Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.12.2011

При школі № 4 міста Гребінка діє туристично-пошуковий гурток '"Азимут"



При школі № 4 міста Гребінка діє туристично-пошуковий гурток '"Азимут"

Лише туристи знають, що азимут - це кут між заданим напрямком руху та напрямком на північ. А справжні мандрівники можуть виміряти той азимут за допомогою компаса.

Такі знання та навички можна отримати в туристичних гуртках, їх не так багато в Гребінківському районі.

При школі № 4 міста Гребінка діє туристично-пошуковий гурток "Азимут", яким керує вчитель географії С. П. Карпович. Крім того, що діти навчаються азам туризму, вони проводять велику пошукову роботу.

На осінніх канікулах учні 7 - 8 класів здолали маршрут у 30 кілометрів з метою розшукати родичів розстріляних земляків у 1941 році поблизу села Корніївки. На тому місці стоїть Обеліск пам'яті, нагадуючи жителям району про місцевий Бабин Яр.

30 листопада 1941 року у Корніївці фашистами було розстріляно сотні радянських військових та підпільників. У 1947 році відбулося перепоховання розстріляних поблизу Ворошиловки.

В результаті пошукової роботи було встановлено прізвища 5 гребінківців, які загинули у Корніївці: Андрій Михайлович Деркач (1910 року народження), Василь Степанович Кацалап (1917 року народження), Іван Антонович Мовчан (1907 року народження), Володимир Трохимович Таран (1925 року народження), Петро Юхимович Шкода (1909 року народження).

Туристи пошукового загону разом з Сергієм Петровичем Карповичем та вчителем фізкультури вирушили велосипедами за раніш розробленим маршрутом. Діти ознайомилися з Книгою Пам'яті, де вписані імена розстріляних на нашій землі героїв, поспілкувалися з місцевими жителями сіл, у яких побували.

Здивування та захоплення подвигом земляка викликав у дітей той факт, що дід їхнього і вчителя Валерія Миколайовича - Федір Васильович Кацалап (1903 ррку народження) був розстріляний 22червня 1942 року поблизу Тарасівки, у Пироговій Леваді, де стоїть Меморіал Пам'яті.

Школярі відчули, що вони не лише знайомляться з фактами історії рідного краю, а й стоять поруч, спілкуються з нащадками героїв, які захищали нашу Гребінківщину у роки Великої Вітчизняної війни.

Така приємна розмова відбулася у і родині Кацалапів, яку діти відвідали у Ворошиловці. Сім'я зберігає довоєнні фотографії та спогади старших членів родини.  

Вшанували пам'ять загиблих земляків діти біля пам'ятника у і Ворошиловці. Патріотичні почуття переповнювали всіх членів експедиції. Під великими враженнями діти поверталися додому. Розповісти про свою подорож гуртківцям захотілося всій школі.  Тому у коридорі першого поверху школи № 4 з'явилася велика , стінгазета з фотографіями та докладним звітом про подоланий маршрут.

Тепер члени туристично-пошукового гуртка "Азимут", розробляють маршрут нової експедиції. Великий об'єм пошукової роботи різних епох та періодів історії нашого краю. Добре що в Гребінківському районі діти долучаються до військово-патріотичної та краєзнавчої роботи, ведуть пошуки загиблих у роки війни, під час голодомору, збирають матеріали.

Значить, ніхто не забутий, ніщо не забуте...

За матеріалами газ. Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1474
Категорія: Новини Гребінки
Теги: туристично-пошуковий гурток, Корніївка, Азимут, Гребінка, Ворошиловка, Тарасівка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ