Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.10.2012

Пропала людина: куди звернутися і що робити



Пропала людина: куди звернутися і що робити

На перший погляд може здаватися, що випадки, коли люди безвісти зникають, є поодинокими і трапляються досить рідко.

Насправді ця проблема досить поширена. Звісно, пережити це не побажаєш нікому, і добре, якщо вам ніколи не доведеться займатися пошуком рідних. Але знати, що робити в такій ситуації, буде не зайвим.

Інформація про причини того, чому люди зникають безвісти, допоможе запобігти цьому у вашій сім'ї.

- Зникнення людей безвісти - дуже актуальне питання, і не лише для Полтавської області, а й для всієї України, - зазначає начальник відділу зв'язків з громадськістю УМВС України в Полтавській області Юрій Сулаєв. - Такі випадки трапляються досить часто, про що свідчать цифри.

Так з початку року до міліції надійшло 670 звернень про зниклих безвісти рідних (і дорослих, і дітей). 427 людей було знайдено відразу по гарячих слідах - протягом однієї-трьох діб. 107 чоловік розшукали через тривалий проміжок часу (близько місяця і більше).

Бувало, що ми знаходили громадян взагалі в іншій країні чи області. У деяких випадках виявлялося, що вони спеціально змінювали своє місце проживання, прізвище та ініціали, починали нове життя. Вони або боялися певної відповідальності (наприклад, юридичної чи боргової), або тікали від непорозумінь і конфліктів у родині.

Є ще одна категорія безвісти зниклих - ті, яких досі не розшукали. На сьогодні не знайдено 136 громадян.

- Але це за всі попередні роки, а не лише за цей рік, - зауважує Юрій Сулаєв. - У випадку, коли ми дуже довгий час не можемо знайти людину, розглядаємо два варіанти: або вона умисно переховується, або їй щось заподіяли, скоїли злочинний напад, і людина вже може бути неживою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Гребінці залишена без нагляду опікуна семирічна дівчинка!

Періодично ці справи «реанімуються», з'ясовується, які було проведені роботи, чи знайдено нову інформацію. Навіть через дуже довгий час справи не закриваються. Вони призупиняються, якщо вичерпано весь ресурс проведення оперативно-розшукових заходів і немає жодних позитивних результатів. Тож родичі за рішенням суду можуть отримати постанову про те, що безвісти зникла людина вважається померлою.

Зникають через сварки, борги і втрачену пам'ять

Причини, чому людина зникає і не повертається додому, бувають різні. Часто це побутові конфлікти, сварки в родині.

- Наприклад, дорослі сини та дочки, не витримуючи постійних скандалів і непорозумінь, ідуть з дому, не спілкуються, відключають мобільні телефони. Звісно, батьки, дуже хвилюються, кидаються їх шукати. Або ж це конфлікти між чоловіком і дружиною. Банальна сварка у родині може вилитися у те, що чоловік чи жінка йдуть з дому, не повертаються і довгий час не дають про себе знати, - розповідає речник обласної міліції.

- Інша категорія безвісти зниклих - заробітчани, які виїжджають на роботу в інші регіони України або за кордон. Певний час з ними вдається підтримувати зв'язок, а потім його втрачають. Часто виявляється, що у заробітчан просто вкрали чи вони самі загубили мобільні телефони, а попередити про це рідних не вважають за потрібне.

А близькі не можуть зв'язатися із ними і б'ють на сполох. У цьому випадку людину розшукують, але не обов'язково доставляють її назад додому: просто повідомляють сім'ю про місце перебування родича, його контактні дані.

Нерідко міліції доводиться шукати безвісти зниклих людей, які опинилися у такій ситуації через своє здоров'я.

- Це люди, які мають певні відхилення, перебувають на обліку в психіатричній лікарні. Або особи, що з якихось причин втратили пам'ять (за віком, через травму, через певні хвороби). Вони можуть забути своє прізвище, місце проживання, втратити орієнтування. Тобто просто не знати, де знаходяться і куди треба йти. і таких випадків немало. Ми завжди радимо родичам добре слідкувати за такими людьми, не залишати їх без уваги й нагляду, щоб не допустити подібної ситуації, - зауважує Юрій Васильович.

Діти йдуть з дому через конфлікти


У цьому році до міліції надійшло 199 заяв батьків про зникнення неповнолітніх. З них 26 дітей пішло з інтернату, а 173 - із власної домівки. 180 дітей правоохоронці знайшли за одну добу й повернули в родини. Інших 18 дітей шукали більш тривалий час. 17 із них на сьогодні вже знаходяться разом з рідними вдома.

Одна дитина офіційно ще перебуває в розшуку. Але міліцією встановлено її місцезнаходження: вона за кордоном разом і батьком, а мама, яка заявила про незаконне вивезення сина, постійно з ним спілкується.

Найчастіше зникають діти віком від 10 до 16 років. Хоча іноді міліції доводиться шукати і зовсім маленьких діток.

- Малолітні діти зникають переважно через неуважність і відсутність нагляду з боку батьків, - говорить Юрій Васильович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Менше доби знадобилося Гребінківським міліціонерам аби розшукати та повернути батькам зниклу дитину

Одна з основних причин, чому з дому йдуть більш старші діти - це конфлікти в родині, постійні сварки з батьками, які не хочуть зрозуміти своїх нащадків, а вони не хочуть йти назустріч батькам. Діти йдуть з дому і таким чином мстять своїм рідним, примушуючи їх переживати, хвилюватися. Ще одна поширена причина - це так звана схильність до мандрівок, до бродяжництва. І неважливо, в якій сім'ї вони живуть - благополучній чи ні.

Перші дії - звернутися в міліцію


Які повинні бути перші дії, якщо зник хтось із рідних? Правоохоронці наголошують, що в таких ситуаціях відразу потрібно звернутися до найближчого райвідділу міліції і написати заяву. При цьому мають бути обґрунтовані підстави вважати, що з людиною щось могло статися: пропав зв'язок із нею, ви ніяк і ніде не можете знайти людину, її немає довгий час І неважливо, скільки часу пройшло після зникнення - одна година чи один день, краще відразу звернутися за допомогою.

- Часто ми чуємо від людей, що нібито не можна звертатися до міліції із заявою про безвісти зниклого, поки не пройде три-чотири дні. Це повна нісенітниця! Такої норми в українському законодавстві не існує. Навпаки, потрібно звертатися із заявою про зникнення людини якомога швидше, - наголошує речник обласної міліції.

- Зрозуміло, що розшуки по гарячих слідах (до трьох днів) дають більше шансів знайти безвісти зниклу людину. Якщо її не знаходять, заводять оперативно-розшукову справу, а пошуки продовжуються й надалі.

ДОВІДКА

Як шукати самостійно

Рідні можуть паралельно з міліцією проводити пошуки безвісти зниклого.
1. Ви, напевне, обдзвонили усіх родичів і друзів ще до звернення в міліцію. Але пізніше можна продовжувати їх опитувати. Це допоможе встановити, де і коли вони востаннє бачили зниклого або зв'язувалися з ним, чи знає хтось із них, які у нього були плани.

2. Зберіть групу з родичів і знайомих, обійдіть і уважно огляньте все навкруг біля дому або біля того місця, де востаннє бачили зниклого.

3. Розклейте оголошення про пошук безвісти зниклої людини. Оголошення має бути з фотографією, описом зовнішності та особливих прикмет. Вкажіть номер телефону, за яким можна звернутися з інформацією.

4. Таке ж оголошення можна розмістити в місцевих засобах масової інформації.

5. Найбільше людей зможе побачити ваше оголошення у соціальних інтернет-мережах. Тож навіть якщо ви не є їх активним користувачем, попросіть інших розмістити своє повідомлення на інтернет-сторінках.
За допомогою також можна звернутися до Всеукраїнського благодійного проекту «Служба розшуку дітей», який використовує можливості телебачення, преси, Інтернету та зовнішньої реклами для масштабного інформування широких кіл громадськості про зниклу дитину.

Для родин, які звернулися по допомогу в «Службу розшуку дітей», весь комплекс заходів з розшуку здійснюється безплатно. Тел. 0-800-50-14-14 (дзвінки зі стаціонарних телефонів по Україні - безкоштовні).

Повідомлення про зникнення також можна залишити на інтернет-сайті http://detipoisk.com/

Схожі матеріали:
👁 14594
Категорія: Суспільство
Теги: батьки, діти, розшук, заробітчани, правоохоронці, людина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ