Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.01.2017

На вулиці Магістральній у Гребінці від дерев залишилися одні стовбури (ФОТО)


Із завидною завзятістю гребінківські "озеленювачі" обрізають дерева, залишаючи стирчати практично "голий" стовп


На вулиці Магістральній у Гребінці від дерев залишилися одні стовбуриНа вулиці Магістральній (колишня - Петровського), гребінківські комунальники обрізали дерева, залишивши стирчати "голі" стовбури. Про це повідомляють жителі міста у соц. мережах.

"Із завидною завзятістю гребінківські "озеленювачі" обрізають дерева, залишаючи стирчати практично "голий" стовп. Сьогодні пилка попрацювала на вулиці Магістральна, обпанахавши каштани, що росли біля багатоповерхівок" - написав один із користувачів соц. мережі.

Чому дерева обрізають під стовп?

Ще вчора на цьому місці були красиві розлогі каштани. Розкішні крони дарували Гребінці кисень, люди відпочивали в їх затінку, у верховітті щебетали пташки. Десятки років міські красені росли та ставали дедалі соліднішими. Міцні дерева, хороші: жодна гілка з них ніколи не впала. Сьогодні на їх місці – триметрові голі стовпи без жодної гілочки. «Це глибоке омолодження, ─ заявляють комунальники. ─ Скоро вони відростуть і будуть ще кращі, ніж були, побачите». З кожним із дерев вони впоралися за 15 хвилин.

Чи справді відновлюються дерева після такого обрізання й чи потрібне їм таке «омолодження», спробуємо розібратися в цій статті.

Звідки тягнеться коріння?

Читачі погодяться: за нашої пам’яті ніколи дерева в Гребінці так не обрізали. Всі ми росли в тінистих зелених двориках, ходили по красивих вулицях і з таким явищем не стикалися.

Зараз ніби щось обірвалося: почалося активне обрізання всіх міських дерев, цілими алеями та дворами. Ця радикальна обрізка називається «топінг». Незрозуміло, для чого в дерева видаляють цілком здорові скелетні гілки й залишають лише стовбур. Такого ви не побачите у Європі, та й більше ніде у світі в цивілізованих містах. Невже це якесь суто українське явище?


 

Ми перелопатили чимало матеріалів на цю тему в Інтернеті. Виявилося, що така дивна обрізка прийшла до нас із Росії та Білорусі. Звісно, де ж іще могли придумати так знущатися з живого створіння, як не в пострадянських країнах, де й людського життя ніколи не цінували. У них перші згадки про понівечені дерева з’являються близько 2005 року. Очевидно, починали з тополі пірамідальної, яка добре переносить топінг і швидко відновлюється. А далі, не вміючи спинитись, стали робити телеграфні стовпи й з інших дерев.




Обрізка в Бресті, Білорусь
 

Вони відростуть?

Ні, не відростуть. Наші північні сусіди вже мають чимало досліджень на цю тему: що станеться з деревом у найближчі 10 років після знищення крони. Сходяться в головному: повноцінним воно вже не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня Соборності України у Гребінці поклали квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку

Дерева, які не переносять обрізки, гинуть відразу або в найближчі рік-два: це такі породи, як клен, береза, біла тополя, ясен, каштан, дуб. Більш живучі породи ─ тополя пірамідальна, липа, акація, в’яз, верба ─ покриваються хмарою пагонів-вовчків, які мають неестетичний вигляд і тягнуть усі соки зі стовбура. У найближчі 5-10 років вони теж загинуть, бо через зрізи від спиляних гілок у дерево проникають шкідливі бактерії та грибки, утворюються дупла, і стовбур починає гнити та трухлявіти.

Це підтверджують дані білоруських учених. Обстежуючи тополі в Мінську, ботаніки виявили, що дерева, яких раніше не обрізали, не мають стовбурової гнилі, тоді як обрізані п’ять років тому тополі всі без винятку виявилися всередині гнилими.



Володимир Панасович Кучерявий, український дендролог, академік Лісівничої академії наук України, зауважує: «Зелена листяна маса поглинає шкідливі викиди промисловості, пил та CO2, а голий стовбур такого зробити не може. Грамотна обрізка – це обрізка від третього розгалуження гілок. Таку обрізку дерево добре витримає і не загине. Ніякої користі нема від скаліченого до стовпа дерева: воно вже не працює для оздоровлення середовища. Не всі дерева витримують навіть правильну обрізку, а обрізка до стовбура – це калічення, винищування дерев. Навіть з економічної точки зору це невигідно: після загибелі дерева виростити нове буде коштувати багато часу та грошей».

Весна, осінь, зима і знову весна

Активно обрізати в нас починають восени й роблять це всю зиму, навіть у лютий мороз. Між тим у Правилах догляду за зеленими насадженнями чітко вказано: омолоджувальне обрізання слід проводити лише навесні.

Чому? Бо саме в цей час відновлюється сокорух, і рослина намагається залікувати собі рану, яку їй завдали під час обрізки. Восени та взимку дерево спить, і глибокі порізи, зроблені в цей час, ніяк не затягуються ─ туди проникає волога, а з нею бактерії та грибки.




Обрізування дерев на вулиці Магістральній у Гребінці




Ось так виглядали обрізані каштани навесні по вул. Євгена Гребінки
 
Гребінківці у соцмережах обурені обрізкою дерев. "Цей комунальний антиприродний вандалізм породжує питання: куди дивиться мерія і весь депутатський корпус міської ради, даючи "добро" на знищення озеленення міста? Люди ж голосували за них, щоб вони дбали про добробут і процвітання міста, а не робили невдалі експеременти над тим, що надбали перед ними цілі покоління гребінківців!".



27 січня 2017 р. м. Гребінка вул. Магістральна

 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу [email protected]. Слідкуйте за нашими новинами в Facebook, "ВКонтакте" та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.
 
Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2029
Категорія: Новини Гребінки
Теги: дерева. новини Гребінки, каштани, Гребінка, вулиця, обрізка




Всього коментарів: 6

0
6 Toybwp   (26.01.2017)
Читаешь всё это и так и хочется кое-кому руки обрезать.


0
5 ICEMAN   (26.01.2017)
Питання в слідуючому: невже немає ніякої організації захисту навколишнього середовища?  Дерева покалічені по всьому місту і продовжується далі пвд девізом "формування крони дерев"....


0
4 Сергій   (26.01.2017)
Тепер на пальми схожі  surprised


0
3 Біолог   (25.01.2017)
Процес кронування для дерев є шкідливим явищем – зникає баланс, відсутня крона, що постачає поживні речовини корінню. Це великий стрес. Не всі можуть витримати.


0
2 Iryna   (25.01.2017)
Та жах просто. У Гребінці тепер тіні взагалі влітку не буде. Тільки жара, тільки хардкор, тільки обрубки покронованих дерев без крон…


0
1 Yuliya6097   (25.01.2017)
Як же обрізати правильно?

Тут велосипеда винаходити не потрібно: у Правилах догляду за зеленими насадженнями все розписано гранично чітко.

1. Формувальне обрізання (п. 9.1.11.1) потрібне для того, щоб сформувати красиву крону. При цьому вкорочують лише одно- та дворічні пагони. Якщо ми видалимо в дерева ті гілочки, які відросли за останній рік-два, суттєвої шкоди ми йому не завдамо. Тому формувальну обрізку дозволяють робити восени.

2. Санітарне обрізання ─ це видалення сухих чи пошкоджених гілок (п. 9.1.11.2.). Проводять його, коли дерево зелене, щоб відрізнити суху гілку від живої.

3. Омолоджувальне обрізання, як ми здогадуємося з назви, потрібно лише для старих дерев, у яких почала підсихати вершина та припинився ріст пагонів (9.1.11.3). Важлива ремарка — «лише для дерев, які добре витримують обрізання».

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ