Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

23.03.2021

У службі зайнятості Полтавщини успішно працюють клуби для безробітних громадян


Різноманітні інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням, – важливі напрямки діяльності служби зайнятості.


У службі зайнятості Полтавщини успішно працюють клуби для безробітних громадян Державна служба зайнятості постійно розширює та вдосконалює форми і методи профорієнтаційної роботи з клієнтами, залучаючи кваліфікованих спеціалістів до соціально-психологічних та освітніх програм.

Різноманітні інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням, – важливі напрямки діяльності служби зайнятості.  

Відносно новою і цікавою для людей формою роботи є тематичні клуби для різних категорій громадян.   
Загалом на Полтавщині у базових центрах зайнятості та філіях створено 27 клубів за інтересами для клієнтів. У 2020 році відбулося 181 засідання клубів, учасниками яких стали 1764 безробітних громадян.

До занять у тематичних клубах людей запрошують, починаючи з першого дня їхнього перебування на обліку в Державній службі зайнятості.

Участь клієнтів служби зайнятості в засіданнях клубів мають на меті прискорення працевлаштування, зняття психологічної напруги, пов’язаної з ситуацією безробіття, формування правильної поведінки на ринку праці, усвідомлення власної відповідальності за подальше професійне життя, сприяння самозайнятості та розкриттю власного потенціалу.  

Тож що таке клуб для безробітних? Власне, то є програма активної підтримки громадян, яка діє у підрозділах служби зайнятості задля соціально-психологічної та професійної адаптації безробітних, надання їм допомоги у вирішенні питань власної зайнятості, формування активної життєвої позиції тощо.


У службі зайнятості Полтавщини успішно працюють клуби для безробітних
 

Робота клубу – це комплекс занять з елементами інтерактивних соціально-психологічних і поведінкових тренінгів, інформаційних семінарів, диспутів, зустрічей, майстер-класів  тощо.

Тематика клубних заходів досить різноманітна.

Є, наприклад, клуби, які мотивують людей  до самозайнятості, розвитку власної ініціативи, творчих здібностей, заняття підприємницькою діяльністю; вчать ефективним технікам пошуку роботи; застерігають від ризиків нелегальної трудової міграції; підтримують молодь на початку професійної діяльності; розкривають секрети самопізнання і самореалізації; підказують, як ефективно вести присадибне господарство та мати від цього прибуток тощо.

У службі зайнятості Полтавщини успішно працюють клуби для безробітних
 

Існують у службі зайнятості також клуби для роботи з випускниками навчальних закладів, старшокласниками й їхніми батьками тощо.

Ефективною є клубна робота окремих груп, приміром, за статтю (клуби для жінок), віком (для школярів чи молоді), інтересами (наприклад, клуб, де збираються люди, котрі хочуть стати підприємцями або захоплюються рукоділлям, кулінарією, садівництвом) тощо.

Заняття у клубах проводять найбільш підготовлені спеціалісти центрів зайнятості та філій, представники громадських організацій професійної, бізнесової та соціальної спрямованості, роботодавці, соціальні партнери, успішні професіонали своєї справи, які діляться власним  досвідом зі слухачами та інші люди, компетентні в обговорюваних темах.  

У службі зайнятості Полтавщини успішно працюють клуби для безробітних
 

Робота клубів побудована таким чином, що учасників збирають з певною періодичністю, в один і той же день тижня та час. Людям це зручно, члени клубу звикають до постійного розкладу. Деякі активні члени клубів не поривають із ними і після закінчення навчання або терміну перебування в службі зайнятості і приходять провести заняття чи майстер-клас вже в якості тренера або спікера.

У службі зайнятості Полтавської області діють різнопланові клуби за інтересами для клієнтів.  

Так, цікава тематика клубу «Поклик душі», що працює в Кобеляцькій районній філії Полтавського обласного центру зайнятості. Приміром, на одному з засідань учасники спільноти однодумців дізналися, як застосувати арт-терапію для подолання стресових ситуацій і переживань. У гості запросили керівника комунального закладу «Кобеляцький центр первинної медико-соціальної допомоги» Любов Коломієць.  


У службі зайнятості Полтавщини успішно працюють клуби для безробітних
 

Запрошена гостя акцентувала увагу на тому, що сучасний інформаційний світ надає багато можливостей для постійного професійного розвитку:
 
«Треба вчитись і рухатись вперед, негативний результат - це також результат», – наголосила вона.

Любов Афанасіївна порадила присутнім більше уваги приділяти своєму психоемоційному стану, від якого залежить здоров’я. Розповісти про свої страхи і переживання найлегше через творчість, саме це і лежить в основі арт-терапії, яку зараз активно використовують в роботі психологи і педагоги.


У службі зайнятості Полтавщини успішно працюють клуби для безробітних
 

Продовжуючи засідання, провідний фахівець філії Наталія Лях говорила співрозмовникам, що таке арт-терапія в дії. Через творчість - малюнок, музику,танець, ліплення, аплікацію - людина може «розповісти» про свої переживання, біль, більше того - звільнитися від цього.  

Учасники клубу й самі спробували помалювати і зробити паперові фігурки орігамі.

***
На засідання клубу «Спілкуючись - розвиваємось», який діє в Козельщинській районній філії Полтавського обласного центру зайнятості, завітала майстриня-вишивальниця  Олександра  Петренко.

Під час зустрічі вона презентувала власні картини.

Олександра Миколаївна розповіла присутнім про те, як виник задум займатися вишиванням:
 
 «Я мріяла займатись вишиванням, але не завжди вистачало часу. Але навчатись новому ніколи не пізно. Тому, протягом року оволоділа навиками роботи на власній вишивальній машині».

Сьогодні у майстрині десятки вишитих картин, рушників, а також сувенірів. Всім присутнім Олександра Миколаївна  побажала займатися тією справою, яка їм до душі. Якщо у вас є хобі – не бійтеся відкрити свою справу, створити бізнес і принести дохід своїй родині і радість від красивої речі – шанувальникам.


У службі зайнятості Полтавщини успішно працюють клуби для безробітних
 
***   
У   Решетилівській районній філії Полтавського обласного центру зайнятості одне з зібрань клубу для безробітних присвятили темі «Краєзнавчий ПАЗЛ: «Іхня праця звеличила наш край. Відомі жінки Решетилівщини».
 
«Чи знаєте ви славні імена відомих жінок Решетилівщини, які вписали свою помітну сторінку в історію рідного краю?», - з такими словами звернулася до учасників керівник клубу Юлія Джос і запропонувала разом пригадати знаменитих землячок.

Запрошена гостя, Марина Яресько - завідувач відділом обслуговування користувачів Решетилівської бібліотеки, продовжила засідання  та розповіла про талановитих панянок  Решетилівського краю: Надію Вакуленко, Аллу Кісь, Ганну Бондарець, Ніну Іпатій,  Ларису та Ольгу Пілюгіних, Наталію Дмитренко, Тетяну Москівець та багатьох інших. Учасниці клубу почули про життєві, творчі, професійні успіхи відомих жінок, надихнулися їхнім прикладом, провели час із користю і в дружній цікавій атмосфері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Пирятинщині вшанували свого земляка Федора Вовка з нагоди 100-річчя створення Музею антропології та етнології

Тож кожне клубне заняття має свою "родзинку". Зазначимо також, що в Шишацькій районній філії на клубі за інтересами, приміром, вчать, як створити сільськогосподарський кооператив для вирощування й реалізації садових і ягідних культур. Бажаючим клієнтам Глобинської районної філії на занятті клубу за інтересами майстри показали й розказали, як шити м'які іграшки і виготовляти мило ручної роботи. А в Семенівській філії учасникам клубу запропонували спробувати перетворити захоплення вишивкою в бізнес тощо.

Збираючись у клубах для спілкування, слухачі вчаться долати життєві проблеми, шукати шляхи їх вирішення, діляться своїми планами та успіхами, отримують нові знання й позитивні емоції.

Отже, користь від участі у роботі клубів за інтересами для клієнтів служби зайнятості очевидна: мотивує до саморозвитку, надає нову цікаву і корисну інформацію, змінює спосіб мислення, розширює світогляд. Учасники розкриваються як особистості, самостійно оцінюють власні досягнення й ставлять собі мету йти і розвиватися далі.

Схожі матеріали:
👁 1959
Категорія: Полтавщина
Теги: служба зайнятості, Полтавщина, працевлаштування




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині Виконуючи бойове завдання загинув військовий з Полтавщині
У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб... У Полтаві не змогли розминутись два автомобіля: троє осіб...
На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н... На Полтавщині 59-річний чоловік на кладовищі підірвався н...
На Полтавщині перед судом постане колишній керівник підпр... На Полтавщині перед судом постане колишній керівник підпр...
У Полтаві водій Chevrolet Aveo наїхав на 6-річну дівчинку У Полтаві водій Chevrolet Aveo наїхав на 6-річну дівчинку
Під час реанімаційних заходів в одній із квартир Кременчу... Під час реанімаційних заходів в одній із квартир Кременчу...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ