі років, чому ці люди збираються щонеділі на богослужіння, про що говорить Церква. Адже душа кожної людини за своєю природою – християнка, і ми віримо, що Господь торкається серця кожної людини.

«У Великодньому кошику мають бути часточки того, що потім буде на столі і що не вживалося під час посту»

– А що має бути у Великодньому кошику, адже священики попереджають, що не можна нести горілки?

–  Щодо Великоднього кошика, то в ньому мають бути часточки того, що буде потім на столі і що не вживалося під час посту. Насамперед, це традиційна пасочка, спечена особливим, не пісним, чином, це яйця, які теж є символом Воскресіння, тому в нашому народі це писанки або крашанки, та сир. Цього може бути достатньо. Якщо хтось покладе в кошик шматок запеченого м’яса чи сала, то теж добре. Не варто нести горілку, та якоїсь жорсткої заборони на це немає.

Але якщо хтось принесе церковний кагор, щоб його застосовувати не для святкового столу теж буде добре. Я все ж таки думаю, що традицій треба дотримуватися та обмежитися невеликою кількістю речей. Все те, що освячується: сир, яйця та молоко, можна нести до Храму, і все інше, що має бути на святковому столі, але не вносити його в саму церкву.

– Наостанок: чи можна причащатися у Великодню ніч? Адже в одному храмі існує традиція, коли всі віруючі причащаються цієї святкової ночі, сповідаючись перед тим у Великий Четвер, в іншому храмі не прийнято причащатися Великодньої ночі із тих чи інших причин. То, як має бути насправді?

– Православний християнин має підготуватися до Причастя в Пасхальну ніч. Будь-яка Літургія для того й звершується, щоб люди причащалися, а Пасхальна служба фактично має бути тією метою, до якої ми йшли весь Великий піст.

Але, дійсно, є певні умови. Думаю, достойний Причастя той, хто постував, хто на Страсному тижні відвідував богослужіння, хто посповідався перед тим чи то в четвер, чи то в п’ятницю.

У пасхальні дні може прийти та людина, яка ще не сформувалася, не відпрацювала правило духовної дисципліни, то тут є таке полегшення, можна прийти скажімо і не боятися якихось порушень.

– Дякуємо, отче, за Ваші відповіді. Сподіваємося, що вони допоможуть і нам, і відвідувачам Grebenka.com правильно підготуватися до Світлого Христового Воскресіння і радісно зустріти Пасху на Пасхальному богослужінні.

Схожі матеріали:
👁 1617
Категорія: Суспільство
Теги: Храм, Настоятель, Пасха, свято, богослужіння, Гребінка, Великодень, Василь Ціко




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ