Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.12.2012

Сьогодні православні Полтавці святкують День святого Миколая


За традицією, в цей день слухняні діти отримують від святого Миколая солодощі, а неслухняні - різки


Православні 19 грудня святкують День святого Миколая

День святого Миколая має релігійне коріння і традиції святкування, вироблені в народі століттями. Православні вшановують Святого Миколая, відомого багатьма чудесами, 19 грудня.

Його називають наслідувачем святого життя Христа і носієм чесноти. Католики шанують пам'ять св.Миколая щорічно 6 грудня як покровителя мандрівників і дітей.

 Миколу високо шанують на Сході і Заході, його ім'я оточене масою народних сказань. Численні оповіді про зцілення, що виходять від ікон Миколая.

Є легенди про покровительство моряків і мореплавання, захист від пожежі, про будівництво храмів, про покарання провісників погоди, про допомогу тим, хто укладає шлюб, про дбайливе ставлення до дітей.

 Різдвяні свята в Європі починаються саме з дня св.Миколая. У Х столітті в Кельнському соборі в день пам'яті Миколая учням церковнопарафіяльної школи стали роздавати солодощі, а пізніше в Німеччині в будинках почали вивішувати черевички або шкарпеточки для того, щоб святий Миколай поклав туди дітям подарунки.

Ці традиції швидко поширилися по всій Європі. Правда, подарунки отримують в цей день тільки слухняні діти, а неслухняних чекають різки. Але в очікуванні свята діти прагнуть не пустувати і без подарунків від св.Миколая не залишається ніхто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В день святого Миколая запрошуйте до себе на обід родичів і кумів, миріться з ближніми і пригощайте діточок солодощами

Згідно з однією з легенд, в глибоку давнину в місті Миру (на південному заході Малої Азії) жив юнак на ім'я Микола. Він був єдиним сином багатих батьків, але рано осиротів. Миколай жив зануреним у світ науки, з будинку виходив рідко.

Одного разу від старого слуги юнак довідався, що одна бідна дівчина, яка жила на околиці міста, не може вийти заміж, оскільки у неї немає приданого. "У мене є все, що я хочу. А десь поруч страждають люди", - подумав Микола. Він узяв зі скарбниці потрібну суму і під покровом ночі, накинувши темний плащ з капюшоном, щоб його ніхто не впізнав, пробрався до будинку дівчини і підкинув згорток із грішми їй у вікно. На ранок по місту пройшов слух, що приходив ангел небесний.

 Ще багато добрих справ зробив Миколай для бідних городян, залишаючись непоміченим і приводячи в замішання все місто. Він непомітно приносив у їхні будинки іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих. З тих пір щороку в грудні святий Миколай приходить на землю і приносить дітям подарунки.

Схожі матеріали:
👁 1171
Категорія: Культура
Теги: подарунки, свято, релігійне свято, діти. Микола, День святого Миколая, православні




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ