Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.12.2012

Реформа в системі реагування на надзвичайні ситуації – початок ефективних перетворень


Реформа в системі захисту населення від надзвичайних ситуацій була конче необхідна.


Реформа в системі реагування на надзвичайні ситуації – початок ефективних перетворень

24 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович підписав Указ № 726/2012 про реорганізацію Міністерства надзвичайних ситуацій та Державної інспекції техногенної безпеки України у Державну службу надзвичайних ситуацій.

Це центральний орган виконавчої влади, що підпорядковується Кабінету Міністрів України. Діяльність Служби координуватиме Міністр оборони України.

Реформа в системі захисту населення від надзвичайних ситуацій була конче необхідна. Завдяки рішенню Президента України про реорганізацію відомства, з’явилась унікальна можливість створити ефективну службу, яка вирішуватиме завдання по захисту населення від надзвичайних ситуацій швидко та професійно.

Експерти та співробітники служби вбачають у нововведеннях велику перспективу. Адже, з року в рік на практиці Україна стикалась із проблемами щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та стихійних лих.

Світовий досвід свідчить, що найбільш ефективно служби з надзвичайних ситуацій працюють в тих країнах, де вони функціонують в тісній взаємодії із Міністерством оборони. Наприклад, в США, Канаді, Китаї військові та рятувальники співпрацюють як єдине ціле. Власне, і в Україні такий формат співпраці склався історично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавські філологи вшанували пам'ять поета з Гребінчиного краю

Як окреме відомство МНС з’явилось лише у 1996 році на базі військ цивільної оборони, які раніше знаходились в складі Збройних Сил України. До відокремлення ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій та стихійних лих без допомоги армії не уявлялася можливою.

Майже не можлива вона і сьогодні. Досить часто трапляються надзвичайні ситуації, до ліквідації яких доводиться долучати підрозділи Міністерства оборони, його спеціальну техніку.  Зимові снігопади, весняні паводки, літні пожежі – скрізь без допомоги Збройних сил рятувальникам не обійтись. І хоча раніше законодавство України передбачало участь Збройних Сил України у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій,  реформа на державному рівні вирішує питання максимально ефективної співпраці служби з надзвичайних ситуацій та армії.

Рішення Президента України Віктора Януковича дає можливість суттєво спростити механізм залучення до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій масштабного характеру особового складу та спеціальної техніки Збройних сил України. 70% військової техніки Міноборони сьогодні здатні виконувати завдання по ліквідації наслідків стихійних лих та надзвичайних ситуацій. Суттєвою підтримкою для рятувальної служби стане залучення до аварійно-рятувальних робіт не лише пожежно-рятувальної техніки Державної служби, але й важкої інженерної, піротехнічної техніки та авіації Збройних сил України.

І якщо раніше таке залучення ускладнювалось бюрократичними та юридичними перепонами та затримками, тепер ефективність співпраці істотно підвищиться. Що, в свою чергу, позитивно позначиться на якості виконання завдань за призначенням щодо збереження життя, здоров’я та майна громадян України.

Розширення можливостей аварійно-рятувальних формувань за рахунок залучення підрозділів Міністерства оборони України, розташованих в місцях дислокації, не потребує додаткового фінансування. Крім того, під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та стихійних лих за допомогою військової техніки, особовий склад Міноборони матиме можливість тренуватися в умовах максимально наближених до бойових.

В рамках реформи передбачається створення на регіональних рівнях єдиного органу Державної служби, що виконуватиме функції як ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, так і профілактики та попередження їх виникнення.

Указ Президента України Віктора Януковича № 726/2012  охоплює також і соціальну захищеність рятувальників. Наразі, з’явилася перспектива щодо покращення медичного забезпечення, санаторно-курортного оздоровлення та пенсійного забезпечення співробітників Державної служби. В майбутньому рятувальники зможуть отримати неабияку соціальну підтримку. Потужна база медичних та санаторно-курортних закладів Міністерства оборони України буде доступна і для співробітників рятувальної служби.

Співробітники Державної Служби з надзвичайних ситуацій оптимістично зустрічають зміни. Відомство готове до виконання покладених на нього Президентом України завдань якісно, професійно та надійно.  

Прес-служба МНС


Схожі матеріали:
👁 1926
Категорія: Суспільство
Теги: україна, реформа, янукович, відомство, надзвичана сситуація. президент




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ