Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.01.2012

З нагоди Хрещення в Гребінці святили воду біля Храму Святого Георгія Побєдоносця



З нагоди Хрещення в Гребінці святили воду біля Храму Святого Георгія Побєдоносця  

Сьогодні, 19 січня (6 січня по старому стилю), Гребінківські храми, як і вся Православна церква відмічає Хрещення Господнє.

Це велике свято називають також Богоявлением, оскільки при хрещенні Христа в Іордані світу явилася Пресвята Трійця: "Бог виголошував з небес про Сина, Син хрестився від святого предтечі Господня Іоанна, і Дух Святий зійшов на Сина у вигляді голуба". 

Хрещення - одне з найбільш древніх християнських свят; про нього повідомляється ще у Опанаса Великого і Іоанна Златоуста.

В Українських селах євангельська оповідь про Хрещення передавалася частенько в досить спотвореному виді. Наприклад, селяни розповідали, як "ходила Пані Пречиста землею і світлом, на руках носила свого Сина Христа Ісуса", і по дорозі зустріла "Хрестителя-Івана", запропонувавши йому: "Нумо, Іван, кум мій, підемо ми на воду Ердана, охрестимо Христа, мого Сина"!.

Хреститель погодився; але коли він почав хрестити Ісуса, то страшно перелякався: "Збожеволів Ердан, вода студена, не хоче вода приймати в себе; а увесь ліс на траву потрапляв; а поглянь, кума, над собою: начетверо небо немов розламалося"!. Богоматір же на це відповідала: "А не бійся, Іван, кум мій, вода розуму не втрачала, вода, кум мій, забрала собі силу, бо від Христа вона освятиться; а ліс - він Христу вклонився; а небо - воно не зламалося, ангели небо розчинили - подивитися їм, як Христа ми хрестимо".

Після цього "хрестив святий Іван свого Ісуса-хрещеника : Іван Христа, а Христос - Ивана. Відтоді хрещення і настали: усе по милості великаго Бога, - та буде Він нам завжди в допомогу"!.

На Хрещення, запевняла народна чутка, сонце грає на сході, вітаючи свято і сповіщаючи про те, що Христос приніс у світ світло і радість.

У церковно-слов'янській традиції Хрещення вважалося святом, по своїй важливості аналогічним Різдву: на Різдво Господь явився у світ, але тільки на Хрещення він явив свою божественну суть. За біблейською легендою, Ісус Христос у віці 30 років хрестився у священній річці Іордан і при цьому "освятив єство вод"; так що головною подією Богоявления спрадавна було церковне освячення води ("Водокреща"), вироблюване зазвичай на річці, в спеціальній ополонці, яку називали "иордань".





Водосвяття вважалося особливо важливою урочистістю, до нього готувалися з самого світанку, а "іордань" і усі супутні споруди нерідко робили за декілька днів до урочистості. Наприклад, на Україні хлопці за тиждень до свята вирубували в льоду "хрест", обливали його буряковим квасом, а поруч ліпили з снігу "престол" і обставляли його свічками; перед престолом же зводили "царські ворота" з хвойних гілок.

На Русі молоді чоловіки готували "ердань" за день до свята, рідше - в самі "Водохреща": виклопотавши благословення у священика, вони йшли на річку, вирубували там ополонку ("чашу"), витісували в льоду хрест, додавали до нього свічники, сходи, голуба, напівкругле сяйво і, навколо усього цього, жолоб для протоки води в "чашу".





Біля "чаші" під час богослужіння вставали причт і особлива людина, яка в потрібний момент сильним ударом пробивав дно поглиблення; тоді вода фонтаном виривалася з річки і спрямовувалася в "сяйво", а коли "чаша" заповнювалася водою, на поверхню спливав довгий крижаний восьмикінечний хрест. Хорошою прикметою вважалося, якщо вода переповнювала "іордань": селяни вважали, що це обіцяє щедрий урожай, густі хліби.





На водосвяття зазвичай збиралися усі місцеві жителі, і після богослужіння кожен намагався зачерпнути освяченої води, попити і вмиватися нею - для здоров'я, краси, щастя, удачі і ін. Багато хто навіть купався, не дивлячись на холодну воду, роздягшись практично догола, оскільки вважалося, що це на увесь рік оберігає від хвороб, псування і всяких нещасть, очищає від гріхів, дарує бадьорість і удачу. Обов'язково стрибали в ополонку ті, хто виряджався на святках і надівав "харі", щоб очиститися, "змити личину біса".





Деякі замінювали купання обливанням водою; наприклад, так часто поступали жінки, "змиваючи гріхи".

Оскільки вода з іордани вважалася надзвичайно цілющою і священною, її зазвичай набирали в різні посудини і потім зберігали впродовж цілого року. Черпати її починали відразу ж, як тільки священик опускав у воду хрест; при цьому селяни вірили, що особою силою і святість має та вода, яку почерпнули "згори", через що після закінчення церемонії зазвичай починалася страшна тиснява.





Повернувшись з водосвятия, кожен хазяїн з усією своєю сім'єю відпивав декілька ковтків богоявленской води, а потім брав із-за ікони освячену вербу і кропив увесь будинок, дворові будівлі, людей, худоба і т.д, вважаючи, що це обереже господарство і усю сім'ю від бід і напастей, хвороб і ін. Таким чином ще і виганяли нечисту силу, бігаючу по землі на святках; у деяких місцях під час окроплення хазяїн навіть засуджував: "Геть, біс, з мого будинку, тут Бог живе"!.





Подекуди освячену воду додавали в корм худобі і у бочки з вином, а також вливали трохи в колодязі, щоб вода в них була свіжіша і щоб її не споганили нечисті духи.

Після закінчення символічного освячення вода зазвичай ставилася до образів, і впродовж року її застосовували як універсальний лікувальний засіб, для зняття псування і як оберіг від всяких злих сил. При цьому всюди вважалося, що освячена вода не псується з часом і залишається свіжіше, якщо тільки її не торкнеться "нечиста рука"; а якщо заморозити цю воду, то на льоду проступить зображення хреста.





Взагалі, святий в народі вважалася не лише вода з "іордани", але і всяка чиста проточна вода, оскільки вважалося, що усі джерела на Хрещення освячує сам Господь. Тому у багатьох місцях прийнято було уранці в день Богоявления, ще затемна, ходити за водою на річку, а потім умиватися нею для краси і здоров'я. Втім, в деяких місцях заборонялося брати воду до водосвятия, оскільки вважалося, що в цей час можна ненароком "зачерпнути біса".





У усіх слов'ян існувало повір'я про те, що багато нечистих духів, і особливо сезонні демони, мешкають у воді аж до Богоявления. Наприклад, в деяких місцях вірили, що на Хрещення з води вискакують куляши - маленькі чертенята різних кольорів ("чому не ходять по воду, щоб не зачерпнути куляша").

За іншими повір'ями, починаючи з Різдва з води виходять шуликуны - нечисті духи ростом з кулачок, всюдисущі і пустотливі; з рота у них виривається полум'я, вони мають кінські ноги і загострену голову, носять білі каптани загострені шапки. Живуть вони ватажками в покинутих будівлях, або в ополонках; у сутінках бігають по дорогах, товчуться на перехрестях і на льоду, заводять п'яних, крадуть неосвячену їжу, проказят до самого Хрещення, а потім йдуть під воду.





До Хрещення у воді живуть і біси, а після церковного освячення всяка нечиста сила в жаху біжить геть, оскільки свята вода палить їх, як вогнем.

Зазвичай вважалося, що вигнані з води біси переселяються на старі верби, в покинуті будівлі, а іноді і в людське житло, навіть вселяються в людей і худобу; тому селяни і "святили" усе господарство богоявленской водою, обкурювали житло, малювали над усіма входами до будинку хрести, перегороджує шлях злим силам.





Західні слов'яни освячували в костьолі крейду, сіль, часник і свічки, використовуючи їх надалі для захисту від злих духів; а в російських селах, виходячи "писати хрести", хазяїн брав з собою коровай хліба, жменю куті і свічу, тричі обходив будови і креслив хрести на дверях, примовляючи: "Не я хрещу, а Іван Креститель"!.

У болгар ритуальне окроплення і освячення житла робили особливі групи дівчат, а у західних слов'ян по будинках ходили священнослужителі, після уранішньої служби в костьолі благословляючі будинки (це називалося "Церковна коляда").





У українських і білоруських селах мужики після водосвятия стріляли з рушниць - "розстрілювали коляду", щоб відігнати від житла нечистих духів; а сільські хазяйки впродовж цілого тижня після свята уникали полоскати білизну в річці, де робили иордань, не лише з поваги до освяченої води, але і побоюючись, що за білизну вхопиться і вилізе з води нечиста сила, що рятується від життєдайного хреста.

Захистом від злих духів в якійсь мірі служили і вогнища, що розводяться по дворах. Втім, цей вогонь мав і інші функції: він символізував відродження сонця і світло, що осяяло світ при Хрещенні Христа. На Русі, ледве тільки починав бити дзвін заутрені, селяни запалювали в'язки соломи перед хатами, "щоб Ісус Христос, що хрестився в Иордане, міг обігрітися у вогню". Ще вважалося, що у таких вогнищ гріються душі предків, що покидають землю після закінчення святок.



У східних слов'ян до Хрещення починалася весільна пора, а тому до самого свята у багатьох місцях приурочували "дівочі оглядини", що відбувалися зазвичай в церкві під час літургії, або на міській площі під час народних гулянь, коли матері каталися з дочками на санях.





У російських селах "оглядини" відбувалися відразу після водосвятия: усі дівчата на выданье, наряджені в кращі сукні і без рукавиць (щоб видно було, чи не "мерзлякувата" наречена), вибудовувалися біля "іордани", а хлопці, нерідко у супроводі матерів, проходжувалися між ними і наглядали собі дружину.





По дню Богоявления селяни традиційно судили про майбутній урожай, погоді в році, що настає, і тому подібне. Наприклад, вважалося, що теплий день, хмарність, великий іній або мокрий сніг провіщають хороший урожай: "На Богоявление день теплий - хліб буде темний", "Колі на иордань підуть в туман - хліба буде багато", "Тепле Хрещення - густий хліб", "На Богоявление сніг пластівцями - до урожаю, ясно - до недороду", і так далі.





Заметіль і вітер на Богоявление провіщали також урожай грибів, горіхів і ягід; ясний же і морозний день вважали передвісником неврожаю.

По народному спостереженню, "коли в Хрещенні заметіль, то і на Паску заметіль". Якщо на Хрещення собаки багато гавкають - буде багато звіра і дичини, а якщо піднімаються сильні вихори - до хорошого роїння бджіл.






Більше фото з нагоди свята можна переглянути в розділі: Нові фотографії


Схожі матеріали:
👁 2115
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Храм, хрещення, Ісус Христос, Християни, Богоявлення, Хрещення Господнє, Церква, православна церква




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ