Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.01.2013

У Гребінці пройшли водохресні купання


Багато гребінчан цього дня наважилися поринути в крижану воду річки Оржиця, щоб очиститися духом і тілом


У Гребінці пройшли водохресні купання

Таємниче і загадкове зимове свято під назвою Хрещення є для багатьох довгоочікуваним, адже з’являється можливість зануритися в крижану воду, яку прийнято вважати святою і цілющою.

Ні, можна попірнати в ополонку в будь-зимовий день, проте вважається, що для такого ритуалу потрібен вагомий привід, особливо для тих, хто до моржування не звик, не займався ним ніколи і просто хоче принести користь для здоров’я. Таким приводом стає саме Хрещення.

Сьогодні в Гребінці відбулися перші водохресні купання. Багато гребінчан цього дня наважилися поринути в крижану воду річки Оржиця, щоб очиститися духом і тілом. Біля зихисної дамби (споруди шлюза-регулятора) на річці, улюбленому місці відпочивальників влітку.

Через примхи погоди гребінчанам довелося святкувати Водохреще за плюсової температури та під невеликим дощем. Ті, хто люблять купатися на Йордан у зимовій воді, трішки розчарувалися. Адже тоді, коли на вулиці тріщить мороз, коли на воді стоїть крига, а довкола лежить сніжне борошно — купатися й цікавіше, і приємніше. Пірнеш у крижану воду — а виходиш справді наче переродженим!

У цьому, власне, і є зміст цього свята, останнього з різдвяного циклу: оновитися, змити гріхи і бруд. Утiм погода може вибрати собі свято, але свято не може вибирати погоду. Тому гребінківці, не зважаючи на плюсову температуру, сьогодні за звичаєм посунули до водоймищ.

Деякі місцеві жителі хто випробував перший раз водохресне купання в ополонці, із захопленням вискакують з води і дають урочисту обіцянку в наступному році обов’язково поринути знову, зробивши цей обряд щорічною традицією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головою Гребінківської РДА призначили Василя Пісню

Біля річки чергували співробітники міліції і рятувальники. На даний момент святкування Хрещення в Гребінці проходять без інцидентів.

Як же розібратися в тому, чи дійсно водохресне купання в ополонці для здоров’я корисно? Почнемо з того, що до цієї процедури не можна не підготуватися. Ще вчора ви були впевнені, що немає нічого кращого на світі, ніж купання у ванні з гарячою водою, обпалюючою шкіру, а сьогодні сміливо лізете у воду, температура якої становить не більше двох градусів, а на поверхні шар сорокасантиметрового льоду.

Щодо користі для здоров’я сказати складно, а ось про стрес не сказати не можна. Від різкого перепаду впливають на тіло і організм температур починається різке звуження кровоносних судин. Від такого звуження може відбутися зупинка серця, якщо у вас є які-небудь серцеві захворювання або порушення у роботі цього органу. Вся кров від різкого зниження температури швидко почне доливати до серця, до мозку. Якщо з таким кровотоком організм не впорається, то інсульт та інфаркт стануть наслідками купання.





Однак у звужених судинах зупиниться розмноження і пересування по всьому організму мікробів і хвороботворних бактерій, які в ньому вже є. Ось, чому вважається, що купання в крижаній воді для здоров’я корисно. Але варто пам’ятати і про те, що купання в холодному водоймі для жінок може обернутися запаленнями статевих органів, ускладненнями для нирок, легенів і бронхів.

Якщо ви недавно перехворіли, то забудьте, принаймні до наступного року, про купання в морозний день. Якщо ваша хвороба у розпалі, було б дуже нерозумно думати про те, що все пройде після того, як ви вилізете з льодової води. За будь-яких наявних алергіях або схильності до судом від купання рекомендується утриматися, так як для здоров’я буде краще, якщо ви все ж постежите за тими, хто купається з боку.

Вагітні жінки при всьому своєму бажанні і безмежній вірі просто не мають права пірнати в крижану воду хоча б тому, що вони у відповіді не тільки за себе, а й за нове життя всередині свого тіла. По-перше, для здоров’я вагітної жінки переохолодження загрожує викиднем, ослабленням тонусу матки, запаленням легенів для новонародженої дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні гребінчани святкують Хрещення Господнє (ФОТО)

До речі, лікарі вже змогли довести, що після Водохресних купань зростає в п’ять разів ризик стати безплідним. Це актуально як для жінок, так і для чоловіків. Відновити репродуктивні органи досить складно, тому якщо ваша сім’я перебуває на стадії планування вагітності, то від купання краще утриматися. Тим, у кого ще немає дітей, не обов’язково з розгону стрибати в крижане озеро. Якщо сильно хочеться дотримати обряд, поринете у ванну з прохолодною водою, температура якої трохи нижче кімнатної. І не варто себе запевняти в тому, що на морозі ви б точно змогли це зробити без наслідків.

Пірнувши в ополонку, попередньо не підготувавшись, не можна навіть професійним нирцям з великим стажем. Навіть вони повинні розігріти м’язи протягом декількох хвилин і лише потім зануритися в ополонку. Водохресне купання в ополонці зазвичай відбувається в морозну, іноді ще й у вітряну погоду. Людина, у якої імунітет ослаблений, відразу ж ризикує отримати застуду, пневмонію, грип і купу інших запалень. Стояти на відкритому морозному повітрі в купальнику або легкої майці навіть кілька секунд досить складно. А іноді доводиться відстояти і чергу, щоб зануритися в ополонку.





Підбадьоритися після Водохрещенського купання вийде однозначно. А щодо оздоровитися – кожному індивідуально. Якщо ви зважилися зануритися в святу воду, робіть це поступово, повільно, але досить впевнено. Несподіване для організму переохолодження може стати не загартовуванням, а першим кроком до лікарняного ліжка, причому надовго.

Відмовляти тих, хто вирішив очиститися духовно і тілесно в настільки велике свято, немає ніякого сенсу. Якщо людина себе налаштував на те, що Водохресне купання в ополонці все ж таки відбудеться, то переконання сторонніх мало допоможуть. Якщо ви ставитеся до такого числа людей, пам’ятаєте хоча б про правила того, як слід правильно купатися. Не варто геройствувати і вирушати в ополонку одному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25074 безробітних жителів Полтавщини «стояли на біржі» наприкінці минулого року

Принаймні, поруч має бути пару чоловік, щоб вони змогли надати допомогу в складній непередбаченій ситуації. Спиртного вживати ні в якому разі не можна, а ось захопити з собою термос з гарячим міцним чаєм буде дуже до речі. З собою обов’язково повинні бути рушник і сухі теплі речі, бажано вовняні. Їх потрібно надіти відразу ж після того, як ви вийдете з ополонки, щоб організм не переохолоджувався.

Килимок і тапочки повинні бути з собою у кожного купальника. На снігу постояти довго не вийде, та й нирки застудити можна в перші ж секунди зіткнення з заметом. Ноги необхідно відразу ж насухо протерти і надіти шерстяні шкарпетки.
Як будь-яка розсудлива людина, ви повинні розуміти, що релігія не зобов’язує вас до купання в ополонці. Цей обряд є, швидше  народною традицією, ніж зобов’язанням.

Тому першими причинами викупатися повинні бути бажання, підготовка і настрій, а не думка про те, що це свята необхідність. Крім віри, у вас повинно бути богатирське здоров’я і відсутність будь-яких захворювань і застуд, в тому числі і хронічних.










Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 3785
Категорія: Новини Гребінки
Теги: свято, обряд, рятувальники, лід, зима, водохресні купання, мороз, Оржиця, річка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ