Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

15.04.2015

На Гребінківщині радилися щодо об’єднання громад


Адміністративним центром об'єднаної громади визначається населений пункт, який має розвинену інфраструктуру


На Гребінківщині радилися щодо об’єднання громад9 квітня у залі Гребінківського районного будин кукультури відбулися громадські слухання на тему: "Ініціювання Гребінківською міською радою добровільного об’єднання територіальних громад міста і сіл Гребінківського району".

Ці громадські слухання Гребінківська міська рада організувала відповідно до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" та Закону України "Про місцеве самоврядування" і запросила на них голову райдержадміністрації, голову районної ради, депутатів міської та районної ради, членів виконкому міської ради, сільських голів, керівників та представників державних та комунальних підприємств, установ, організацій, правоохоронних органів, представників громадських організацій та ЗМІ, жителів міста.

Провів громадські слухання міський голова Федір Мілевський. Він у вступному слові пояснив, що суб'єктами добровільного об'єднання територіальних громад є суміжні територіальні громади сіл, селищ, міст.
Об'єднана територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто, є міською, село - сільською.

Серед важливих умов об'єднання:
• у складі об'єднаної громади не може існувати іншої територіальної громади, яка має свій представницький орган місцевого самоврядування;

• територія об'єднаної громади має бути нерозривною;

• така громада має бути розташована в межах однієї області;

• якість та доступність публічних послуг, що надаються в громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об'єднання.
Адміністративним центром об'єднаної громади визначається населений пункт, який має розвинену інфраструктуру і розташований найближче до географічного центру громади. Закон України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" визначає серед ініціаторів добровільного об'єднання міську раду.

Також Федір Григорович поінформував про порядок добровільного об'єднання територіальних громад: це громадське обговорення, прийняття рішення сесії, створення робочої групи і т.д., та запросив присутніх висловити свою думку з цього приводу. Але слід пам'ятати, що змін нам не уникнути, так як цей закон вже вступив у дію з 5 лютого 2015 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Гребінці святили Великодні кошики та Паски (ФОТО)

У короткому слові голова районної ради Валерій Зінченко відзначив, що реформа місцевого самоврядування непроста, викликає багато запитань, але такі об'єднання, звичайно, будуть існувати, і це породить багато проблем: бюджетних, соціальних, але згідно Закону процедуру ініціювання об'єднання починають у всіх районах України, а вирішує громада.

Виступаючи на громадських слуханнях, голова РДА Віталій Роспопов підкреслив, що хоча прийнятий Закон про об'єднання, питання залишається дискусійним. Найголовніше, якщо об'єднаємось,- отримати якість та доступність адміністративних послуг не гіршу, ніж до об'єднання.

Об'єднання має пройти у межах Гребінківського району конструктивно.

Заступник міського голови Людмила Цапенко зупинилася у виступі на основних аспектах об'єднання, показала, що воно дасть громаді.

Основа реформи: три аспекти - повноваження, фінанси, відповідальність.

Повноваження громади розширяться, фінансування і збільшиться, але і відповідальність зросте у рази. Тим більше, що процес уже розпочався, тож можемо запізнитися з об'єднанням, і тоді виникнуть проблеми.
Як було сказано: "Поїзд реформи пішов, набирає швидкості, від нас залежить, чи встигнемо заскочити у вагон."

У виступах голів сіл була висловлена незгода з об'єднанням громад міською громадою, бо тоді, як було зазначено, буде покаране село. Вони будуть добиватися утворення двох громад: сільської та міської, хоча Закон цього і не передбачає.

Голови сіл покинули громадські слухання. Депутати ж міської та районної ради, інші виступаючі висловили думку про об'єднання, так як Закон уже прийнятий і його потрібно виконувати. Більшістю голосів міська громада підтримала ініціативу об'єднання гребінківської громади.
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1377
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Гребінківщина, об’єднання громад, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ