Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.01.2021

На Полтавщині лікарі врятували заражену на COVID-19 жінку з сатурацією 37%


Порятунок цієї пацієнтки — справжній успіх колективу


На Полтавщині лікарі врятували заражену на COVID-19 жінку з сатурацією 37%Лікарі Новосанжарської центральної районної лікарні врятували пацієнтку з важкою формою коронавірусу. У жінки впала сатурація до 37%.

На лікарняному ліжку 65-річна жителька села Писарівка Ніна Дунда провела більше двох місяців, повідомляють Факти.

За словами головлікаря лікарні Ольги Гирі, порятунок цієї пацієнтки — справжній успіх колективу.
 
«Бригада екстреної медичної допомоги доставила її до нас у важкому стані, з сильною задишкою. Обстеження на цифровому рентген-апараті показало, що у жінки розвинулася двостороння пневмонія, яка уразила значну площу легких. При цьому сатурація (показник насичення крові киснем) у неї виявилася критичним: всього 64 відсотки, при нормі 95-100», — зазначила вона.

Низькою і небезпечною для життя сатурація вважається при цифрі 90. Якщо вона опускається до 80, це ставить під загрозу роботу мозку і серця, що може привести до летального результату.

Лабораторні аналізи підтвердили у пацієнтки Коронавірусние інфекцію. Хворобу ускладнили супутні захворювання — гіпертонія, ішемія і надмірна вага.

Вже коли жінка перебувала на апараті ШВЛ, сатурація у неї опустилася до 37%.

Їй призначили лікування відповідно до протоколу, рекомендованим Міністерством охорони здоров’я, розповіла кардіолог лікарні Віта Севериненко.
 
«Детоксаційні крапельниці, антибіотики, жарознижуючі, кроворозріджуючі, відхаркувальні препарати. А додатково — ліки для підтримки серцевої діяльності. Але ліками номер один в таких важких випадках є медичний кисень», — сказала лікар.

Тиждень жінка перебувала в кисневій масці. За словами Севериненко, медики завжди відтягують підключення пацієнтів до апарата штучного дихання.

«Перші три дні хворий дихає через трубку, вставлену в рот, що викликає неприємні відчуття. Люди по-різному це переносять, деяким, щоб їх заспокоїти, доводиться колоти седативні препарати. Але Ніна Миколаївна майже весь час перебувала у свідомості і трималася молодцем, чітко виконуючи команди лікарів», — пояснила вона.

Через три доби, якщо стан пацієнта не покращується, йому роблять трахеотомію, щоб апарат сам нагнітав кисень до легень, розповіли лікарі.

В добу Дунді потрібно було 3−4 балона кисню, на ШВЛ вона перебувала три тижні. Після цього фіброз легенів почав розсмоктуватися.


Ніна Дунда потрапила в лікарню з важкою формою коронавірусу
 

Пацієнтка визнається, що їй було страшно розлучатися з апаратом ШВЛ.
 
«Коли лікарі сказали:» Тепер будете дихати, як всі люди!", Я аж злякалася. Здавалося, що зовсім забула, як це — вдихати і видихати повітря. Потім сама собі дивувалася, що виходить", — розповіла вона.

За час хвороби жінка втратила близько 15 кілограмів ваги: три тижні, поки вона була під кисневою маскою, її годували через зонд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині виявили майже 300 нових хворих на коронавірус

У жінки четверо дітей і вісім онуків. Вона зазначає, що це теж допомогло їй перемогти хворобу.
 
«Всі вони молилися за мене. Стояли під вікнами палати і молилися. Скільки грошей витратили на моє лікування, не зізнаються — захищають від негативних емоцій. А ще для хворого важливо не зламатися, не втратити бажання жити», — сказала вона.


Схожі матеріали:
👁 1494
Категорія: Здоров'я
Теги: сатурація, Полтавщина, врятували пацієнтку, лікарі, COVID-19, коронавірус




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ