Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

25.06.2016

Напередодні сезону консервації медики нагадують полтавцям про смертельну хворобу


Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій


консерваціяНезабаром почнеться сезон концервації, а це означає, що необхідно бути уважним до збудників різноманітних хвороб, які можуть приховувати в собі законцервовані продукти. Однією із смертельних хвороб є ботулізм.

Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту.

Медики інформують полтавців про цю хворобу та як її уникнути.

Ботулізм існує стільки, скільки і людство. Ця хвороба приносила страждання і навіть вбивала людей у всьому світі. Спалахи епідемії ботулізму були зафіксовані практично у всіх країнах Європи. Хвороба вражала не тільки бідняків, які не дотримувалися банальні правила гігієни, а й людей заможних. Це пояснювалося природою появи бактерій. Основний носій – резервуар ботулізму – організм тварин, риб, птахів і самої людини. Тому вживання в їжу погано приготованих продуктів відразу викликало сильне отруєння і розвиток цієї хвороби.
 
Відомо, що ботулізм не є заразним інфекційним захворюванням. І сьогодні, як і кілька століть тому, проблема ботулізму актуальна. Хоча медичні технології зробили величезний крок вперед - захворювання повністю описано в медичній літературі, знайдені ліки від ботулізму – недуга знову і знову вражає цілі сім'ї, не шкодуючи ні дорослих, ні дітей, ні навіть новонароджених. БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися. Ботулізм – хвороба «брудних рук». Збудник ботулізму може викликати у людини 4 видів захворювання з 8 існуючих і відомих на сьогодні. Бактерія живе скрізь. Ґрунт, вода, кишечник тварин, риб і навіть людей – улюблені місця їх скупчення. Тепле і вологе середовище провокує посилене зростання кількості бактерій, які викликають найпотужнішу інтоксикацію організму. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть хворого.

Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров'я людини є домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а гніздами. Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші – ні. Однак не тільки консерви несуть смертельну небезпеку.

В історії медицини були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров'яної ковбаси та копченої риби. Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично, що саме продукти, приготовлені в домашніх, а не в технічних умовах, найчастіше викликають ботулізм. Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово.

У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі та погіршується ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу.

Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Виникає параліч мускулатури. У 20% хворих смерть настигає від паралічу дихання, причому хворий не втрачає пам’яті. Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших «небезпечних» продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги.

Адже при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців.
 
Так як ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично неможна. Однак до приїзду бригади медичних працівників необхідно провести заходи, які сприятимуть зниженню концентрації токсинів в організмі людини. Найефективнішим способом детоксикації в домашніх умовах залишаються клізми і промивання шлунка. Перед застосуванням клізми дайте хворому воду з розчиненою в ній харчовою содою.

Це дозволить уникнути зневоднення, а також зберегти нормальну мікрофлору шлунка і кишківника при очищенні, допоможе вивести токсини, які утворяться. У цей час приготуйте розчин для клізми. У кип'яченій воді розчиніть марганцівку до отримання світло-рожевої рідини або приготуйте відвар антисептичних трав, наприклад, ромашки або шавлії. Також хворому для очищення шлунку дають пити сольове проносне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Vodafone расширяє 3G покриття на Полтавщині
 
Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму, головними із яких є:
1) не купувати консервовані продукти домашнього приготування;

2) не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;

3) відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої та свіжої риби;

4) дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;

5) піддавати тепловій обробці банки і кришки в обов’язковому порядку;

6) зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6оС;

7) знищувати «бомбажні» (вздуті) банки;

8) не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу. Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
 
Прес-центр Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 1049
Категорія: Здоров'я
Теги: бактерії, медики, хвороба, консервація




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ