Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

15.12.2016

Міський голова Гребінки: "Ми створимо об'єднану громаду"


Кореспондент газети «Гребінчин край» Наталія Лакуша, говорила з Гребінківським міським головою Віталієм Івановичем Колісніченком


Міський голова Гребінки, Колісніченко Віталій ІвановичПро діяльність міської ради у цьому році, про перспективи на наступний, кореспондент газети «Гребінчин край» Наталія Лакуша, говорила з Гребінківським міським головою Віталієм Івановичем Колісніченком напередодні Дня місцевого самоврядування. Тож перше питання було якраз про реформування територіальних громад.

- Віталію Івановичу, зараз в Україні відбувається реформа місцевого самоврядування, реформа децентралізації влади, віідповідно до якої територіальні громади отримують більше повноважень і більше фінансових ресурсів для вирішення питань місцевого значення. Як з цим питанням у нас?

- Дійсно, завданням реформи є формування спроможних громад, які за рахунок власних коштів можуть вирішувати питання загальної, дошкільної освіти, соціального захисту, благоустрою, культури, первинної медицини та інші.

Але наділення додатковими ресурсами переважної більшості наявних дрібних територіальних громад їхньої спроможності не забезпечить. Тому реформа місцевого самоврядування передбачає об'єднання, тобто укрупнення територіальних громад.

Ми відповідно до чинного законодавства теж включилися в процес децентралізації. Хочемо того чи не хочемо, від реформи ми нікуди не дінемося. Бо всі органи місцевого самоврядування живуть відповідно до Бюджетного Кодексу, Законів України, які чітко визначають фінансові можливості кожної громади і зростаючі повноваження громад на місцях. Тобто, це - вимога часу.

13 жовтня цього року сесія міської ради прийняла рішення про ініціативу щодо добровільного об’єднання місцевої громади і 15 сільських громад нашого району та Лазірківської сільської громади Оржицького району. Ця ініціатива, яка відповідає Перспективному плану формування громад, була направлена всім громадам для розгляду, обговорення та прийняття рішення. Далі справа залежить від відповідального рішейня сільських громад, чи приймати цю пропозицію, чи не приймати. -Закон передбачає добровільне об’єднання, а не примусове. Але потрібнобути відповідальними перед самими собою при прийнятті таких рішень, відповідальними з точки зору можливості надалі забезпечувати своє подальше існування, здійснення повноважень щодо забезпечення роботи шкіл, дитячих садочків, благоустрою, соціального захисту та іншого. І не потрібно звинувачувати тих, хто вирішив об’єднатися, в тому, що інші, які вирішили не об’єднуватися, стануть жити гірше. Вибір за громадами. Ми обов’язково створимо об’єднану громаду.

Які повноваження матимуть об’єднані громади?

- На сьогоднішній день, відповідно до вимог чинного законодавства, фінансові ресурси і повноваження щодо утримання шкіл, дитячих садочків, музичної школи, закладів охорони здоров’я, культури, станції юних техніків, ДЮСШ, Будинку дитячої та юнацької творчості, соціального захисту належать району.

Але відповідно до міських програм, в тому числі програми соціально-економічного розвитку міста, протягом поточного року міська рада надавала посильну фінансову підтримку на покращення матеріально-технічного забезпечення чотирьом міським школам, двом дитячим садочкам, закладам охорони здоров’я, трьом позашкільним закладам та музичній школі.

Після утворення об’єднаної територіальної громади повноваження щодо утримання переважної більшості цих закладів перейдуть саме до об’єднаної громади. Продовжуватиме громада вирішувати і інші, звичні вже для її мешканців, проблеми. Так, наприклад, у цьому році значні кошти виділялися також на підтримку громадських організацій, розвиток спорту, на соціальний захист різних категорій жителів міста, програму підтримки обдарованої молоді.

Цьогоріч також виконано значний обсяг робіт по поточному ремонту доріг в місті, благоустрою міста, ремонту житлового фонду. А проблем у місті багато. Ось, наприклад, проблема зовнішнього освітлення. Міська рада розробила Програму зовнішнього освітлення міста на 2017-2020 роки, але вже сьогодні проведено встановлення 27 сучасних світильників і енергозберігаючих ламп по вулицях Молодіжній і Перемоги. Тож працювати є над чим, і будемо продовжувати це робити.

- Ви вже дещо розповіли про проведену у цьому році роботу, а на що ще б хотіли звернути увагу?

- Хотів би, користуючись нагодою, звернутися до мешканців і приватних, і багатоквартирних будинків. У цьому році ми намагалися не допустити, щоб палили листя, комунальні служби своєчасно його вивозили. Але ж не засмічуйте вулиці постійно.

Сміття вивозиться регулярно, тож не створюйте сміттєзвалищ, як по вулиці Героїв України. Приберіть біля двору, розчистіть насадження, щоб до вас можливо було доїхати. Коли випав сніг, розчищали дороги комунальні служби, допомагали фермери, залізничні підприємства. Всім щиро вдячний. Лише разом ми наведемо лад у нашому місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці оштрафували недбалих господарів собак

- Про що із зробленого згадувати найприємніше?

- Виділив би три моменти. По-перше, приємно, що працюємо у тісній співпраці з райдержадміністрацією, районною радою, з депутатським корпусом. Разом краще вирішувати місцеві проблеми і можна більше зробити. По-друге, мені подобається, коли до мене приходять люди зі своїми пропозиціями, як, наприклад, по встановленню теплових лічильників у багатоквартирних будинках на паритетних началах. Таким ми завжди допомагаємо.

Але найприємніше - це робити щось гарне для наших дітей. Я б хотів уберегти дітей від бездумної асоціальної поведінки, постійного сидіння за комп’ютером. Тож у цьому році встановили 3 дитячі майданчики - по вул. Незалежності, 3, вул. Магістральній, 124, ЗОШ І-ІІІ ст. №1, плануємо і у наступному році встановити ще кілька майданчиків. Постійно підтримуємо спорт, виділяємо кошти для придбання спортивного інвентаря, форми, під програми розвитку різних видів спорту. Вже заливається ковзанка, це теж чудова зимова розвага для дітей та дорослих.

Незабаром до нас завітає Святий Миколай. а разом з ним і всі цікаві зимові свята Запрошую дітей і усіх мешканців міста, наших гостей на відкриття новорічної ялинки, яке відбудеться 19 грудня. Ми виділили кошти на придбання нових прикрас, гірлянд, ілюмінації З наступаючими зимовими святами усіх! Будемо вірити у краще майбутнє для нас і наших дітей!

Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, "ВКонтакте" та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1310
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Наталія Лакуша, новини Гребінки, міський голова, Гребінка, новорічна ялинка, Grebenka.com, Гребінчин край




Всього коментарів: 1

0
1 Оля   (16.12.2016)
Ми 20 років чекали щоб світильники на Молодіжній встановили, тепер ще будемо 20 чекати коли їх почнуть вмикати. Світильники почипили, увімкнули, мер проїхав відзвітували і досить, нічого народ балувати, більше вмикати не потрібно.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ