Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

27.09.2016

Відбулося засідання Клубу громадського діалогу м. Гребінка


В ньому взяло участь понад 60 осіб


Клуб громадського діалогу м. Гребінка26 вересня відбулося засідання Клубу громадського діалогу м. Гребінка, який створено в цьому році при міській раді в рамках польсько-українського проекту.

Воно знову було досить масовим. В ньому взяло участь понад 60 осіб.

Тема засідання досить актуальна і досить складна. На засідання винесено питання щодо добровільного об’єднання територіальних громад та формування об’єднаної громади за ініціативою міського голови.

Дана тема є продовженням теми попереднього засідання Клубу : "Гребінківщина і реформа децентралізації влади.

Реформа місцевого самоврядування. Формування об’єднаної громади". На засідання були запрошені депутати міської ради, а також районної ради, які представляють в ній місто, представники громадських організацій, місцеві засоби масової інформації, керівники районної ради, райдержадміністрації, бюджетних установ, освіти, медицини, культури, сільські голови Гребінківського району та Лазірківський сільський голова та секретар цієї сільської ради Оржицького району.

До роботи Клубу були залучені консультанти Асоціації міст України - Ірина Дудка та Олександр Полупан, а також голова Пирятинської об’єднаної громади - Олексій Рябокінь, експерт проекту Лариса Кочур, голова Олександрівської сільської ради попереднього скликання, нинішній член виконкому об’єднаної громади - Ніна Вікторівна Клітко та староста села Олександрівки - Тарасовський Іван Миколайович (Олександрівська сільська рада ввійшла до складу Пирятинської об’єднаної громади) з метою отримання від них консультацій та інформації з теорії і практики формування об’єднаної громади. Було презентовано матеріали на дану тематику та проведено дискусію.

Дуже вдячні за участь в роботі Клубу консультантам АМУ і Пирятинцям. Хоч розмова була зовсім не легкою, і на превеликий жаль не все так просто. Реформа децентралізації влади, формування об’єднаних громад набирають в Україні все більше обертів. На території України вже створено 174 таких громад, з них 14 на Полтавщині.

Одна з перших громад на Полтавщині - це Пирятинська об'єднана громада. На сьогоднішній день об’єднані громади мають прямі відносини з державним бюджетом і мають можливість отримувати прямі субвенції з бюджету держави на розвиток інфраструктури своїх територій. Крім цього мають можливість залучати кошти Державного фонду регіонального розвитку, міжнародних проектів. І це вже не теорія, а практика.

Це й було презентовано присутнім з численними прикладами, залучення субвенцій з державного бюджету, фонду регіонального розвитку об’єднаними громадами Полтавщини і Пирятинською громадою зокрема. Таких можливостей будуть позбавлені громади, які не об’єдналися.

 

 

Реформа децентралізації влади тісно пов’язана з реформою адміністративно-територіального устрою, передбачає не тільки передачу більших повноважень на місця, щоб найбільш важливі місцеві питання, і в першу чергу питання загальної середньої та дошкільної освіти, медицини, соціального захисту, благоустрою та інші вирішувалися самими громадами. Реформа також передбачає чітке розмежування повноважень між новими трьома адміністративними рівнями: громадами, районом, регіоном (область).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці засуджено начальника охорони залізничної станції, який дозволяв працівникам красти паливо

Кожній громаді потрібно вирішити свою долю, з відповідальністю про своє майбутнє прийняти рішення: чи вони за об’єднану громаду чи проти. І не потрібно звинувачувати того, хто об’єднався і став жити краще, в тому, що та чи інша громада прийняла рішення не об’єднуватись, В цьому суть децентралізації - місцеві питання вирішує сама громада, як їй жити далі.

За підсумками дискусії напрацювали пропозиції та рекомендації: залучати консультантів АМУ до громадських обговорень по сільських населених пунктах, детально проаналізувати можливості громад і стан виконання місцевих бюджетів, реальний стан фінансування освітніх, медичних та культурних закладів.

Схожі матеріали:
👁 1326
Категорія: Новини Гребінки
Теги: клуб громадського діалогу, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ