Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

16.03.2017

На Полтавщині розпочалася операція «Первоцвіт - 2017»


Знищення первоцвітів - це злочин по відношенню до природи


На Полтавщині розпочалася операція «Первоцвіт - 2017»Із початку березня на території Україні відбувається масова несанкціонована торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України рослин.

Особливого розмаху вона набуває у переддень весняних державних і релігійних свят.

Для попередження та припинення правопорушень, пов’язаних з незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних рослин Управлінням превентивної діяльності ГУНП в Полтавській області запроваджено проведення заходів під умовною назвою «Первоцвіт – 2017», у ході яких створюються спільні рейдові групи із числа співробітників поліції та інспекторів Державної екологічної інспекції у Полтавській області.

Отже нагадуємо мешканцям Полтави та області, що згідно українського законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ” „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”, та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Порушниками вказаних законодавчих актів вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купляє первоцвіти. Так, відповідно до ч.1 ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 340 до 850 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавщину відвідав директор Європейської Академії Берліну Екерт Штратеншульте

Згідно ч.2 ст. 88-1 ті самі дії , вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України - тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

За незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослин, що занесені до Червоної книги України, також передбачена компенсація, яка становить від 49 до 62 гривень за одну знищену рослину.

І на останок звертаємось до всіх небайдужих мешканців області, не топчіть первоцвіти, не рвіть у букети, багато з них занесені до червоної книги. Пам’ятайте, лише живі квіти прикрашають землю!

Відмовтесь від збирання та придбання рослин занесених до Червоної книги України – давайте охороняти навколишнє природне середовище  разом!
 
Довідково. Первоцвіти – це дикоростучі рослини, які квітнуть наприкінці зими та протягом весни. Д них відносяться підсніжники, проліски, білоцвіт весняний, крокуси, черемша, горицвіт, анемона лісова та нарцисоцвіта, анемона дібровна, гадюча цибулька, різні види рясту. Більшість з цих трав знаходиться на межі зникнення і занесені до Червоної книги України, тобто за жодних обставин збір в природі та торгівля ними заборонені й караються законом.
 
Перші весняні квіти відіграють величезну роль у житті лісу як цілісного природного комплексу. Їх нектар є майже єдиним джерелом їжі для комах, що прокинулись після зимової сплячки. Зникнення першоцвітів спричиняє загибель джмелів, бджіл, метеликів, які на цих рослинах знаходять собі поживу ранньої весни.
 
Управління превентивної діяльності поліції Полтавщини


Схожі матеріали:
👁 1244
Категорія: Полтавщина
Теги: черемша, проліски, анемона лісова, білоцвіт весняний, крокуси, підсніжники, первоцвіти, природа, горицвіт




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ