Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.01.2015

Освячувати воду у гребінківських храмах розпочали 18 січня (ФОТО)


Освячення води на Гребінківщині відбувається у всіх православних церквах


Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня.

Із Хрещенням Господнім пов'язують хрещення в Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Вважається, що цього дня вся вода набуває цілющих властивостей.

Розпочинається освячення води вранці у церкві Святковим Богослужінням. Після недовгої відправи священик занурює у воду хрест, це і є знаком того, що вода освячена і вона має особливі властивості.

Освячення води почалося в Гребінківському Храм Георгія Побєдоносця ще вчора, 18 січня. Отець Стефаній молився за мир та спокій в Україні, освятив воду для гребінчан у великій ємності.

- В ці дні ми освячуємо Йорданську воду, яка має особливі, цілющі властивості, яка може змивати весь негатив все зло, всі хвороби, – зазначив у своєму виступі отець Стефаній.

День Водохреща ще називають Богоявленням, тому що в момент хрещення Ісуса Христа в Йордані Бог явився в трьох Своїх іпостасях - Отця, Сина і Святого Духа. Парафіянам можна їсти пісну кашу, овочі, прісні коржі, млинці, оладки з горохом, кашею, картоплею. З рису, меду і родзинок готується кутя. З цим днем пов'язано дуже багато прикмет, гадань, пророкувань і правил.

Тим, хто збирається відзначати це свято, бажано:
1. Бути на богослужінні.

2. Постити (можна їсти пісну кашу, овочі, прісні коржі, млинці, оладки з горохом, кашею, картоплею; з рису, меду і родзинок готується кутя).

3. Набирати святу воду

4. Робити хресне знамення.

5. Купатися в ополонці.



Не можна:
1. Брати багато хрещенської води і запасати її.

2. Захоплюватися святочними водохресними ворожіннями, оскільки вони походять від язичницьких часів.

3. Розбавляти святу воду - це не приведе ні до чого доброго.

4. Не можна, набираючи водохресну воду, сваритися або думати про погане - так вода втратить всю свою святість.

5. Не потрібно в день Хрещення, а також у наступні 2 дні, прати.
Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи «водичкою-йорданичкою». Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини.
 


Йорданською водою також скроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі. Деякі священики навіть переконані, що не існує ліків кращих за святу воду. І, що цікаво, незрозумілим залишається той факт, як свячена йорданська вода не псується, не смердить, і може довго зберігатися. Кажуть, що, може, срібло помагає, яке є на багатьох хрестах у священиків.

Освячення води на Гребінківщині відбувається у всіх православних церквах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Даїшники радять гребінчанам зареєструвати мопеди

Чи відрізняється вода, освячена 18 січня, від води освяченої 19 січня?

Благодать освячення подається воді одна і та ж, як в Надвечір'я Богоявлення (18 січня), так і в сам день свята Богоявлення (19 січня) : одне загальне свято і один і той же чин молебня.

Основа для великого освячення води в Надвечір'я (18 січня) полягає в тому, що цього дня здійснюється Велика святкова вечірня, яка з'єднується з Літургією святителя Василія Великого. Отже, свято вже почалося. У сам день Хрещення Господнього здійснюється велике повечір'я, урочиста Утреня і Літургія святителя Іоанна Златоуста.
 


У наш час двократне здійснення чину великого водосвяття стало уставною традицією. У древній Церкві для цього була важлива причина: напередодні цього свята здійснювалося хрещення оголошених (неохрещених). Заради цього таїнства і здійснювалося перше велике водосвяття в спогад Хрещення, яке прийняв Господь у водах Йордана від руки св. Пророка Іоанна Предтечі.

Різниця між першим і другим освяченням в тому, що в Надвечір'я Богоявлення водосвяття здійснювалося в храмах, де хрестилися оголошені, а в день свята Богоявлення йшли на річку Йордан.
 


У перші віки (включаючи навіть IV і V століття) велике водосвяття відбувалося тільки в Єрусалимській Церкві, де був звичай виходити на річку Йордан до того місця, де прийняв Хрещення наш Спаситель. Пізніше стали влаштовувати "Йордан» і в інших місцях, де були річки або озера.

 













 
Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2650
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Храм, отець Стефаній, свято, Водохреща, Гребінка, Хрещення Господнє, січень, Церква




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ