Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

15.08.2021

З 1 жовтня полтавці зможуть отримати інсуліни за програмою “Доступні ліки”


Щоб скористатися програмою, потрібно отримати електронний рецепт у сімейного лікаря.


З 1 жовтня полтавці зможуть отримати інсуліни за програмою “Доступні ліки”НСЗУ почне адмініструвати  програму забезпечення інсулінами з 1 жовтня.  Це означає, що пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно або з доплатою отримати препарати інсуліну. А Національна служба здоров’я відшкодує аптекам, які працюватимуть за договором з НСЗУ, вартість препаратів.

З 1 жовтня і до кінця року на програму виділено 660 млн  грн. Цього достатньо, щоби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно – за умови запровадження та дотримання певних чітких правил. Програма реімбурсації інсулінів відкриває доступ до ліків для всіх громадян.

Щоб отримати інсуліни за програмою “Доступні ліки”, пацієнту потрібно:
  • відвідати ендокринолога
  • отримати від ендокринолога індивідуальний план лікування, де лікар призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я
  • отримати електронний рецепт у ендокринолога або свого сімейного лікаря
  • інсуліни можна буде отримати в будь-якій аптеці у будь-якому населеному пункті, без прив’язки до місця реєстрації пацієнта та місця роботи лікаря, який видав електронний рецепт.
Головна умова – аптека повинна мати договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів. Чи має аптека такий договір і чи бере участь у програмі реімбурсації – можна буде уточнити за номером 16 77. Це контакт-центр Національної служби здоров’я України. Де є найближча аптека з “Доступними ліками” можна перевірити й на сайті НСЗУ на дашбордах у розділі Е-дані.

Важливо зазначити, що сімейний лікар може виписати електронний рецепт лише за встановленим ендокринологом планом лікування і не може змінити призначення ендокринолога. Якщо тієї кількості інсулінів, які призначив ендокринолог недостатньо, то   сімейний лікар направляє пацієнта до знову ендокринолога для коригування або створення нового плану. А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно.

Тому головне, що повинен зробити пацієнт, – укласти декларацію з сімейним лікарем, щоб отримувати безоплатну медичну допомогу у повному обсязі в межах Програми медичних гарантій.

Як працюють доступні ліки у Полтавській області?

 На сьогодні НСЗУ вже відшкодовує вартість ліків проти серцево-судинних захворювань (в т.ч. і профілактику інфарктів та інсультів), бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу.  Програма включає 293 лікарських засобів. 70 з них пацієнти можуть отримати повністю безоплатно. Інші – з доплатою.

Щоб скористатися програмою, потрібно отримати електронний рецепт у сімейного лікаря.

Пацієнти можуть отримувати ліки незалежно від місця виписки рецепту та місця реєстрації у будь-якій аптеці з  позначкою “Тут є доступні ліки”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19: у Полтавській області виявили 8 нових випадків захворювання

76 % аптек Полтавщини, які працюють за програмою “Доступні ліки” знаходяться в радіусі 1 км від місць, де мешканці області уклали договір з сімейним лікарем. А 1,2 млн населення області мають укладені декларації з лікарем первинки.

З початку цього року за програмою “Доступні ліки” лікарі первинки у Полтавській області виписали понад 349 тис. рецептів. Найбільша кількість – понад 251 тисяча –  припадає на ліки від серцево-судинних захворювань.

З січня до програми приєдналися вперше  понад 18,7 тисяч  пацієнтів. А загалом програмою користуються 128  тис. пацієнтів.

НСЗУ чітко виконує умови співпраці з аптечними закладами та вчасно виплачує кошти. У 2021 році НСЗУ відшкодувала аптекам області понад 12,4 млн грн. А за весь час адміністрування програми НСЗУ відшкодувала аптекам майже 65 млн гривень.

Схожі матеріали:
👁 677
Категорія: Здоров'я
Теги: Доступні ліки, інсулін, інсуліни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ