Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

10.08.2015

Як веселились гребінчани святкуючи День міста


Мер Гребінки вважає, що головне свято ще попереду


День міста, ГребінкаСвяткові дійства почалися з ранкового автопробігу. У Парку поблизу районного Будинку культури для дітей облаштували різноманітні атракціони.

Найбільшою популярністю серед них користувався велетенський батут. Поруч розташувався призовий тир. Стріляти гребінчани не дуже хотіли:  кажуть, автомати й пістолети перестали сприймати як забавку.

Ближче до обіду майже всю тротуарну частину парку заполонили розкладки із виробами народних майстрів та виїздні крамнички із сувенірами, солодощами, керамікою. На ярмарок до Гребінки приїхали продавці із різних куточків України.

Та люди більше цікавились товарами, ніж купували їх, зізнається продавчиня пані Оксана. Вони з чоловіком привезли до Гребінки глиняний посуд зі Слов’янська. Уся продукція з приватних цехів, які нині успішно працюють, говорить пан Олександр.

– Є пошкодженні цехи, які почали відновлювати свою роботу, але в більшості підприємство діє. Кожен цех спеціалізується на виготовленні якогось одного виду продукції: хто миски, хто чашки, хто пательні, – розповів майстер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінка відсвяткувала 120-ту річницю свого народження

За словами пані Оксани, продукція зі Слов’янська відрізняється від опішнянської, і нині користується популярністю серед домогосподарок по всій Україні.
 



– Опішняни ставлять акцент на ручній роботі, наш товар більш цеховий, менш автентичний, але більш практичний у побуті. У Слов’янську своя глина, технологічні печі. Посуд проходить обробку в умовах до двох тисяч градусів. Увесь товар жаростійкий. Витримує навіть приготування страв на прямому вогні. Це червона молокована глина. Ми повертаємося до старовинних рецептів, не використовуємо поливи та фарби, тобто це екологічно безпечна продукція. А обробка виробів молоком використовується для декору – маємо ефект штучного зістарювання глини.

Продавці кажуть, що ціни на товар лишили на рівні минулорічних, але продавати вдається більше на великих ярарках у Прилуках, Ніжині та Сорочинцях, гребінчани більше милувалися товаром.

 


Те ж саме говорить і продавець із Космача пан Василь. Він приїздить до Гребінки зі своїми вишиванками та сувенірами уже четвертий рік поспіль. Особливого прибутку з продажів зараз не має, але сидіти вдома без роботи теж не хоче. Їздять з дружиною по ярмарках та фестивалях.

– Кажуть, що вовка ноги годують, але на Сорочинці не поїдемо – то вже не ярмарок. Організатори зробили з того бізнес-центр. Їхати заради збитків не хочеться. Та і взагалі, зараз люди зубожіли фінансово через війну. У нас там багато переселенців. Скуповують все, що є на прилавках, їдуть чекати спасіння.

Трошки сумно від того. Але і шкода їх, бо Карпати свого часу були знищені Сталіним, ми знаємо, як-то воно. Скільки часу людям насаджували думку про те, що російськомовних у Карпатах живцем їдять, нас озлоблювали один проти одного, щоб ми не жили у мирі, щоб нас перемогти можна було за добу, а тепер до нас їдуть масово. Усі побачили, що ми нормальні люди. Там, на Донбасі, теж звичайні люди. І ми їм не бажаємо біди, бо це неправильно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці до Дня міста пройшли спортивні змагання

 Мер Гребінки вважає, що головне свято ще попереду



 
Солодощів гребінчанам привезли аж із Рівного. Бублики, печиво, цукерки з приватного підприємства, яке виготовляє продукцію за гостами 80-х років, не використовуючи хімічних добавок. Найбільшою популярністю серед гребінчан користуються бублики.

Місцеві та приїжджі майстри найбільше продавали біжутерії та прикрас ручної роботи. Сережки, намиста, прикраси для волосся – у тренді синьо-жовті кольори.

Привертав до себе увагу місцевий художник Олег Макогон з виставкою своїх робіт.

– Більше розповідаю про картини. Продати сьогодні якусь художню роботу важко, навіть із ціною визначитись нереально, бо фарби подорожчали неймовірно. Але ж мистецтво ніхто не відміняв.

Концертна програма свята складалася переважно з виступів місцевих талантів та колективів сусіднього Пирятинського району.  Зірок не запрошували, намагаючись зекономити, розповів міський голова Гребінки Федір Мілевський
 





– Цього року, як і минулого, на святкування бюджетних коштів не витрачаємо. Є нагальніші питання, що потребують вирішення.  Завдяки тому, що до нас зайшов податок – акцизний збір, ми виділили півмільйона гривень на ремонт вулиць та доріг міста, відновили освітлення трьох вулиць (на це витратили 28 тисяч гривень). Головне свято буде, коли на Донбасі перестануть стріляти. А поки треба берегти те, що маємо, бо кожна копійка тепер дається важко, і триматися разом.

Також до Дня міста, за підтримки народного депутата України Тараса Кутового, відбувся традиційний, вже четвертий тенісний турнір пам’яті гребінчанина Євгена Дикого. Переможцем турніру з тенісу вже вкотре став киянин Станіслав Архипов, друге та третє місця посіли тенісисти Гребінки Руслан Запорожець та Володимир Чернявський.
 

 

 

 

 

 

 

gazeta-ptk.org.ua



Схожі матеріали:
👁 1423
Категорія: Новини Гребінки
Теги: День міста, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ