Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.08.2013

В Полтавській області за 2013 рік зареєстровано 20 випадків хвороби Лайма


У погожі теплі дні багато людей надає перевагу відпочинку на свіжому повітрі, прогулянці в парку, пікніку у лісі або на дачі


Обережно, кліщі!

У погожі теплі дні багато людей надає перевагу відпочинку на свіжому повітрі, прогулянці в парку, пікніку у лісі або на дачі. Ніхто з відпочиваючих не очікує неприємностей, але вони можуть бути, оскільки настає пора кліщів.

Своїм укусом кліщ, окрім неприємних відчуттів, може призвести до таких інфекційних хвороб, як кліщовий енцефаліт, кліщовий поворотний тиф, туляремія, кліщовий бореліоз.

Іксодовий кліщовий бореліоз (ІКБ)  (синоніми Хвороба Лайма (ХЛ) , Лайм-бореліоз) - інфекційне трансмісивне природно-вогнищеве захворювання, збудниками якого є спірохети комплексу Воrrelia burgdorferi sensu iato, а переносниками - іксодові кліщі.

Найбільш ризикованим періодом з погляду шансів поширення хвороби Лайма вважається період із травня по серпень. У весняно-літньому періоді кліщі дуже активні, оскільки люди проводять більше часу на відкритому повітрі. Хвороба Лайма незаразна й не передається через дотики.

Кусає кліщ безболісно, оскільки разом зі слиною він вводить до тіла анестезуючу речовину, проте через декілька годин виникає відчуття болю. Разом зі слиною паразит може передавати збудник, який викликає бореліоз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У перший день Сорочинського ярмарку веселий настрій даруватиме музичний гурт «Тік»

На початкових стадіях хвороба проявляється так званою "мігруючою еритемою" - почервоніння у вигляді кільця, яке має тенденцію до збільшення. Також хворого можуть турбувати підвищена температура тіла, головний біль, слабкість, що досить часто помилково сприймають за гостру респіраторну вірусну інфекцію.

У будь-якому випадку після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками, а також самостійно слідкувати за своїм самопочуттям, перевіряти температуру, оглядати шкіру. В разі появи "мігруючої еритеми", терміново звернутися до лікаря, незалежно від самопочуття. Своєчасна терапія антибіотиками може попередити розвиток захворювання. Не рекомендується видаляти кліщ самостійно, для цього найкраще звернутися до травмпункту.

В останні десятиліття значення Хвороби Лайма в світі постійно зростає в зв'язку з заносом птахами заражених кліщів на нові території, розширенням розповсюдженості та зростанням численності кліщів у результаті екологічних змін ( людської діяльності) .

В Україні епідемічна ситуація з хвороби Лайма (ХЛ) залишається несприятливою. Інфікування людей реєструютвбя у всіх 25 областях та АР Крим. За 6 місяців 2013 року захворіло 382 особи, що на 9,14% більше за аналогічний період минулого року.

В Полтавській області за 2013 рік зареєстровано 20 випадків ХЛ (1,36 на 100 тис.нас., що на 5 випадків більше, ніж у минулому році (15 вип., пок. - 0,85) .

Всього станом на 01.01.2013 в області налічується 133 населених пунктів та 2 географічно не уточнених територій, ензоотичних з ІКБ, на усіх 28 адміністративних територіях області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині підбили підсумки заключного етапу операції "Берег"

Гребінківський район вважається ензоотичним з 2010 року. На території району налічується 2 пункти, де раніше реєструвалися випадки захворювання на хворобу Лайма (с.Овсюки та с.Покровщина) .

В 2013 році при перебуванні на дачі в селах Слободо - Петрівка та Оржиця Гребінківського району жителів Києв, їм нанесли укус кліщі, що викликало 2 випадки захворювань на хворобу Лайма.

Найбільш простими та надійними засобами профілактики захворювань, які передаються кліщами є заходи, направлені проти нападу кліщів - застосування репелентів (аерозолі, лосьйони, розчини) і використання засобів індивідуального захисту. При відвідуванні місць, де можлива наявність великої кількості кліщів, необхідно одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, користуватися головним убором.

Самостійний та взаємний огляди необхідно проводити під час прогулянки кожні дві години. Прийшовши додому, необхідно детально обстежити усі частини тіла та одяг на предмет знаходження кліща.

Відділення особливо небезпечних інфекцій
"Полтавський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України"


Схожі матеріали:
👁 1397
Категорія: Здоров'я
Теги: кліщ, Лайм, оржиця. Слободо-Петріка, Гребінка, хвороба




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ