Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

13.03.2017

Що треба знати полтавцям про третій тиждень Великого посту


Хрестопоклонний тиждень Великого посту в 2017 році випадає на 19 березня


Що треба знати полтавцям про третій тиждень Великого постуУ третю неділю Великого посту слідом за Всеношною, після Великого славослів'я виноситься Святий Хрест і пропонується для поклоніння віруючим.

Церква виставляє у середині чотиридесятниці віруючим Хрест для того, щоб нагадуванням про страждання і смерть Господа надихнути і зміцнити тих, хто поститься до продовження подвигу посту.

Святий Хрест залишається для поклоніння протягом тижня до п'ятниці, коли він після «часів», перед Службою Божою вноситься назад у вівтар. Тому третя неділя і четверта седмиця Великого посту називаються «хрестопоклонними».

Церковний устав третьої седмиці Великого посту повністю аналогічний Другий седмиці посту

Субота 3-ї седмиці – день поминання покійних.

Хрестопоклонний тиждень Великого посту припадає на його середину. За кожним з тижнів Великого посту закріпилося особлива назва, що нагадує ту чи іншу подію, пов'язану зі святими великомучениками, митрополитами, чудотворцями, самими Ісусом Христом, Богородицею і Святою Трійцею.

Назва «Хрестопоклонна» з'явилася через те, що цей тиждень служби у церкві супроводжуються поклонами священному хресту, на якому нібито було розп'ято Сина Божого («нібито» означає, що на кожному з хрестів в усіх церквах Ісус розп'ятий не був).

Дана дія – уклін після читання молитви, відбувається чотири рази, починаючи з неділі, яка носить назву Хрестопоклонна, а далі у понеділок, середу і п'ятницю.

Поклони означають данину поваги подвигу Христа, бажання слідувати за ним, а також прийняття своєї власної ноші, своєї долі, яка проявляється щодня у будні, такими здавалося б маленькими нестатками у вигляді зменшеної порції їжі і повної відмови від мирських розваг.

Значення Хрестопоклонного тижня лежить на поверхні. У народі є вираз «нести свій хрест», воно має пряме відношення до пояснення.

Під час Великого посту кожен християнин намагається нести ту ношу, яка лежала на плечах Ісуса у дні сорокаденного утримання.

Кожен відчуває власні спокуси, виходячи з «слабких» місць. Це означає, що на середині Великого посту християнин вже пізнав «свій хрест», цілком відчув всі спокуси, які супроводжують утримання, на боротьбу з якими підняв він свій дух. Це є певний акт визнання своєї ноші добровільною, бажаною.

Також хрест є символом нагадування про смерть Христа і кінцем усього посту, після якого настає священне воскресіння. Таким чином, в Хрестопоклонну неділю кожен може випробувати наснагу продовжити свій пост, усвідомлюючи, в ім'я якої мети і якого підсумку тримає свою волю у кулаці.

Хрестопоклонний тиждень Великого посту в 2017 році випадає на 19 березня.

Через 2 тижні після початку посту всі, хто несерйозно до нього ставилися, повернулися до своєї звичайної їжі, способу мислення і життя. Не дивно, адже випробування відмовою від «пустощів», до яких можна дотягнутися рукою – одне з найскладніших.

Однак для тих, хто зумів впоратися з собою, Хрестопоклонний тиждень служить маяком, який показує прокладений шлях до очищення і великої радості Воскресіння.

Але знати свою, хай і велику мету, буває мало, необхідно усвідомлювати помічників, які завжди у нашому розпорядженні, всередині нас. Вони допомагають долати перші, найважчі дні посту, ведуть нас у наступні тижні і не дозволяють нам піддаватися спокусам і послабленням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розклад богослужінь в Свято-Георгіївському храмі: Третя седмиця Великого посту

Йдеться ось про що:

Перший помічник у пост, і особливо у Хрестопоклонну неділю – це молитва. Вона надихає і очищає, вона існує всередині нас і зовні одночасно.

Другий помічник – це терпіння. Терплячим потрібно бути і до себе, і до інших. Час посту вважається особливим. Він несе радість духу, але тільки після подолання перешкод, що постають на шляху.

Третій помічник – це лагідність, беззаперечне прийняття волі Бога. Якими б не були сильнішим за нас думки про несправедливість або неправильності, що відбувається, не наша справа судити про це.

Четвертий помічник – твердість духу. Іноді необхідно проявити відсутність будь-якої думки, покладаючись лише на твердість духу, дотримуючись прийнятого рішення. Тільки так ми можемо пройти до кінця і хрест служить нам про те нагадуванням.

Особливості харчування. Хрестопоклонний тиждень немає особливостей у плані прийому їжі. Звичайні люди, які не відносяться до ченців, можуть харчуватися двічі і тричі на день. Слід обмежити вживання олії, спецій і кількості спожитої їжі в цілому.

Бажаними для прийому їжі залишаються: відварені овочі, крупи, овочеві супи, різні салати без солінь і заправок. З напоїв: вода, компот, відвар ромашки, м'яти або інший заспокійливої трави.

У вихідні можна додати в їжу трохи єлею, приправ і випити небагато кагору.

Схожі матеріали:
👁 1197
Категорія: Новини Гребінки
Теги: бог, піст, віруючі, Великий піст




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ