Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

26.05.2017

У Гребінківській бібліотеці відбулася презентація виставки-експозиції "Прикраси моєї бабусі"


Давайте разом відроджувати обереги


У Гребінківській бібліотеці відбулася презентація виставки-експозиції "Прикраси моєї бабусі"Вишитий рушник, вишита сорочка, лялька - мотанка, віночок, намисто, хустина, карсетка, пояс - без них важко уявити нашу Україну. Це наша родовідна пам'ять, наші обереги, символи, залишені нашими бабусями, з них починається для кожного Батьківщина. Їх шанували, про них складали легенди.
Обереги мої українські, -
Ви прийшли з давнини в майбуття.
Рушники й сорочки материнські
Поруч з нами ідуть у життя.
Нам любов'ю серця зігрівають -
Доброта й тепло в них завжди.
Вони святість і відданість мають,
Захищають від лиха й біди.
На перший погляд ці прості й дивовижні предмети, родинні реліквії - обереги здаються якоюсь дрібничкою - чимсь звичайним, буденним, але це не так! Наші реліквії - обереги - це наші талісмани, які ми. цінуємо поряд із душевними якостями - добром, милосердям, любов'ю.

Це найдорожче - наші корені, минуле родини, страждання й радощі... Не зможе вирости дерево без кореня, а людина без свого родового коріння.

Гребінківська центральна районна бібліотека робить великий внесок у справу відродження, популяризації та розповсюдження українських звичаїв, обрядів, традицій шляхом організації вечорів, конференцій, тематичних годин, виставок. В рамках проекту "Із скрині моєї бабусі" в бібліотеці пройшли презентації виставок: "Хустини моєї бабусі", "Вишиванки моєї бабусі", "Світлини моєї бабусі".

12 травня в приміщенні бібліотеки був проведений народознавчий калейдоскоп: "У звичаях, традиціях, обрядах народу ти душу України пізнавай", в рамках якого відбулася презентація виставки-експозиції "Прикраси моєї бабусі". Це вже четверта виставка з проекту "З бабусиної скрині".

Відвідати народознавчий захід були запрошені підопічні територіального центру соціального обслуговування - слухачі університету третього віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині відбувся ІІІ фестиваль авторської пісні, присвячений пам’яті Володимира Прокопенка

Із зацікавленням відвідувачі прослухали розповідь бібліографа Гребінківської ЦБС О.В. Іващенко про наші українські реліквії - обереги. Вона ознайомила із експозицією, детально розповівши про кожен експонат виставки.

Присутні дізналися більше і про рушники, про український одяг, прикраси.Великий інтерес серед слухачів викликала розповідь Олени Василівни про старовинні жіночі прикраси-монети-дукачі, які були оберегами і передавалися із покоління в покоління. Вірили, що в них зберігається енергія роду. їх залюбки носили і дорослі, і діти.

Давайте разом відроджувати обереги. Вони оберігатимуть наші домівки і донесуть культуру та звичаї українців до наступних поколінь. Плетіть собі на долю віночки, робіть ляльки, садіть калину, вербу, оберігайте лелек, вишивайте рушники, сорочки. Нехай вони оберігають від зла , підлості і неправди.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1105
Категорія: Культура
Теги: звичаї, бібліотека, традиції, Гребінка, обряди, вишиванки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ