Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.10.2020

Полтавщину відвідав Міністр культури та інформаційної політики України


Міністр культури та інформаційної політики України відвідав Решетилівку


Полтавщину відвідав Міністр культури та інформаційної політики України На Полтавщині побував Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Разом із головою облдержадміністрації Олегом Синєгубовим, його заступником Катериною Рижеченко оглянули приміщення колишньої фабрики імені Клари Цеткін.

Заклад не працює з 2004 року. Його вісім нежитлових приміщень площею 6200 м2 перебувають у користуванні Всеукраїнського центру вишивки та килимарства, створеного два роки тому для розвитку і збереження традиційних художніх народних промислів, збереження і популяризації української вишивки та килимарства. Зазначені приміщення потребують капітального ремонту.

«Хочемо створити тут потужну виставкову залу, в якій будуть представлені кращі зразки вишивки з різних регіонів, килимів, щоб люди приїздили, приходили сюди й могли це все побачити. Крім того, плануємо облаштувати оглядовий майданчик, виробничі майстерні для вишивання, виготовлення килимів», – розповіла керівник Всеукраїнського центру вишивки та килимарства Надія Вакуленко.

Також розглядають створення майстерні для ткацьких станків, приміщення для навчання людей з інклюзією, бібліотеки, туристичного центру, науково-методичного центру, конференц-залу, видавничого відділу й гуртожитку.


Полтавщину відвідав Міністр культури та інформаційної політики України
 

За словами Надії Вакуленко, проєктно-кошторисна документація (ПКД) на виконання капітального ремонту приміщень, газопостачання, теплопостачання, водопостачання і водовідведення є. Не враховано в ній ландшафтний дизайн. Відповідно до ПКД станом на 2019 рік необхідно фінансування в сумі 43,5 мільйона гривень. У деяких приміщеннях вже частково проведено ремонтні роботи: встановлені вікна, двері, зроблені нові дахи, утеплені й оздоблені фасади. За словами Наталії Вакуленко на ці роботи і документацію торік спрямували 15 мільйонів гривень із державного бюджету.


Полтавщину відвідав Міністр культури та інформаційної політики України

 
«Ми в міністерстві зрозуміли, що народні художні промисли – це великий потенціал для країни, якщо знову звернути на них увагу. Вдячний місцевій громаді та всім, хто був причетний до цієї справи, що ви змогли перезапустити процес виробництва. Наскільки мені відомо, ви одні з небагатьох в Україні, які зберегли цю справу: працюють майстри і можливе поновлення виробництва. Це не тільки збереження традицій. У народних художніх промислів є надзвичайно великий потенціал. Потрібно шукати ринки збуту й налагодити модель, за якою такі промисли могли б запрацювати знову. Їхній розвиток – це залучення коштів і можливість розвивати навчання та, що дуже важливо, зберегти традиції в наступних поколіннях. Працюємо над відповідною моделлю у міністерстві», – сказав Олександр Ткаченко.
 
Полтавщину відвідав Міністр культури та інформаційної політики України

 
«Полтавщина, дійсно, є центром культурної спадщини України. Водночас хочеться не обмежуватися лише спадщиною, а й розвивати культурні надбання регіону надалі. У нас великий потенціал: є майстри, люди, зацікавлені навчатися й продовжувати справу, є бажання, навчальні заклади – все, щоб продовжити цю чудову справу. Органи місцевого самоврядування значення цієї роботи розуміють, підтримують, але потрібна участь держави. Разом із місцевою владою, обласною радою зробимо все, щоб цей напрямок жив і розвивався, а ці чудові надбання передавалися наступним поколінням», – зазначив Олег Синєгубов.

Олександр Ткаченко зазначив, що проєктно-кошторисну документацію опрацюють, розглянуть можливість залучення коштів на ремонт приміщень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За посаду міського голови Гребінки змагатимуться семеро кандидатів

Також Міністр оглянув Всеукраїнський центру вишивки та килимарства. Майстри подарували урядовцю вишиту «білим по білому» сорочку, рослинний килим із зображеною на ньому птахою щастя й опішнянський куманець.


Полтавська обласна державна адміністрація


Схожі матеріали:
👁 5364
Категорія: Культура
Теги: килимарство, українська вишивка, ткацькі станки, Міністр культури




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ