Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

27.09.2015

На полтавщині читачі масово звільняють свої бібліотеки від російської літератури


Гребінчани обожнюють фентезі, а бібліотека вшановує найактивніших читачів


На полтавщині читачі масово звільняють свої бібліотеки від російської літературиСпеціально до Всесвітнього Дня бібліотек ми побували у бібліотеках Полтавщини аби дізнатися, як сьогодні виживають книгозбірні, які твори найбільш популярні серед читачів і як змінилися смаки й уподобання людей, які не уявляють свого життя без книжки

Гребінчани обожнюють фентезі, а бібліотека вшановує найактивніших читачів

У фонді Гребінківської центральної районної бібліотеки 28 тисяч книг. Заклад має три тисячі постійних читачів.

– Популяризації читання книг сприяє рейтинг читачів: фото найбільш активних ми публікуємо на стендах у бібліотеці. – Людям це подобається, розповіла бібліограф Гребінківської центральної районної бібліотеки Олена Іващенко.
 
Рекламуємо українських авторів, у нас є окремий стенд: «Читай українське». І останнім часом люди дійсно почали віддавати перевагу українським авторам. Старше покоління та молодь почали цікавитись історією України. Постійно запитують краєзнавчі твори. Але найпопулярніший жанр літератури серед гребінчан – це фентезі.

А ще бібліотекарка розповіла, що гребінчани почали звільняти свої власні бібліотеки від російської літератури, задарма віддають навіть російську класику.

– Ми помітили це під час акції «Подаруй солдату книгу». Люди масово почали приносити до нас російські твори. Мабуть, аби просто очистити свої власні бібліотеки, зносили те, чого не шкода. Звісно, ми не передавали такі книги на фронт, бійцям краще читати щось для підняття бойового духу. Ми почали моніторити і виявили, що російська і навіть просто російськомовна література почала користуватися значно меншим попитом, ніж навіть рік тому. Смаки читачів змінилися в кращий бік.

 

 

Директор Гребінківської централізованої бібліотечної системи Любов Денько каже, що за книжковими новинками читачі завжди стоять у черзі.

– Поличка із новими надходженнями завжди порожня. З одного боку, це навіть радує. Подякувати хочемо народному депутату Тарасу Кутовому за 25 примірників збірок творів Василя Симоненка. Вийшло по одній книзі на кожну бібліотеку в районі. Але це дійсно хороша книга. А ще дякуємо за 275 книжок, котрі ми отримали в рамках акції «100 тисяч книг для сільської бібліотеки». Це прекрасна література і для молоді, і дитяча. Ми самі відірватися не могли від тих книжок. Наша бібліотека давно не отримувала такої літератури.

Серед читачів Пирятинщини побільшало юнаків

Фонд Пирятинської центральної районної бібліотеки налічує 50 тисяч книг.

– Аби поповнювати полиці, ми організовуємо різноманітні акції, типу – «Подаруй книгу бібліотеці». Люди відгукуються, діляться, несуть книги для бійців. Для того, щоб привертати увагу читачів, ми проводимо зустрічі з воїнами-афганцями, з бійцями АТО, з їхніми матерями, – розповіла бібліограф Пирятинської центральної районної бібліотеки Тамара Бей.

Українська книжка особливої пропаганди і не потребує, каже бібліотекарка, люди самі почали більше читати рідною мовою.

– Те, що приємно дивує увесь наш персонал – серед наших читачів побільшало хлопців. Найбільше юнаки сьогодні запитують художні твори історичного характеру: Василя Шкляра, Івана Багряного, Дмитра Яворницького тощо. Дехто з молоді обирає для читання наукову літературу історичного плану, особливий інтерес у читачів викликає козацька доба.

 


Приємно те, що молодь почала цікавитись минулим своєї країни. Хоча поруч з цим, на жаль, незмінно широким залишається коло читачів, які віддають перевагу детективам російських авторів. Звісно, ми намагаємось пояснювати людям, що якість тих творів лишає бажати кращого. Але, мабуть, всьому свій час. Добре вже те, що молодь «прокинулася».

Лохвицькі пенсіонери полюбляють еротичні романи

Книжковий фонд Лохвицької центральної районної бібліотеки налічує майже 32 тисячі книг. Віднедавна лави читачів цього закладу активно поповнила учнівська молодь, розповіла завідувачка відділом обслуговування Лохвицької центральної районної бібліотеки Валентина Бузівська
 



– Навіть не знаю, з чим це може бути пов’язано, але учнів дійсно побільшало. Читають переважно твори за шкільною програмою, для позакласного читання. Загалом, найбільшою популярністю серед читачів користуються сучасні автори: ЛюкоДашвар, Ірен Роздобудько, Сергій Жадан, Марія Матіос, Ліна Костенко. А ще у нас дуже велика аудиторія відвідувачів, котрі обожнюють мелодраматичні жіночі романи. Ті книжки вже такі затерті, що навіть обкладинок не видно. Таку літературу частіше всього запитують пенсіонери, просять, аби порекомендували твори, де… побільше еротичних сцен. Безперервно читають дешевенькі детективчики, а чогось такого глибокого, над чим треба думати, читають мало. Але з того, що дійсно радує – лохвичани почали більше читати рідною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині волонтерська організація відзвітувала про використання коштів

У Нових Санжарах читачі «полюють» на твори Муракамі та передають «Кобзарі» бійцям на фронт

У фонді Новосанжарської районної бібліотеки понад 35 тисяч книжок. Найзачитаніші книги – зарубіжних авторів, говорить бібліотекар Лариса Бесараб.



– Серед наших читачів користується популярністю сучасна зарубіжна література: ХарукіМуракамі, детективи шведських авторів, та українська література: Василь Шкляр, Софія Андрухович, Сергій Жадан тощо. Ми проводимо зустрічі з читачами, влаштовуємо обговорення творів, запрошуємо на зустрічі з авторами, у нас і своїх авторів вистачає. Зокрема цього року ми робили презентацію нашої землячки Ганни Демиденко, вона сама вчителька, написала «Поетичний щоденник Майдану», ми його навіть бійцям передавали, авторка спеціально замовила примірники для хлопців в АТО.

Крім того, в рамках акції «Подаруй солдату книгу» Новосанжарська бібліотека вирішила збирати для бійців «Кобзарі» Тараса Шевченка, каже завідуюча відділом обслуговування закладу Тамара Паттієва:

– Це саме те, що потрібно солдатам на фронті. Не якісь там детективчики, чи щось подібне до них. А твори для серця, для духу. Адже слово – це зброя, це ліки, це розрада, це підтримка.

У Чорнухах читають про «Тушканчика в бігудях»

Любовні романи, детективи російських авторів, легке чтиво – ось що користується найбільшою популярністю у відвідувачів Чорнухинської центральної районної бібліотеки ім. Г.С.Сковороди. Читач на платному абонементі бере терміном до 2 тижнів книгу, сплачуючи символічні 1 грн. 50 коп. І саме завдяки цим коштам вдається хоч зрідка оновлювати фонд.

– У жіночих романах важко виділити якогось улюбленого автора читачів, бо вони всі дуже схожі й за обкладинками, і за змістом. Це масова література. Що стосується української літератури, то часто беруть романтрилогію Анатолія Дімарова «І будуть люди», історичні романи Володимира Малика, фантастику Марії та Сергія Дяченків. З останніх оновлень – роман Ліни Костенко, яким дуже цікавились читачі, й ми його придбали, – розповідає директор Чорнухинської центральної районної бібліотеки Микола Булда.

За день тут зазвичай обслуговують близько 10 відвідувачів читальної зали. Приблизно стільки ж людей приходить і на абонемент. Переважно це читачі середнього та старшого віку.

Користуються популярністю і книги, які надійшли до бібліотеки з ініціативи народного депутата України Тараса Кутового в рамках цьогорічної акції «100 тисяч книжок для сільських бібліотек». Серед них – знову ж таки легкі детективи, «Людолови» Зінаїди Тулуб, серія романів про Гаррі Поттера, видання Лесі Вороніної та Всеволода Нестайка.

– Ми таких гарних книг, як отримали по акції, зроду-віку не бачили і не підозрювали, що існує щось подібне в Україні, – ділиться Микола Булда.

Акція «100 тисяч книжок для сільських бібліотек» поповнила полиці головної районної читальні художньою, науково-популярною, дитячою літературою та енциклопедіями. Тому Чорнухинська бібліотека здатна задовольнити різні читацькі смаки.

Лубенська районна бібліотека для своїх читачів відшукує філософські видання по усьому світові

Книжковий фонд Лубенської центральної районної бібліотеки налічує понад 30 тисяч книг. Найчастіше лубенці запитують вузькогалузеву літературу, розповідає директор бібліотеки Валентина Сьомак

– На сьогодні дуже багато нових спеціальностей, професій, читачі часто просять книги, що допомогли б їм у роботі, але, на жаль, така література нам не надходить тепер. Бібліотека виживає фактично за рахунок грантів. Усе, що ми отримуємо – це подарована література, або ж книги, виграні в конкурсах. «Подаруй бібліотеці книгу» – ця акція у нас безстрокова. Фактично кожного дня наших працівників перед початком робочого дня на сходинках зустрічають цілі пакети із залишеними книгами. Але переважно люди приносять російську класику. Сьогодні це масове явище, люди не хочуть мати у своїх бібліотеках таку літературу. Але ми забираємо усе.

Загалом до Лубенської районної бібліотеки постійно звертається близько шести тисяч читачів. Серед них, за словами Валентини Іванівни, є й такі, котрі мріють померти в стінах їхнього закладу.

– Маємо таких палких шанувальників книги, котрі приходять разом із нами на восьму ранку і йдуть додому, коли закриваємо бібліотеку. Серед таких є один пенсіонер, який протягом життя постійно навчається. Сидить у читальній залі винятково над науковою літературою. Інший пенсіонер сам говорив, що мріє, аби його життя скінчилося над книжкою поезії в нашому закладі. Ще один вивчає філософію. Аби виконати його замовлення, наші працівники відшукують в Інтернеті книги по усьому світові. Є дійсно цікаві та вимогливі читачі. А загалом, читачі старіють, серед постійних наших відвідувачів – переважно всі похилого віку. Багато хто з них приходить до нас, аби навчитися працювати з комп’ютером. Лише за перший рік, відколи ми отримали таку оргтехніку, наші працівники навчили користуватися комп’ютером понад 100 пенсіонерів.

Працівники Лубенської бібліотечної системи остерігаються реформ, каже директорка закладу.

– Ми розуміємо, що маємо дуже багато сіл з малим населенням, але якщо закрити там бібліотеки, відродити їх уже ніхто не зможе. А найцікавішим є той факт, що, за нашими спостереженнями, найбільше читають люди в тих населених пунктах, де немає бібліотек, у таких селах, де вже немає нічого, крім магазину. І бібліотекарі торбами возять книги за багато кілометрів, аби люди мали можливість читати.

Працівники Гадяцької дитячої бібліотеки витратили премію на придбання книжок

Тетяна Білан, Юлія Конопленко, Любов Недовіс, Леся Паладич, Алла Ільченко стали цьогорічними лауреатами премії ім. Олени Пчілки. Свою грошову винагороду витратили на придбання понад 200 дитячих книжок для маленьких читачів бібліотеки.

– Питання, на що витратити кошти, у колективі навіть не стояло. Ми дуже незручно почуваємось, коли дитина просить книжку, а бібліотека її не має, – говорять бібліотекарі.

– Я під час відпуски ходила по книгарнях у Львові, побувала у книжковому раю. Літератури дуже багато, вона цікава, красиві видання. Вибрала те, ще записано в нашому бібліотечному «Списку незадоволеного попиту користувачів». Це книги Всеволода Нестайка, зарубіжних авторів українською мовою, література пізнавального характеру, твори, які вивчаються в школі. Особлива гордість за книжку «Героям слава». Це розповіді дітей про героїв АТО, – розповіла бібліотекар Леся Паладич.

Придбані книги стануть сучасною окрасою бібліотечного фонду дитячої бібліотеки. На них дуже чекає малеча.

Схожі матеріали:
👁 1394
Категорія: Суспільство
Теги: бібліотека, Гребінка




Всього коментарів: 2

0
1 nikolau55   (28.09.2015)
"На полтавщині читачі масово звільняють свої бібліотеки від російської літератури"- хто це придумав...А давайте палити на площах книги написані російською мовою Десь теке вже було
10 травня 1933 року
Щось від автора повіяло русофобією


0
2 Admin   (29.09.2015)
...свої власні бібліотеки від російської літератури - ніхто не придумав, вам навели статистику

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ